e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Κορυφώνονται οι διαδικασίες ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου

Η αντίστροφη μέτρηση για την Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, που θα συγκληθεί μετά από 962 χρόνια στην Κρήτη, τον Ιούνιο, έχει ξεκινήσει. Η Σύνοδος που αρχικά θα γινόταν στην Πόλη λόγω των γεγονότων στην Τουρκία, γίνεται στην Κρήτη.

Στο Ηράκλειο και στο Κολυμπάρι που θα είναι οι δύο βασικοί σταθμοί των κορυφαίων ιεραρχών της Ορθοδοξίας έχουν ήδη προγραμματιστεί εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης όπου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τα δύο Πανορθόδοξα Συλλείτουργα και συνεδριάσεις. Μια σύνοδος στην οποία θα μετάσχουν οι 14 εκκλησίες της Ορθοδοξίας, θα είναι παρών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι επίσημοι.

Ήδη το “λίφτινγκ” στον Άγιο Τίτο, που θα είναι ο πρώτος σταθμός των ιεραρχών, έχει ξεκινήσει. Έχουν στηθεί οι σκαλωσιές και καθαρίζεται εντός κι εκτός ο ναός που είναι εμβληματικός για την εκκλησία της Κρήτης. Το ίδιο θα γίνει και στον Άγιο Μηνά όπως προανήγγειλε ήδη στην πατριαρχική του εγκύκλιο ο οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος:

“…ευρισκόμεθα εις την ευχάριστον θέσιν να αναγγείλωμεν και επισήμως από της ιεράς ταύτης οικουμενικής καθέδρας ότι, χάριτι Θεού, συμφωνία πάντων των Προκαθημένων των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών, θέλει πραγματοποιηθή η από πεντήκοντα και πλέον ετών αποφασισθείσα Αγία και Μεγάλη Σύνοδος συνόλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τη νήσω Κρήτη από 18ης έως 27ης Ιουνίου ε. ε., της οποίας αι εργασίαι θα αρχίσουν δια πανορθοδόξου Θείας Λειτουργίας εν τω εν Ηρακλείω Ιερώ Ναώ του Αγίου Μηνά κατά την μεγάλην και εύσημον ημέραν της Πεντηκοστής, θα συνεχισθούν δε εν τη Ορθοδόξω Ακαδημία παρά το Κολυμβάριον Χανίων. Της Αγίας και Μεγάλης ταύτης Συνόδου θέλει προεδρεύσει η ημετέρα Μετριότης περιστοιχιζόμενος υπό των λοιπών Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, θα μετάσχουν δε ως μέλη αυτής αντιπροσωπείαι εξ αρχιερέων όλων των Εκκλησιών τούτων.”

Πρόκειται στην ουσία, για κανονική οικουμενική Σύνοδο που –ετοιμάζεται κάθε 50 χρόνια-  έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ αυτών που… αντιπολιτεύονται το Πατριαρχείο, που έχουν διαφορετικές θεολογικές προσεγγίσεις, ακόμη και αντιρρήσεις για την Κρήτη και γιατί όχι στην… υπόλοιπη Ελλάδα!

Ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, που εκπροσωπεί το Πατριαρχείο, ερωτήθηκε πρόσφατα από τον Εθνικό Κήρυκα, γιατί επιλέχθηκε η Κρήτη και είπε, «όπως ξέρετε είχε αποφασιστεί να γίνει στην Κωνσταντινούπολη, αλλά λόγω των πολιτικών συνθηκών της διενέξεως μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η Κρήτη είναι καθαρά χώρος της κανονικής Δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Και συνέχισε: «δεν είναι θέμα ότι εμείς διαιρούμε την Ελληνική επικράτεια, ούτε τίθεται θέμα της ακεραιότητας της Ελλάδος. Εφόσον ο Οικουμενικός Πατριάρχης προεδρεύει και προτείνει ήταν πολύ λογικό να προτείνει έναν χώρο που ανήκει στην Κανονική Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν έχομε κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή με την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε υπήρξε άλλη σκέψη».

Ο Γαλλίας διέψευσε ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ.

“Νομίζω ότι είναι ένα λογικό ποσό στο οποίο θα συμβάλλουν όλες οι Εκκλησίες διότι δεν μπορεί να τα επωμισθεί μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. ‘Ολα αυτά τα χρόνια της προετοιμασίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε πληρώσει τα έξοδα. Και σήμερα ένα μεγάλο μέρος το επωμίζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είμαστε ευγνώμονες προς όλες τις Εκκλησίες και ιδιαιτέρως προς την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την οικονομική βοήθεια, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού για την διοργάνωση της Συνόδου».

Το ποσό αυτό είναι μεγάλο, αλλά από πολλούς εξηγείται ότι θα είναι στη Σύνοδο κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες όπως ο Ρώσος Πατριάρχης που θα έχει μεγάλη αντιπροσωπεία, θα φυλάσσεται από ρωσική ασφάλεια πολλών ατόμων, θα έχει δικό του σεφ κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στελέχη της Ρωσικής ασφάλειας έχουν έρθει ήδη στην Κρήτη για να «ακτινοσκοπήσουν» τις περιοχές.

Ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ, ο οποίος έχει αναδειχθεί σήμερα σε έναν εκ των κορυφαίων ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, μέλος της Ιεράς Συνόδου, εκ των διοργανωτών της Μεγάλης Συνόδου, και εξ απορρήτων συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, μίλησε για την προετοιμασία, την θεματολογία, την επιλογή της Κρήτης, την συμμετοχή της Ελλάδος και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η θεματολογία της Συνόδου ως γνωστόν αφορά έξι βασικά θέματα:

1) Η αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο 2) η Ορθόδοξος Διασπορά, 3) το Αυτόνομο και η Ανακήρυξης του, 4) η Νηστεία στο σημερινό κόσμο, 5) η Ορθόδοξος Εκκλησία και οι σχέσεις με τον λοιπό Χριστιανικό Κόσμο, 6) και το Μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού.

Επίσης ο Γαλλίας αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη διένεξη μεταξύ των δύο πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για το ζήτημα επί της Δικαιοδοσίας του Κατάρ είπε πως «πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα βρεθεί μία λύση και όλοι προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση διότι αυτό το πρόβλημα δεν πληγώνει μόνο τις σχέσεις των δύο Πατριαρχείων, αλλά ολόκληρη την Ορθοδοξία».

Διαβεβαίωσε ότι η Σύνοδος θα προχωρήσει ακόμα κι αν δεν λυθεί το θέμα των δύο Πατριαρχείων. Υπογράμμισε με έμφαση πως «η Σύνοδος θα γίνει. Έχει προχωρήσει και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν έχει θέσει θέμα μη προσέλευσης του στη Σύνοδο ή μη υπογραφής κάποιου κειμένου. Το θέμα προκύπτει από την απουσία και μη υπογραφή κειμένων εκ μέρους του Πατριαρχείου Αντιοχείας» και συμπλήρωσε «δεν μπορούμε να μιλούμε στον κόσμο για καταλλαγή χωρίς να σκεφθούμε ότι η καταλλαγή θα πρέπει να αρχίσει πρώτα από εμάς τους ίδιους».

Την άμεση αντίδραση της Εκκλησίας Κρήτης που εξέδωσε ανακοίνωση η οποία θα αναγνωστεί στους ναούς, προκάλεσαν δημοσιεύματα μερίδας του τύπου που θέλησαν να πλήξουν το κύρος και την εμβέλεια της Συνόδου, με αναφορές που σχετίζονται με υποτιθέμενα αστρονομικά κόστη της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. To κόστος τελικά προσδιορίστηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της:

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε σήμερα 7 Απριλίου 2016, στο Ηράκλειο, σε Συνεδρία και εν πρώτοις συζήτησε διεξοδικά τα περί της προετοιμασίας της Αγίας καί Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία, ως γνωστόν, θα συγκληθεί στην Κρήτη τον προσεχή Ιούνιο, και εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, τη χαρά της για την υψίστη τιμή της επιλογής της Μεγαλονήσου Κρήτης για το μέγα αυτό ιστορικό γεγονός.

Η Ιερά Σύνοδος διαψεύδει κατηγορηματικώς όσα ανεύθυνα κυκλοφορούν σε μερικά Μέσα Γενικής Ενημερώσεως για δήθεν έξοδα ύψους εκατομμυρίων ευρώ για τη διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, διευκρινίζει δε ότι τα έξοδα της διαμονής και μετακινήσεως των Μελών των Αντιπροσωπειών των κατά Τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών έχει πανορθοδόξως αποφασισθεί να καλυφθούν από τις ανά τον κόσμον Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες θα λάβουν μέρος. Επίσης, η Ιερά Σύνοδος, σημειώνει ότι είναι ανάγκη να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση του Λαού του Θεού για την όλη διαδικασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ώστε να μη διασπείρονται υπερβολικές θέσεις, που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.

Προς τον σκοπό αυτό, η Ιερά Σύνοδος μετά από την ενημερωτική Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που διαβάστηκε την Α΄ Κυριακή Νηστειών, αποφάσισε την αποστολή Συνοδικής Εγκυκλίου της Εκκλησίας Κρήτης, που θα αναγνωσθεί στούς Ι. Ναούς της Μεγαλονήσου την προσεχή Κυριακή των Βαΐων και θα ενημερώνει το Πλήρωμα της Εκκλησίας Κρήτης για την επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας. Επί πλέον, θα εκδοθεί από την Ιερά Σύνοδο σχετικό φυλλάδιο, το οποίο θα αποσταλεί στις Ιερές Μονές και τις Ενορίες της Μεγαλονήσου, για την υπεύθυνη ενημέρωση όλων σε ό,τι αφορά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Επιπροσθέτως, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, εξ αφορμής διαφόρων δημοσιοποιημένων απόψεων περί της εκκλησιαστικής, δικαιοδοσιακής ταυτότητας και ιδιοπροσωπίας της Εκκλησίας Κρήτης, επαναλαμβάνει ότι η Ημιαυτόνομος Εκκλησία Κρήτης αποτελεί συντεταγμένη Εκκλησία, με Νομική Προσωπικότητα, Καταστατικό Χάρτη-Νόμο της Ελληνικής Πολιτείας, Κανονιστικές Διατάξεις, «έχουσα την κανονικήν εξάρτησιν αυτής εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου», (Ν.4149/Φ.Ε.Κ. Α΄, 41/16-3-1961). Αυτές οι προνομίες της Εκκλησίας Κρήτης αποτελούν εν Χριστώ εγκαύχηση και ιερή παρακαταθήκη των αιώνων και των Προπατόρων μας Κρητών, τις οποίες θα διαφυλάξει με κάθε τρόπο, προκειμένου να τις παραδώσει στις επερχόμενες γενεές.

Καθώς βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης καλεί τον ευσεβή Λαό του Θεού να συμμετάσχει βιωματικά στις Ιερές Ακολουθίες και στις Θείες Λειτουργίες, ιδιαιτέρως της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας που πλησιάζει, και εύχεται ευφρόσυνο το Άγιο Πάσχα και καλή Ανάσταση».

με πληροφορίες από Κρητικά μέσα ενημέρωσης

Πηγή: imconstantias.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: