e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Συνέντευξη στην εφημερίδα Ημερησία, 17.6.2016


  1. Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στην Κρήτη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας. Ποιες προετοιμασίες έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς και πώς σχολιάζετε τη στάση ορισμένων εκκλησιών, αλλά και τα προσκόμματα που έβαλαν;
Η ελληνική Πολιτεία από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η διενέργεια των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη συνέστησε  αρμόδια ειδική επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι 13 υπουργείων, προκειμένου να παράσχει τεχνική υποστήριξη σε ένα τόσο σημαντικό διεθνές γεγονός.
Το ότι έπειτα από αιώνες συγκροτούν συνοδικό σώμα οι προκαθήμενοι και οι εκπρόσωποι των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα γεγονός εξαιρετικής σπουδαιότητας όχι μόνον για τον Ορθόδοξο και τον ευρύτερο χριστιανικό κόσμο, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Έτσι, έστω και την τελευταία στιγμή θα πρέπει να τιμήσουν την  υπογραφή τους στην συμφωνία πραγματοποίησης της συνόδου, οι αποφάσεις της οποίας παίρνονται με ομοφωνία και να συμμετάσχουν στο ιστορικό αυτό γεγονός.
  1. Τι προσδοκά η χώρα μας από τη Σύνοδο; Συμμερίζεστε την άποψη εκείνων που μιλούν για γεγονός με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία;
Πρόκειται για μία εκκλησιαστική Σύνοδο, οπότε κάθε δική μας αρωγή έγκειται στο τεχνικό επίπεδο, χωρίς να εισχωρούμε σε θεολογικά ζητήματα. Βέβαια, η ελληνική εξωτερική πολιτική προωθεί τη σύνθεση μέσα από το διάλογο και το έχει αποδείξει, καθώς μέσα από την ανταλλαγή απόψεων κερδίζουν συνήθως όλα τα μέρη.
Στόχος πάντοτε είναι η συμβολή μας στην εμπέδωση μίας πλουραλιστικής παγκόσμιας πραγματικότητας, που θα σέβεται και θα προωθεί την πολυφωνία των πολιτισμών, των παραδόσεων και των λαών, όπου δεν θα υπάρχει χώρος για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Μία κοινωνία που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ειρήνη μεταξύ των εθνών μέσα από την ενότητα και την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: