e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί, χειραγωγεί και κατευθύνει την Εκκλησία ώς τη συντέλεια των αιώνων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ
19 Ιουνίου 2016
(Ιω. ζ΄ 37-52, η΄ 12)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Μεγάλη και κοσμοϊστορική είναι η εορτή της Πεντηκοστής, η κατά κοινή ομολογία γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Χαρμόσυνη και ελπιδοφόρα για την πνευματική ανέλιξη ενός εκάστου!

Σύμφωνα με τα πιστεύματά μας, οι παλαιοδιαθηκικοί Προφήτες και Πατριάρχες κατείχαν μόνο λίγα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, επειδή ακόμη δεν είχε συμβεί η λυτρωτική θυσία του Χριστού. Την ημέρα όμως της Πεντηκοστής, η προαιώνια θεία υπόσχεση πραγματοποιήθηκε. Κατήλθε το Πνεύμα το Άγιο, το οποίο συγκροτεί, χειραγωγεί και κατευθύνει την Εκκλησία έως την συντέλεια των αιώνων.

Το Άγιο Πνεύμα βιώνεται από τον κάθε πιστό ξεχωριστά και από όλους τους πιστούς μαζί. Μιλάει με ανεπανάληπτο τρόπο, αλλά πραγματικό και ουσιαστικό, στην ανθρώπινη ψυχή. Εμπνέει εσωτερική δύναμη και κουράγιο για την αντιμετώπιση των θλίψεων, των αδικιών, των περιπετειών. Γλυκαίνει την οδύνη, μετατρέπει το κακό σε καλό, διαπαιδαγωγεί άριστα προς μια γνήσια εν Χριστώ πνευματική πρόοδο. Έκπληκτοι οι άνθρωποι άκουσαν τον Κύριο να μιλάει γι’ αυτό και να το προαναγγέλλει καθαρά και όχι συμβολικά, όπως μέχρι τότε αναφερόταν στην Παλαιά Διαθήκη.

Το Άγιο Πνεύμα φωτίζει τον άνθρωπο καταρχήν διανοητικά, αλλά δεν είναι μια απλή ικανοποίηση της Γνώσης. Γίνεται στην καρδιά “πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον”, δηλαδή πηγή πάντοτε δροσερή και ανεξάντλητη. Αυτό μετέτρεψε τους απλοϊκούς ψαράδες και χωρικούς της Παλαιστίνης σε μέγιστους Αποστόλους, οι οποίοι κήρυξαν το Ευαγγέλιο στα πέρατα της γης. Τους έκανε να κατατροπώσουν τους ασεβείς σοφούς, να αψηφήσουν τους ισχυρούς και αλαζόνες, που πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν.

Το Άγιο Πνεύμα μάς δείχνει ότι η μεγάλη ανθρώπινη επιστήμη οδηγεί στον Θεό. Ας μην παγιδευόμαστε, λοιπόν, από τις επιφανειακές και πλαστές αντιθέσεις, που ορισμένοι συστηματικά και με δόλο καλλιεργούν κι ας αγωνιζόμαστε για την αληθινή σοφία, την οποία μόνον η πίστη στο Θεό παρέχει σε όσους την επιθυμήσουν και την ζητήσουν. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: