e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Η σύνοδος καθήρεσε αρκετούς προβληματικούς επισκόπους...

Σχολιάζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος 


Μερικοί σκανδαλίσθηκαν με όσα έγραψε ένας επίσκοπος που συμμετείχε στην Μεγάλη Σύνοδο περί εντάσεων, πιέσεων και υβριστικών σχολίων.

Δεν γνωρίζω αν αυτά συνέβησαν όντως όπως μεταφέρονται αλλά κι αν συνέβησαν δεν αποτελούν έκπληξη.

Όποιος έχει διαβάσει εκκλησιαστική ιστορία τότε γνωρίζει τι «πανηγύρι» γινόταν σε αρχαίες εκκλησιαστικές συνόδους. Λογομαχίες, εντάσεις, παρεξηγήσεις, αποχωρήσεις, παρασκηνιακές ζυμώσεις και πολλά ευτράπελα.

Το καλύτερο που έχω διαβάσει συνέβη σε σύνοδο που συγκάλεσε ο ιερός Χρυσόστομος σε περιοδεία του στην Μικρά Ασία με την συμμετοχή 70 επισκόπων. Η σύνοδος λειτούργησε και ως πνευματικό δικαστήριο και καθήρεσε αρκετούς προβληματικούς επισκόπους. Μάλιστα εξέλεγε αμέσως αντικαταστάτες. Σε μία λειτουργία, όπου συλλειτουργούσαν ο Χρυσόστομος και οι συνοδικοί, εμφανίσθηκε ένας αγροίκος επίσκοπος ο οποίος εξέφρασε την διαφωνία του με τον εξής ενδιαφέροντα τρόπο: έβαλε σιδερένια καρφιά στις σόλες των υποδημάτων του και με την δικαιολογία ότι θέλει να επιδώσει επιστολή στον Χρυσόστομο πήγε στο σύνθρονο και πατούσε και συνέθλιβε τα πόδια των επισκόπων που έβρισκε μπροστά του...

Ωραίες εποχές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: