e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ТОМОС ПРО АВТОКЕФАЛІЮ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Παρουσίαση του βιβλίου “Yok Hükmünde” για τη νομική προσωπικότητα των μειονοτήτων


Παρουσίαση του βιβλίου “Yok Hükmünde” πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2016 στο Μουσείο του Πέρα από τις εκδόσεις Aras με την παρουσία του εμπνευστή του έργου και τέως εκπροσώπου των μειονοτικών βακουφίων στην Τουρκία κ. Λάκη Βίγκα καθώς και άλλων ακόμα συντελεστών της έκδοσης. 


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο εκπρόσωπος του Αρμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος Aram Ateşyan, ο Δήμαρχος του Σισλί κ. Hayri İnönü και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Σέκερης καθώς και πολλοί ακόμα επισκέπτες, δημοσιογράφοι, καθηγητές και μέλη των μειονοτήτων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το βιβλίο.


Το βιβλίο που συγκεντρώνει τις ομιλίες σημαντικών προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού χώρου, νομικών και μελών των μειονοτήτων, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε συνέδρια που έλαβαν χώρα το διάστημα 2012-2014 στα πανεπιστήμια του Galatasaray, της Άγκυρας και του Bilgi, αναφέρεται στα ζητήματα της νομικής προσωπικότητας και εκπροσώπησης των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Τουρκία. Το βιβλίο συγκεντρώνει απόψεις, νέες αναλύσεις και προτάσεις ακαδημαϊκών από την Τουρκία και το εξωτερικό καθώς και μελών των ίδιων των μειονοτήτων, οι οποίοι αναδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους η έλλειψη αναγνώρισης νομικής προσωπικότητας για τις μη μουσουλμανικές κοινότητες δεν αποτελεί απλώς ένα νομικό ζητούμενο αλλά τη λύση σε μια σειρά προβλημάτων και διακρίσεων που έχουν υποστεί οι μειονότητες από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

Κατά τον χαιρετισμό του ο επιμελητής της έκδοσης κ. Rober Koptaş παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο αναδεικνύει τα κοινά προβλήματα των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων προτείνοντας λύσεις για αυτά. Ενώ τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσουν εκ νέου οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα μειονοτικά ζητήματα οι οποίες έχουν από καιρό παγώσει.  


Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφίων για τα έτη 2008-2014 κ. Λάκης Βίγκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το βιβλίο είναι μια προσπάθεια να εμβαθύνουμε τη γνώση μας γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι μειονότητες με την ελπίδα η επίλυσή τους να συνεισφέρει στον εκδημοκρατισμό της χώρας συνολικά». Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και συντελεστές της έκδοσης οι οποίοι συνεισέφεραν με το έργο τους στην καταγραφή αυτών των προβλημάτων με τα οποία ήρθε και ο ίδιος αντιμέτωπος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως εκπροσώπου. 


Στη συνέχεια ο νυν εκπρόσωπος των μειονοτικών βακουφίων κ. Toros Alcan επεσήμανε τη σημασία της καταγραφής αυτών των ζητημάτων σε ένα βιβλίο και τόνισε ότι όλα όσα συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο ως προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται αυτή τη στιγμή. 


Η κ. Rita Ender αναφέρθηκε στη συμβολή δύο γυναικών νομικών της Ester Zonana και της Luise Bakar, μέλη της Εβραϊκής και Αρμενικής κοινότητας αντίστοιχα, οι οποίες υπήρξαν πρωτοπόρες με τη δράση τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των βακουφίων μέσα από αμέτρητους δικαστικούς αγώνες. 

Τέλος, το λόγο πήρε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Bilgi κ. Arus Yumul, η οποία ορμώμενη από τον τίτλο του βιβλίου, ο οποίος μπορεί να αποδοθεί ως αδυναμία νομικής αναγνώρισης, αναφέρθηκε στη δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος που δεν έχει έχει όνομα, υπόσταση και τελικά δεν υπάρχει καν αναφερόμενη στις μειονότητες.

Εκ μέρους των εκδόσεων Aras από το βήμα αποφώνηση έκανε ένας εκ των ιδρυτών του οίκου ο κ. Mıgırdiç Margosyan, ο οποίος δήλωσε ότι νιώθει θλίψη που υπάρχει ακόμα η ανάγκη να εκδοθεί ένα τέτοιο βιβλίο στην Τουρκία αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για τον αγώνα που δίνουν οι μειονότητες.

Πηγή: Rumvader

Δεν υπάρχουν σχόλια: