Την Κυριακή, 16η Οκτωβρίου 2016, ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικὴς κ.κ. Θεόδωρος, συνεχίζοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Τανζανία και συγκεκριμένα στη Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως, εχοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Αρούσας. Η Αρούσα είναι μια πολυπολιτισμική πόλη και πρωτεύουσα της ομωνύμου περιφερείας στα βόρεια σύνορα της Τανζανίας με την Κένυα, με πληθυσμὸ περίπου 1.000.000. Η πόλη θεωρείται ως η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα της Ανατολικής Αφρικής (East African Community) (Τανζανία, Ουγκάντα, Κένυα, Μπουρούντι, Ρουάντα και σύντομα Δημοκρατία του Κογκό και Αιθιοπία). Η πόλη φιλοξενεί τα κεντρικά Δικαστήρια της Ανατολικής Αφρικής.
Ο Πατριάρχης έτυχε θερμής υποδοχής από τον οικείο Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριο και τους κληρικούς της Μητροπόλεως, τον Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου στην Αρούσα κ. Γεώργιο Μαυρουδή και τον Πρόεδρο της Πανταγκανικής κ. Δημήτριο Ματθαιάκη. Στον κατάμεστο από πιστούς Ναό του Ευαγγελισμού, ο Πατριάρχης με μεγάλη συγκίνηση αναφέρθηκε στους Έλληνες που πρωτοήρθαν στην Αρούσα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και στα επιτεύγματά τους, όπως την ανέγερση του διεθνούς φήμης Ελληνικού Εκπαιδευτηρίου «Άγιος Κωνσταντίνος» το 1951, και το οποίο λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα, με κύριο ευεργέτη και δωρητή τον Χρήστο Γαλανό και του οποίου οι απόφοιτοι σήμερα είναι όλοι διαπρεπείς επιστήμονες, διεσπαρμένοι σε κάθε γωνιά της γης. Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στην εκ Κρήτης οικογένεια των, Αλεξάνδρου και Μιχαήλ Ροδουσάκη, οι οποίοι το 1953 ανήγειραν εις μνήμην των γονέων τους Ιωάννου και Αργυρής τον περίλαμπρο Ναό του Ευαγγελισμού στην Αρούσα, αλλά και στον αείμνηστο πρώτο Ιεραπόστολο της περιοχής Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Σαρίκα, ο οποίος κοιμήθηκε το 1941 και το μνήμα του βρίσκεται στην Τάγκα. Ο Μακαριώτατος, τιμώντας την 14η επέτειο της εις Επίσκοπον Χειροτονίας του Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου, του ευχήθηκε κάθε αγαθό από τον Θεό προς ενίσχυση της Αρχιερατικής του Διακονίας και στην κοινότητα εδώρησε Σταυρὸ ευλογίας.
Να σημειωθεί ότι εδώ, στην πόλη της Αρούσας, πρωτοήλθαν, στις αρχές του περασμένου αιώνα, οι Έλληνες, περίπου 100 οικογένειες, που ασχολούνταν κυρίως με την καλλιέργεια του καφέ και του σχοινιού. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι, στην πλατεία της πόλεως βρίσκεται ο πύργος, ο οποίος θεωρείται ως ο «Ομφαλὸς» της Αφρικής, διότι η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της Αφρικής, εφόσον η απόσταση Αρούσας-Καΐρου είναι ίση με την απόσταση Αρούσας-Κέϊπ Τάουν.
Ο Μακαριώτατος, από την ημέρα της ενθρονίσεώς του, οραματίστηκε την πόλη της Αρούσας ως το Ιεραποστολικό Κέντρο της Ανατολικής Αφρικής με Θεολογική Ακαδημία για τους μελλοντικούς ιερείς, κατηχητές και διδασκάλους όπου να υπάρχει και το κεντρικό τυπογραφείο που θα εκδίδει τα βιβλία λατρείας και Ορθοδόξου κατηχήσεως. Το μέλλον της Ορθοδοξίας εδώ διαγράφεται λαμπρό με το έλεος και τη χάρη του Θεού.
Το πρωί της επόμενης ημέρας ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος, με τη συνοδεία του Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου, επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου φοιτούν 680 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, και όπου έτυχε θερμής υποδοχής υπό των μαθητών και καθηγητών. Το Σχολείο αυτό, που ανήκει στη Ελληνική Πανταγκανική Κοινότητα, είναι το μεγαλύτερο στην Αφρική Ελληνικό Σχολείο μετά το Σαχέτι της Νοτίου Αφρικής, όπου οι μαθητές του προέρχονται από διάφορες χώρες και τους παρέχεται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου