e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ολοκληρώθηκε η ιεραποστολική - ποιμαντική περιοδεία του Μητροπολίτου κ. Ιωάννου στο Malawi














Με την Χάρη του Θεού και τις ευχές του Μακ. Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ολοκληρώθηκε η πολυήμερη επίσημη ιεραποστολική και ποιμαντική περιοδεία του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου, στην δεύτερη χώρα της επαρχίας του, το Μαλάουι.
Κατά την διάρκεια της ποιμαντικής επίσκεψής του, τέλεσε καθημερινά την Θεία Ευχαριστία σε όλους τους Ιερούς Ναούς που επισκέφθηκε (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου πρωτεύουσας Λιλόνγκουε, Αγία Άννα Μουνλάτζι, Άγιος Στυλιανός Λιλάνγκουε, Αγία Τριάδα, Άγιος Νεκτάριος και Ανάσταση του Χριστού Μπλαντάιρ, Άγιος Γεώργιος Καμπότζι) και περιόδευσε στο σύνολο των υπολοίπων Ενοριών και ιεραποστολικών πυρήνων της χώρας, όπου γίνονταν δεκτός με έντονο ενθουσιασμό από τους πιστούς Ορθοδόξους Αφρικανούς. Ταυτόχρονα, περιηγήθηκε στα σχολεία των Ενοριών, επισκεπτόμενος τις αίθουσες διδασκαλίας, τις βιβλιοθήκες, τα σεμινάρια, τα συσσίτια και τις κλινικές-ιατρεία όπου αυτές υπήρχαν. Σε όλες τις επαρχίες που επισκέφθηκε πραγματοποίησε την απαραίτητη εθιμοτυπική επίσκεψη σε όλους τους αρχηγούς (cheef) των τοπικών περιοχών, οι οποίοι πάντοτε τον υποδέχονταν με σεβασμό, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους προς την Ορθόδοξη Εκκλησία για το πολύπλευρο έργο που επιτελεί στις περιοχές τους (Ενοριακά κέντρα, εξόρυξη πηγαδιών, συσσίτια κλπ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ιεραποστολική κίνηση στο Μαλάουι ξεκίνησε επί Αρχιερατείας του τότε Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Θεοδώρου (νυν Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου), ο οποίος και έθεσε τα θεμέλια ανάπτυξης της Ορθόδοξης πίστης στη χώρα. Μόνο στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Μπλαντάιρ, η Ιερά Μητρόπολη διαθέτει οκτώ Ενοριακούς Ιερούς Ναούς (και άλλους δέκα Ενοριακούς Ναούς σε επαρχίες του Μαλάουι και δύο ακόμη Ενορίες υπό ίδρυση), ανδρικό Μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό, μεταφραστικό κέντρο και τυπογραφείο για την μετάφραση και έκδοση εκκλησιαστικών βιβλίων στην τοπική διάλεκτο (chichewa), πέντε νηπιαγωγεία με περισσότερα από 1.000 παιδιά, ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο, τέσσερις σχολές ραπτικής, δύο κλινικές, ένα ιατρείο, πέντε βιβλιοθήκες, καθώς επίσης βρίσκεται υπό κατασκευή ένα νέο γυμνάσιο – λύκειο που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες.
Για την επίλυση των λειτουργικών αναγκών και για την εξυπηρέτηση του διαρκώς αυξανόμενου Ορθόδοξου πληρώματος, χειροτόνησε νέους Μαλαουιανούς κληρικούς, που υπηρετούσαν την Τοπική Εκκλησία ως Κατηχητές, καθιστώντας τους Διακόνους ή υπάρχοντες Διακόνους σε Πρεσβυτέρους, ενώ χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο και Αρχιερατικό Επίτροπο Μπλαντάιρ τον π. Νικόδημο Τσιλέμπουε, Εφημέριο Ενορίας Ανάστασης του Χριστού. Η χειροτονία ντόπιων ιερέων αποτελεί έναν επιπλέον σπουδαίο «λίθο» για την ανάπτυξη του ιεραποστολικού έργου στην χώρα, ενώ προανήγγειλε την ίδρυση νέων Ενοριών και ιεραποστολικών σταθμών σε διάφορες πόλεις του Μαλάουι. Απηύθυνε δε κάλεσμα προς όλους όσους διακατέχονται από ζήλο και αγάπη προς την Εκκλησία και γνωρίζουν την Αγγλική γλώσσα ή τοπικές διαλέκτους, να προσέλθουν στο Μαλάουι και να συνδράμουν το έργο του ευαγγελισμού των κατοίκων του.
Επισκέφτηκε και ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου της Ελληνικής Κοινότητας στο Μπλαντάιρ, όπου εκεί εφημερεύει η ψυχή της Ελληνικής Παροικίας Πρωτοπρεσβύτερος π. Ερμόλαος Ιατρού. Η ακμάζουσα Παροικία τον υποδέχθηκε με πολύ αγάπη και σεβασμό. Παρευρέθησαν οι Επίτιμοι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος και της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μαλάουι και ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Κοινοτικού Ναού Αγίου Νεκταρίου.
Απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα ο Σεβ. κ. Ιωάννης, τους μετέφερε την αγάπη και τις ευχές του Μακ. Πατριάρχου ο οποίος, όπως ανέφερε, τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα στοργής και αγάπης για την Ελληνική Παροικία στο Μαλάουι. Τους μίλησε με θερμά λόγια για την καλοσύνη και την ευγένεια των Μελών της, ευχαριστώντας τους για την θερμή και απλόχερη φιλοξενία τους και για την θερμή υποδοχή των «λίγων, αλλά εκλεκτών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, των 150 περίπου Ελλήνων ομογενών που έχουν απομείνει στην πόλη αυτή. Τους συνεχάρη δε για την υποδειγματική ενότητα που έχουν μεταξύ τους και για την αγάπη τους προς το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον Προκαθήμενό του Πατριάρχη κ.κ.Θεόδωρο.

Η χώρα του Μαλάουι είναι έτοιμη για σπορά και καλλιέργεια του Λόγου του Θεού, οι ανάγκες μεγάλες, οι εργάτες ολίγοι. Ας γίνουμε όλοι μας συνεργοί του Μεγάλου Σπορέα Ιησού Χριστού. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής με τον Σεπτό Προκαθήμενό του κ.κ. Θεόδωρο Β΄, αγωνίζεται καθημερινά στα πέρατα της αχανούς Αφρικανικής γης, για να μπορέσει να εκπληρώσει αυτή την μεγάλη αποστολή. Ας προσευχόμαστε ο Τριαδικός Θεός να ενισχύει το έργο Του, αναδεικνύοντας εργάτες στον Αμπελώνα Του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: