e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Η Σύναξη των Τριών Αγίων της Επτανήσου εν Βανάτω της Ζακύνθου




Κυριακή Θ΄ Ματθαίου, 21 Αυγούστου 2016, και ως Ενορία εκκλησιασθήκαμε σήμερα στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω. Βρισκόμαστε ακόμη στο πλαίσιο της εορτής της Μεταστάσεως της Θεομήτορος στους Ουρανούς και η τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου αναθυμάται -μαζί με την Παναγία- τους Τρεις θαυματουργούς Αγίους της Επτανήσου: Σπυρίδωνα, Γεράσιμο και Διονύσιο, όπως τούτο αναφέρεται σαφώς στο ζακυνθινό λειμωνάριο ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΕΟΡΤΟΔΡΟΜΙΟΝ, το οποίο κυκλοφορήθηκε το 1998, με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου μάλιστα υπάρχει σχετική ιερά Ακολουθία της Συνάξεως των Τριών.

Στο κέντρο του Ναού δέσποζε σήμερα, λοιπόν, εν Βανάτω εκφραστική Εικόνα των Τριών μεγίστων Φωστήρων της Επτανήσου, κτήμα του οικείου Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ποιηθείσα  προ 20ετίας σχεδόν, από τον αγιογράφο Ιωάννη Γιατρά εκ Μαριών Ζακύνθου, για τις ανάγκες του -υπό έκδοσιν τότε- τόμου Ζακύνθου Εορτοδρόμιον.

Ο λειτουργός Εφημέριος αναφέρθηκε δι' ολίγων στην εν λόγω τοπική εορτή, ο δε κ. Διονύσιος Πομόνης, απόφοιτος της Σχολής Βελλάς, ανέλαβε την διακονία του κηρύγματος του θείου λόγου. Την θέση του Πρωτοψάλτου είχε σήμερα εκτάκτως ο εξ Αθηνών Ζακύνθιος Ιεροψάλτης κ. Παναγιώτης Κάνδηλας, την δε θέση του β΄ ψάλτου ο επίσης εξ Αθηνών ενορίτης μας κ. Ιωάννης Καραβάνης. Στη θέση του βοηθού ψάλτου ήταν ο ενορίτης μας κ. Σπύρος Σαρατσέλος. Όλους ευχαρίστησε θερμά ο Εφημέριος και, εν όψει της θερινής εορτής του Προστάτου της Νήσου Αγίου Διονυσίου, ευχήθηκε τα δέοντα.

[Φωτογραφίες: Διονύσης Νικ. Κοντονής]






































Δεν υπάρχουν σχόλια: