e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Σουηδίας στα Ελληνικά Σχολεία της Στοκχόλμης


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας επισκέφθηκε τα δύο Ελληνικά Σχολεία της Στοκχόλμης το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου.

Το πρωΐ του Σαββάτου ο Μητροπολίτης μετέβη αρχικά στο Ελληνικό Σχολείο Στοκχόλμης (Grekiska Skolan), συνοδευόμενος από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Απόστολο Παπακώστα. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Σχολείου κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο οποίος τον παρουσίασε στους μαθητές και δασκάλους του Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο Μητροπολίτης είχε μία γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές της Γ' Γυμνασίου και των τριών τάξεων του Λυκείου, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε να μιλήσουν οι ίδιοι οι μαθητές γιά τις πνευματικές τους αναζητήσεις, τις προσδοκίες τους από την τοπική Εκκλησία και το ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη ζωή τους. Πριν αναχωρήσει, ο Eπίσκοπος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς γονείς και δασκάλους και να τους συγχαρεί για το μορφωτικό επίπεδο του σχολείου και για την εν γένει πρόοδό του.

Το Ελληνικό Σχολείο Στοκχόλμης, γνωστό και ως Σαββατιάτικο, αποτελεί σήμερα βασικό φορέα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Στοκχόλμη. Ιδρύθηκε το 1966 με στόχο την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας στα Ελληνόπουλα της παροικίας. Ο αρχικός αριθμός των μαθητών του ήταν μικρός, περίπου 12-15 μαθητες και απασχολούσε 1 με 2 εκπαιδευτικούς. Σήμερα το σχολείο έχει περί τους 400 μαθητές και απασχολεί 18 εκπαιδευτικούς εκ των οποίων οι 2 είναι αποσπασμένοι απο την Ελλάδα και οι 16 μισθοδοτούνται από το σχολείο. Η διδασκαλία γίνεται κάθε Σάββατο, αλλά και τα απογεύματα τις καθημερινές σε διάφορες συνοικίες της Στοκχόλμης.

Στη συνέχεια, ο κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον πρώην Πρόεδρο του Hellenic School και μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Παπαξάνθη, μετέβη στο εν λόγω σχολείο, όπου τον υπεδέχθησαν η νέα Πρόεδρος κ. Ζωή Παπαϊωάννου, οι μαθητές, οι γονείς και οι δάσκαλοι του σχολείου. Έκοψε τη βασιλόπιτα και μίλησε στους μαθητές για την προσφορά του Μεγάλου Βασιλείου στην ελληνοχριστιανική παιδεία. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να γνωρίσει νέους γονείς και να πληροφορηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο για τις δραστηριότητες του σχολείου και την πρόοδο των μαθητών.

Κάλεσε τους μαθητές να επισκέπτονται τακτικά τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου με τους γονείς τους, για να μάθουν για τη θρησκεία τους και τις Ελληνοχριστιανικές παραδόσεις. Τους προέτρεψε να προσεύχονται και να εμπλουτίζουν διαρκώς τις γνώσεις τους με τη σπουδή των Θείων Γραφών και των έργων των Πατέρων της Εκκλησίας.

Το Hellenic School (Ελληνικό Σχολείο) ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2009, έχει περίπου 180 μαθητές, και απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα ή θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους. Έχει μονάδες εκπαίδευσης στη Στοκχόλμη, τη Σόλνα, την Ουψάλα και την Τούμπα. Διαθέτει 10 έμπειρους εκπαιδευτικούς, με μακρά προϋπηρεσία στη διδασκαλία παιδιών της αλλοδαπής, δύο εκ των οποίων είναι αποσπασμένοι από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, καθώς και 1 δάσκαλο χορού και μια δασκάλα μουσικής. Το Hellenic School προσφέρει εκπαίδευση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών), πρωτοβάθμιας (7-14 ετών) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (15-18 ετών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: