e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Με μηνύματα για τις απουσίες η "Σύναξη" των Προκαθημένων

neakriti.gr 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/06/2016, 09:15 | Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2016, 11:19








"Εμείς πάντα ελπίζουμε ότι οι απούσες Εκκλησίες θα καταφέρουν να έρθουν", υποστήριξε το πρωί της Παρασκευής, μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Γαλλίας, από το Κολυμπάρι των Χανίων όπου και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Μέσα από μία λιτή δήλωση αλλά με πολλά μηνύματα ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ,ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ενδείξεις για αφίξεις από τους εκπροσώπους των Εκκλησιών που δεν παρίστανται τόνισε η Ορθοδοξία του καλεί όλους ,χωρίς να μπαίνουν όρια και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τελευταία επιστολή του Πατριάρχης της Μόσχας, ο οποίος σε μία αποστροφή του λόγου επισημαίνει ότι η ενότητα της Εκκλησίας παραμένει και δεν αμφισβητείται παρά τις όποιες απουσίες της Συνόδου.

Οι 10 Προκαθήμενοι συνεπικουρούμενοι από δύο Μητροπολίτες τους έκαστος, προσευχηθήκαν από κοινού για την ευόδωση των εργασιών της Συνόδου στην εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας και αφού περπάτησαν ,μερικές εκατοντάδες μέτρα από το μοναστήρι μέχρι το χώρο της ορθόδοξης ακαδημίας μπήκαν στον χώρο προκειμένου να ξεκινήσουν τη μικρή Σύναξη όπου και στρέφεται το ενδιαφέρον.  

Σε σύντομη δήλωση του στους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης υποστήριξε ότι έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του μηνύματος και στην διάρκεια της μικρής Συνόδου οι Προκαθήμενοι θα προχωρήσουν στην έγκριση ή στη βελτίωση του μηνύματος σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Γαλλίας, ενός κειμένου ιστορικού με αποδέκτη τον κόσμο, αυτό που περιμένει ο κόσμος. Είναι ευκαιρία να δώσουμε στον κόσμο ελπίδα, είναι ευκαιρία να μιλήσουμε μία άλλη γλώσσα που θα απευθύνεται στον κόσμο.


Τι θα γίνει στη Μικρή Σύναξη των Προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών

Σε αυτή τη συνάντηση πρόκειται να γίνει η «θεώρηση του μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», που συνιστά ουσιαστικά και το τελικό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί με το πέρας των δεκαήμερων εργασιών της Συνόδου. Το περιεχόμενό του και κατά πόσο αυτό θα αφήνει περιθώρια αποδοχής των όποιων αποφάσεων της Συνόδου και για όσους απουσιάζουν, ή θα αποτελεί ρηματική διακοίνωση και προς τους ίδιους, φαίνεται ότι θα καθορίσει εν πολλοίς, ιδίως μετά τη Μεγάλη Σύνοδο, την έκβαση των αποφάσεων και τη λειτουργικότητά τους μέχρι τουλάχιστον την επόμενη αντίστοιχη Μεγάλη Σύνοδο, που ήδη έχει προκαθοριστεί ότι θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία.

Εν ολίγοις, το μήνυμα της Συνόδου θα δρομολογήσει για το μέλλον είτε τη "γεφύρωση" των σημερινών διαφορών, αναγορεύοντας σε ιστορικής σημασίας τη Σύναξη της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, είτε θα παραπέμπει σε μια εν σπέρματι κάθετη πλέον ρήξη.


Π. Ασημακόπουλος: Στην ορθοδοξία δεν υπάρχουν πρωτεία εξουσίας αλλά τιμής

''Η Σύνοδος θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση πολλών πραγμάτων στην ορθόδοξη Εκκλησία για τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο'' επισήμανε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 στην Αγγέλα Δουλγεράκη ο διδάκτορας θεολογίας Παναγιώτης Ασημακόπουλος.

Αναφέρθηκε στο πατριαρχείο της Μόσχας και στη διεκδίκηση εκ μέρους του , του τίτλου της 3ης Ρώμης, θέμα που συζητείται έντονα σήμερα στους θεολογικούς κύκλους, αλλά διευκρίνισε πως στην ορθοδοξία δεν υπάρχουν πρωτεία εξουσίας αλλά πρωτεία τιμής και διαβαθμίσεις ανάλογα με την ιστορία κάθε εκκλησίας.


Η παρουσία του Πατριαρχείου Σερβίας

Υπό την έννοια αυτή, η παρουσία τελικά της πατριαρχιακής αντιπροσωπίας της Σερβίας, υπό τον Πατριάρχη Ειρηναίο, φαίνεται να λειτουργεί κατευναστικά ανάμεσα στις αντίρροπες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη στο "παρά ένα" υπαναχώρηση από την ομόφωνη απόφαση για τη Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη των τεσσάρων Εκκλησιών (Ρωσίας, Αντιοχείας, Βουλγαρίας και Γεωργίας).

Για την αλλαγή πλεύσης και την παρουσία της Σερβικής Εκκλησίας έστω και με ενστάσεις, οι πληροφορίες θέλουν καθοριστικό ρόλο να έπαιξαν οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Αναστάσιου, Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, αλλά και του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου Μαυροβουνίου (συνυποψήφιου στο τριπρόσωπο με τον Ειρηναίο για τη θέση του Πατριάρχη, που στη Σερβία βγαίνει με κλήρο μέσα από το ιερό δισκοπότηρο) και μέλος της Επιτροπής των Εκκλησιών της Ορθοδοξίας, που επεξεργάστηκε το μήνυμα της Μεγάλης Συνόδου.

Η παρουσία της Σερβικής Εκκλησίας "διασφαλίζει" κατά έναν τρόπο το να ακουστούν και οι απόψεις, αλλά και να μεταφερθούν και οι αποφάσεις της Συνόδου σε όσες Εκκλησίες απουσιάζουν, αναβιβάζοντας έτσι σε έναν άμεσο "αγωγό" επαφής με τους παρόντες, άρα και μίνιμουμ συνεννόησης επί των θεμάτων που θα συζητηθούν, τη Σερβική Εκκλησία. Ανακόπτει, δε, εκείνες τις ακραίες απόψεις και από την πλευρά των παρόντων Εκκλησιών για λήψη μέτρων προς την πλευρά που απουσιάζει. Δίνει έτσι την ευχέρεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως εκπρόσωπο της πρωτεύθυνης Εκκλησίας, να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία, κυρίως με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, προς αναζήτηση ενός "consesus" εκ νέου συμπόρευσης με όσες Εκκλησίες απουσιάζουν, στη βάση βέβαια των όσων επικυρωθούν στη Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης.

Η ανακοίνωση της Σερβικής Εκκλησίας για την αλλαγή πλεύσης και συμμετοχής στη Σύνοδο είναι εξόχως αποκαλυπτική: «Τονίζεται η ανάγκη τα προβλήματα και τα θέματα που έχουν τεθεί όχι μόνο από τη Σερβική Εκκλησία, αλλά και από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που ακύρωσαν τη συμμετοχή τους, να συζητηθούν στη Σύνοδο, διαφορετικά θα αποχωρήσει...».


Νέα σενάρια για τη ρωσική στάση

Την ίδια ώρα και υπό το βάρος της διττής ανάγνωσης της δήλωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την άφιξή του στην Κρήτη, όπου από τη μία ευχήθηκε οι απουσιάζουσες Εκκλησίες να αναθεωρήσουν έστω και στο "και ένα" τη στάση τους, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε πως όποιος δεν έρθει αναλαμβάνει και το βάρος της απόφασής του αυτής, στη Ρωσική Εκκλησία επανεκτιμούν τα δεδομένα, αντιλαμβανόμενοι ότι, ιδίως μετά την έλευση και της σερβικής αντιπροσωπίας, ο κίνδυνος αυτοαπομόνωσης είναι ισχυρός και κυρίως ότι και επικοινωνιακά δεν ηχεί θετικά η αποχή από μια Σύνοδο ιστορικής εμβέλειας, χωρίς εμφανώς καθοριστικής σημασίας διαφωνίες. Περισσότερο, δε, που η συζήτηση περιστρέφεται όλο και πιο πολύ για την απουσία της στην επίδειξη πολιτικής ισχύος, διαχρονικής αμφισβήτησης του "πρωτεύθυνου" και προσωπικών στρατηγικών, που ουδεμία όμως σχέση μπορεί να έχουν με το κλίμα αυτής της Μεγάλης Συνόδου, 1.300 χρόνια μετά την προηγούμενη ανάλογη, και όταν μάλιστα ως είδηση έχει αρχίσει να αποκτά παγκόσμιας εμβέλειας προβολή.

Μετά τη "θριαμβευτική" υποδοχή Πούτιν στο Άγιο Όρος, και ο τελευταίος φέρεται ενοχλημένος από την απουσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Έτσι ίσως να ερμηνεύεται η διάχυτη αίσθηση τις τελευταίες ώρες περί νέας κινητικότητας. Στη Μόσχα συζητείται σε επίπεδο ιεραρχών (η διοίκηση της Ρωσικής Εκκλησίας έχει την ευελιξία με ένα σχήμα Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να συνεδριάζει ανά πάσα στιγμή), αν τελικά ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος έχει τρόπο να δηλώσει παρών, χωρίς όμως να τρωθεί το γόητρο της Εκκλησίας του στη Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης.

Το σενάριο που "βλέπουν" είναι να έρθει ο ίδιος ο Πατριάρχης Κύριλλος, αρχικά για να παραβρεθεί στο Συλλείτουργο που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους Προκαθήμενους των αυτοκέφαλων Εκκλησιών, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο την Κυριακή της Πεντηκοστής, η "εορτή μήτρα" της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έτσι θα σηματοδοτούσε όμως την ενότητα λειτουργικά της Μόσχας με όλες τις άλλες αυτοκέφαλες της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η ενότητα στη βάση του κοινού Λειτουργικού είναι και το DNA της Ορθοδοξίας, και μόνο όταν έχουμε την "αποκοπή" του και μόνο αυτού, μιλάμε για "διαχωρισμούς και σχίσμα" στην Ορθοδοξία. Να πει, έτσι, ότι απουσίαζε επειδή άλλες Εκκλησίες δεν έρχονταν, αλλά για την ενότητα δηλώνει "παρών".

Το ενδεχόμενο άφιξης του Ρώσου Πατριάρχη, έστω και με αυτή τη μορφή, όσο κι αν φαντάζει για την ώρα απίθανο, αποδεικνύει ότι οι διπλωματικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής δίνουν και παίρνουν. Μία παλιά ουκρανική λαϊκή ρήση λέει: «Όταν ο εκβιασμός γίνεται ανοικτά και απροκάλυπτα, συνήθως αποδεικνύει πανικό και αυτοπαγίδευση του εκβιαστή...».

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορική Αγία και Μεγάλη Σύνοδος στην Κρήτη είναι γεγονός. Σήμερα αρχίζουν και στην ουσία με τη "μικρή Σύναξη" των παρόντων Προκαθημένων οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία είναι η πρώτη μετά το 1054.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης |Φωτογραφία: Νίκος Χαλκιαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: