e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Λόγος για... Καραγκιόζηδες

Σχολιάζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος 

Θυμάμαι με νοσταλγία τον καιρό εκείνο στον Πειραιά που πληροφορούμασταν εμείς τα παιδιά για την έλευση κάποιου καραγκιοζοπαίχτη. Χαμός γινόταν για να εξασφαλίσουμε εισιτήριο και να παρακολουθήσουμε την παράσταση. Αγαπημένα θέματα που μας έκαναν να γελούμε με τις ώρες ήταν οι επαγγελματικές επιλογές του Καραγκιόζη. Ο Καραγκιόζης Γραμματικός. Ο Καραγκιόζης Δήμαρχος. Ο Καραγκιόζης Δικαστής… και άλλα πολλά.

Ο Καραγκιόζης προσπαθούσε να κρύψει την άγνοια και την αμάθειά του και να ξεγελάσει φίλους και αγνώστους με την κουτοπονηριά του ώστε να εξασφαλίσει τον άρτον τον επιούσιον. Άφθονο το κωμικό και σατιρικό στοιχείο. Κι εμείς οι πιτσιρικάδες να χειροκροτούμε και να φωνάζουμε κι άλλο, κι άλλο… Αργότερα μεγαλώνοντας κατάλαβα πως ο Καραγκιόζης δεν πρόσφερε μόνο γέλιο. Πρόσφερε και μαθήματα ζωής.

Αυτές τις ημέρες τα θυμήθηκα όλα αυτά βλέποντας στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως την εμμονή και την εμπάθεια ορισμένων εναντίον της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου, εναντίον όσων υποστήριξαν την σύγκλιση της Μεγάλης Συνόδου.

Αναφέρομαι σε αυτούς που εμφανίζονται σε βίντεο και ως άλλοι Καραγκιόζηδες Δικαστές συκοφαντούν κληρικούς και λαϊκούς και προσπαθούν να τους δυσφημήσουν ως προδότες της πίστεως, ως διαστροφείς της δογματικής διδασκαλίας της Εκκλησίας και πολλά άλλα.

Αναφέρομαι σε εκείνους που, ως άλλοι Καραγκιόζηδες Μεγάλοι Αλέξανδροι, κυνηγούσαν τον κακό όφι και έγραφαν φιλιππικούς για να καταγγείλουν τους «οικουμενιστές» που θέλουν να παρασύρουν με δόλιο τρόπο την Ορθοδοξία στην πανθρησκεία και τις παγίδες του Ρωμαίου Ποντίφικα…

Αναφέρομαι σε εκείνους που, ως άλλοι Καραγκιόζηδες Γραμματικοί, έγραφαν τερατολογίες περί σατανικών λογότυπων της Μεγάλης Συνόδου, περί Αιγυπτιακών Σταυρών του Πατριάρχη, και άλλων πολλών…

Θα μου πείτε: Δεν είναι βαρύ να τους χαρακτηρίζεις Καραγκιόζηδες; Ναι, είναι άδικο για τον Καραγκιόζη. Αυτός ο καημένος προσπαθούσε με τα κουτοπόνηρα τεχνάσματά του να εξασφαλίσει ένα κομμάτι ψωμί για την κυρά Αγλαΐα και τα Κολλητήρια.

Όλοι αυτοί οι «φωστήρες» και «προστάτες» της Ορθοδοξίας είναι πιο επικίνδυνοι. Διότι εμμένοντες στα ιδεολογήματά τους παρασύρουν και πλανούν τους ανθρώπους και τους οδηγούν τελικά εκτός της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ανίκανοι οι ίδιοι να μετέχουν του εκκλησιαστικού γεγονότος και της εκκλησιαστικής ζωής προσπαθούν να αποκλείσουν και να απομακρύνουν κι άλλους. Κι όλα αυτά διότι θέλουν να εξυπηρετήσουν τον δικό τους εγωϊσμό, το δικό τους θέλημα. Τραγικές φιγούρες. Πιστεύουν ότι προσφέρουν υπηρεσία στο Θεό αλλά πλανώνται και πλανούν...

Τώρα με το κλείσιμο των εργασιών της Μεγάλης Συνόδου ετοιμαστείτε για νέο γύρο παραστάσεων. Ο Καραγκιόζης θα κάμει και πάλι θραύση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: