e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Αναφορά σε Ζακυνθίους στο 24ο Συνέδριο Ορθόδοξης Πνευματικότητας στο Monastero di Bose


Από την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016 και μέχρι το Σάββατο 10 του μηνός, στον χώρο της Μονής του Μπόζε στην Ιταλία (Monastero di Bose), κοντά στο Μιλάνο, πραγματοποιείται το 24° Διεθνές Συνέδριο Ορθόδοξης Πνευματικότητος, με το επίκαιρο θέμα: ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο εκπροσωπεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος ανέγνωσε το σχετικό Πατριαρχικό Μήνυμα. 


Το ιδιαίτατα ενδιαφέρον αυτό συνέδριο παρακολουθεί ο φίλος Θεολόγος Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει βήμα-βήμα τις εργασίες στον δραστήριο ιστότοπό του Φως Φαναρίου. Σήμερα, λοιπόν, μας πληροφορεί ότι, ανάμεσα στις πολλές και αξιομνημόνευτες εισηγήσεις, υπήρξε μία που αναφέρθηκε σε πρόσωπα της Ζακύνθου. Πρόκειται για την δεύτερη εισήγηση της 8ης Σεπτεμβρίου τ.έ. και ήταν του Αγγλικανού επισκόπου John Stroyan of Warwick, με θέμα: «Ορθόδοξοι μάρτυρες του 20ού αιώνα και η Εκκλησία της Αγγλίας»






Ο Αγγλικανός επίσκοπος ήταν εντυπωσιακός, τόσο ως προς την ανάπτυξη του θέματος, όσο και για το εύρος των γνώσεών του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι αναφορές του στην γενναία στάση του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού έναντι των Γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής και στη γνωστή σωτήρια επέμβαση του Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου Α΄ για την διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου. Όταν οι εκπρόσωποι του Γ΄ Ράιχ κατέλαβαν το νησί της Ζακύνθου, ζήτησαν από τον τότε Δήμαρχο και Μητροπολίτη τα ονόματα των Εβραίων πολιτών. Οι αείμνηστοι Λουκάς Καρρέρ και μητροπολίτης Χρυσόστομος ζήτησαν μια μέρα διορία. Την επομένη παρέδωσαν μια λίστα στους Γερμανούς, που περιείχε μόνον δύο ονόματα: τα δικά τους. 


Όπως διαπιστώνετε, αγαπητοί αναγνώστες, η περίπτωση της διάσωσης απάντων των Εβραίων της Ζακύνθου από δύο Ορθοδόξους (Μητροπολίτη και Δήμαρχο), όχι μόνον καταγράφηκε ανεξίτηλα στις δέλτους της Ιστορίας, αλλά προβάλλεται διαρκώς σαν παράδειγμα Μαρτυρίας Χριστού διαιώνιο! Άξιον και δίκαιον εστί!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: