e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Πρωτοψάλτης Παναγιώτης Στραβοπόδης, Μέγας Ευεργέτης Ενορίας Βανάτου Ζακύνθου

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Μετά πολλής λύπης πληροφορούμε τους ενορίτες και αναγνώστες μας ότι εξεδήμησε προς Κύριον, την περασμένη νύχτα, ο πολυσέβαστος και αγαπητός σε όλους μας έγκριτος Πρωτοψάλτης και άξιος γόνος του Μπανάτου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Τάκης) ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗΣ του Δημητρίου και της Ρουμβίνης, ήδη στην προχωρημένη ηλικία των 90 ετών. 

Ο μεταστάς υπήρξε επί περίπου 25ετία Πρωτοψάλτης Μπανάτου, αφού νωρίτερα διακόνησε το ψαλτήρι εκ νεότητός του σε πολλές Ενορίες της Ζακύνθου, γνωρίζοντας μάλιστα και αποδίδοντας υποδειγματικά το αυθεντικό ζακύνθιο ύψος του ψάλλειν.

Το έτος 2009 ανακηρύχτηκε Μέγας Ευεργέτης της Ενορίας Μπανάτου, εξαιτίας της εκ βάθρων ανεγέρσεως και δωρεάς ολόκληρου Παρεκκλησίου στην Ενορία μας, προς τιμήν των Αγίων Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Νικολάου, εις μνήμην του υιού του Μιχαήλ, ο οποίος έφυγε νωρίς. 

Ως προς τα προς το ζην επαγγελόταν τον Έμπορο, ήδη από τα νεανικά χρόνια του (αρχικά ως πλανόδιος μικροπωλητής), διατηρώντας ένα από τα παραδοσιακά καταστήματα ειδών προικός και ψιλικών του μετασεισμικού Τζάντε, μαζί με την ευγενέστατη σύζυγό του Αντωνία

Πολυταξιδεμένος ανά τον κόσμο, ήταν απόλαυση για εμάς τους νεότερους να μας διηγείται τόσο τα πολύ ενδιαφέροντα ταξίδια του, όσο και άγνωστες ιστορίες από την προσεισμική Ζάκυνθο, κάποιες από τις οποίες έχουμε ήδη καταγράψει και δημοσιεύσει. 

Η εξόδιος Ακολουθία πρόκειται να ψαλεί αύριο, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, ώρα 5.30 μ.μ., στον Ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου και ύστερα η ταφή του θα γίνει στο Κοιμητήριο του γενέθλιου χωριού του, εδώ στο Μπανάτο, πλάι στους γονείς και τον γιο του. 

Εμείς δεν έχουμε παρά να συλλυπηθούμε τους πενθούντες οικείους του, την κυρά-Αντωνία και τον γιο του Δημήτρη με την οικογένειά του, ευχόμενοι και προσευχόμενοι από βάθους ψυχής ο "Θεός των πνευμάτων και πάσης σαρκός" να τον αναπαύσει εν ειρήνη!

1 σχόλιο:

π.Παναγιώτης Φωτεινόπουλος είπε...

Ο Θεός να αναπαυσει τον Τακη , οπως τον λεγαμε εμεις οι μικροτεροι . Υποδειγματικος , πράος χαρακτηρας και αριστος γνωστης του Εκκλησιαστικου Τυπικου αλλα και της Ζακυνθινης Εκκλησιαστικης Μουσικη . Καλο Παραδεισο να εχει .