e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ο φθόνος είναι "ρίζα θανάτου"

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ
5ης Ιουνίου 2016
(Ιω. θ΄ 1-38)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Χριστός Ανέστη!
          Λυσσαλέα υπήρξε η οργή των υποκριτών Φαρισαίων βλέποντας το μεγαλείο της Δόξας του Θεού. Έκαναν τα αδύνατα δυνατά να αποσπάσουν μια ομολογία κατά του Σωτήρος Χριστού από τον θεραπευθέντα τυφλό. Κάλεσαν ακόμα και τους γονείς του, οι οποίοι -από δειλία- αρνήθηκαν να απαντήσουν και φόρτωσαν την ευθύνη στον γιο τους. Και όταν ο θεραπευθείς τυφλός τούς απάντησε με τρόπο θαρραλέο, αποστομώνοντάς τους και διακηρύσσοντας την θεότητα του Χριστού, του φέρθηκαν με τον πιο υποτιμητικό, προσβλητικό και αυταρχικό τρόπο. Έτσι έδειξαν την πώρωση και την μικρότητα της σκοτεινής ψυχής τους. 

Δεν χάρηκαν από την απαλλαγή ενός ανθρώπου από τη δυστυχία και για την ίασή του. Οι ίδιοι τον προσπερνούσαν αδιάφορα, όταν ζητιάνευε τυφλός και ουδέποτε τον βοήθησαν. Τώρα όμως, ο μόνος σκοπός τους ήταν να συκοφαντήσουν και να διασύρουν τον Κύριο Ιησού. Οι Φαρισαίοι ήταν άνθρωποι σεβαστοί και ισχυροί. Μπορεί να είχαν μελετήσει τα ιερά κείμενα και να είχαν πολλές γνώσεις, όμως αυτές ήταν επιδερμικές και θεωρητικές, χωρίς να συντελούν στον εσωτερικό φωτισμό και εξανθρωπισμό τους. Ο φθόνος είχε σκοτίσει τον νου και την ψυχή τους ανεπανόρθωτα και τοξικό δηλητήριο που έτρεχε στις φλέβες τους.

Φθόνος υπήρχε πάντοτε και υπάρχει, δυστυχώς, και στις μέρες μας. Συναντάμε τους φθονερούς σε κάθε βήμα, στον οικογενειακό και φιλικό μας κύκλο, στην εργασία στην πολιτική, στους εκκλησιαστικούς και θρησκευτικούς κύκλους. Επεκτείνεται σε όλες τις ηλικίες, τα φύλα, τα επαγγέλματα, τις ιδεολογίες. Κάνει τον άνθρωπο να πάσχει και να αρρωσταίνει. Ο φθονερός άνθρωπος βασανίζεται ψυχικά και είναι απόλυτα δυστυχής, βλέποντας το καλό και την πρόοδο του πλησίον του.

Ο φθόνος προκαλεί ψυχικές ασθένειες και αγχώδεις καταστάσεις, πολλές φορές οδηγεί σε καταστροφές, αδικίες και εγκλήματα. Γι’ αυτό δίκαια ο ιερός Χρυσόστομος τον ονομάζει «ρίζα θανάτου». O φθονερός δεν έχει πρόφαση, ούτε δικαιολογία. Είναι εντελώς απαράδεκτος και αδικαιολόγητος, διότι έχει καταληφθεί από ένα αναίτιο, παράλογο και αδικαιολόγητο πάθος. Πολλές φορές το αντικείμενο του φθόνου και του μίσους μας δεν μας έχει πειράξει, ούτε αδικήσει. Κι όμως επιμένουμε φθονούντες και μισούντες…

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, όλοι να αποφύγουμε το βδελυρό αυτό πάθος που είναι σωματοκτόνο και ψυχοκτόνο κι ας μιμηθούμε το θάρρος και την πίστη του θεραπευμένου τυφλού, μη φοβούμενοι τις πιέσεις των άδικων και των ισχυρών συνανθρώπων. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: