e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Έκπληξη» η στάση ορισμένων Εκκλησιών απέναντι στη Σύνοδο

naftemporiki.gr | Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 18:26 
UPD:18:28


«Το Οικουκενικόν Πατριαρχείον ηργάσθη εξ΄αρχής με συνείδησιν ευθύνης και χωρίς να φείδεται κόπου και χρόνου, δια την προετοιμασίαν και δια την ολοκλήρωσιν αυτού του εγχειρήματος». Αυτό ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία που έκανε χθες, με αφορμή την ονομαστική του εορτή, σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Κι αυτό, με δεδομένη την αοριστία που υπάρχει ως προς τη συμμετοχή Εκκλησιών όπως αυτές της Ρωσίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 20-25 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στα Χανιά.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκφράζουν «απορία και έκπληξη» για τη στάση των Εκκλησιών που έχουν προκαλέσει την αοριστία αυτή. Πρέπει να σημειωθεί όμως μια αλλαγή που διαφαίνεται στη στάση τουλάχιστον της Εκκλησίας της Σερβίας, πράγμα που σε συνδυασμό με την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες αλλαγές.
Ως προς την Εκκλησία Σερβίας ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, σε χθεσινό ευχετήριο μήνυμά του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ονομαστική του γιορτή, ανέφερε πως η Εκκλησία της Σερβίας «θα συμβάλει προς την θετική πλευράν εις το έργον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου εν Κρήτη». Το μήνυμα αυτό διαφοροποιεί τα πράγματα σε σχέση με το προηγούμενο μήνυμα της Εκκλησίας της Σερβίας προς το Φανάρι, με το οποίο αφηνόταν να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει Σερβική συμμετοχή στην Κρήτη.
Ωστόσο, στο δεύτερο μήνυμα δεν αναφέρεται ρητά ότι θα μετάσχει στη Σύνοδο η Εκκλησία της Σερβίας, ούτε υπάρχει και κάποιο άλλο μήνυμα ή πληροφορία που να έχει φτάσει επισήμως στο Φανάρι για το αν θα προσέλθουν τελικά οι Σέρβοι στην Κρήτη.
Σημειώνεται ότι την ίδια στάση, με άλλα λόγια την αλλαγή στάσης, είχε επιδείξει η Εκκλησία της Σερβίας και τον περασμένο Ιανουάριο για το θέμα της συμμετοχής της στη Σύναξη των Προκαθημένων στη Γενεύη. Αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν θα μετάσχει, τη στιγμή μάλιστα που η Ρωσική Εκκλησία ζητούσε να μην πραγματοποιηθεί η Σύναξη στην Κωνσταντινούπολη για λόγους ασφάλειας. Τελικά το Φανάρι αποφάσισε να γίνει στη Γενεύη η Σύναξη, στην οποία τελικά μετείχε η Εκκλησία της Σερβίας.
Η ίδια αοριστία ισχύει και για την Εκκλησία Γεωργίας, η οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές μόνο πληροφορίες που επικαλούνται συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Γεωργίας, δεν θα μετάσχει στη Σύνοδο. Με άλλα λόγια, η Εκκλησία Γεωργίας δεν έχει δηλώσει προς το Φανάρι αν θα μετάσχει ή όχι. Πέραν των δημοσιογραφικών πληροφοριών, το συμπέρασμα της μη συμμετοχής των Γεωργιανών, προκύπτει κι από το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Εκκλησίας αυτής στις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής που βρίσκεται ήδη στην Κρήτη και προετοιμάζει το Μήνυμα της Συνόδου.
Η μόνη Εκκλησία που έχει δηλώσει στο Φανάρι ότι δεν θα μετάσχει, είναι αυτή της Βουλγαρίας.
Υπό την επιρροή της Εκκλησίας της Ρωσίας βρίσκονται οι Εκκλησίες της Σερβίας, της Γεωργίας και της Βουλγαρίας, αλλά κατά κάποιο τρόπο και το Πατριαρχείο Αντιόχειας, το οποίο δήλωσε πως δεν θα μετάσχει αν προηγουμένως δεν λυθεί η διαφορά που έχει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για το θέμα του Κατάρ.
Η όλη αοριστία φαίνεται ότι είναι συνάρτηση των επιθυμιών της Εκκλησίας της Ρωσίας. Αρχικά η Μόσχα είχε δηλώσει στο Φανάρι ότι θα προσέλθει στην Κρήτη. Στη συνέχεια όμως δήλωσε πως πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή, έτσι ώστε να συνεχιστεί η προετοιμασία της μεγάλης Συνόδου. Δήλωση στην οποία απάντησε το Φανάρι και περιμένει απάντηση. Η απάντηση αυτή, αλλά και η λύση του όλου γρίφου αναμένεται να προκύψει κατά την έκτακτη σύνοδο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω να γίνομαι βαρετός , και να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια, αλλά ήλθε η ώρα να ξεκαθαρίσει "η ήρα από το σιτάρι", να γίνει η πανορθόδοξος και μετά ο Παναγιότατος να πάρει τις αποφάσεις Του. Θα πονέσουν αλλά το απόστημα όταν σπάσει πονάει.Να αρχίσει με την σειρά πρώτο το Αντιοχείας έχω ξαναγράψει ότι αυτό το αραβικό μόρφωμα είναι αποτέλεσμα του πανσλαυισμού του 19ου αιώνα, με τις ευλογίες των ρώσσων το παλαίφατο πατριαρχείο αλώθηκε από τους αραβόφωνους με αποτέλεσμα να είναι οι πατριάρχες τους υποχείρια των ρώσσων .Η κανονική έδρα του πατριαρχείου είναι η Αντιόχεια και η οποία βρίσκετε στην Τουρκία ας αποφασίσουν λοιπόν οι επαρχίες του πατριαρχείου Αντιοχείας που είναι στην Τουρκία να γίνουν ξεχωριστό πατριαρχείο με έδρα την Αντιόχεια ,και ας ψάχνετε ο Ιωάννης για το Κατάρ. ο ίδιο για την Ουκρανία να γίνει το Πατριαρχείο του Κιέβου, αυτοκέφαλη εκκλησία της Αζμπαχίας ,και όπου υπάρχει τάση μέσα στην επικράτεια του Πατριαρχείου Μόσχας για αυτοκεφαλία να γίνει, το αντίθετο με αυτό που έγεινε με τον Μάξιμο στην Βουλγαρία να πλησιάσουν όσους δεν θέλουν τον Νεόφυτο,στην Σερβία ,αναγνώριση της εκκλησίας των Σκοπίων ,αλλά και τέλος να ζητηθούν από την ΕκκλησΊα της Ελλάδος, επί πίνακι τα κεφάλια εκείνων των Επισκόπων που αποστέλλουν συγχαρητήριες επιστολές δεξιά και αριστερά στα φερέφωνα των ρώσσων , ο άσπιλος και άμωμος και στηριζόμενος απο τα ναρκωευρώ του Μαρινάκη μητροπολίτης που αν φορά μίτρα σήμερα το ωφείλει στο οικουμενικό Πατριαρχείο, να πάει στο σπίτι του και μαζι του όλοι εκείνοι οι Μητροπολίτες που αντι να μαζεύουν τον λαό στον οίκο του Κυρίου , τον διώχνουν με το να αναμσάνε συνέχεια ..αίρεση ο παπισμός παναίρεση ο οικουμενισμός ... σήμερα έμαθα ότι εις εξ αυτών ετέλεσε χειροτονία και πολλάκις ωρυόταν απο την ωραία πύλη κτυπώντας την ράβδο του κατά ηγουμένου που έπρεπε να προσκυνά γιατί παρέλαβε ένα μοναστήρι ιστορικό ερείπιο και το ξανάχτισε από την αρχή , γιατί δεν πήγε στις 23 Μαρτίου στην παρασυναγωγή του Πειραιά , και έπλεκε λόγους εγκωμίων για τον χειροτονούμενο που ανήκει σε άλλη μεγάλη ιστορική μονή της περιφέρειας του που κανονικά δεν έκανε ούτε για απλός δόκιμος αλλά τον έκανε και παπά αλλά το συν του ήταν ότι στην παρασυναγωγή έδωσε το παρόν.