e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Τιμή στον λόγιο Πρωτόπαπα της Κέρκυρας π. Αθανάσιο Τσίτσα (1930-2001)

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων πραγματοποίησε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, Επιστημονική Ημερίδα, αφιερωμένη στον πολυτάλαντο και διαπρεπή, αείμνηστο Κληρικό των Κορφών Πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Τσίτσα

Πρώτος ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο κ. Ιωάννης Πιέρρης, Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας με θέμα: "Ο τελευταίος Κερκυραίος Κληρικός".

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο κ. Περικλής Παγκράτης, Πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, με θέμα: "Οι νοσταλγικές αναδρομές του π. Αθανασίου Χ. Τσίτσα".

Έπειτα ομίλησε ο κ. Λουκιανός Ζαμίτ, Ερευνητής - Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, με θέμα: "+π. Αθανάσιος Χ. Τσίτσας. Η προσφορά του στη πνευματική Κέρκυρα και ειδικότερα στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών".

Αμέσως μετά ανέπτυξε την εισήγησή του ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Δρ. Θεολογίας – Φιλόλογος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Κερκύρας, με θέμα: "Ο Χριστός πάσχων: Οι λόγοι του π. Αθανασίου Τσίτσα για την Μεγάλη Παρασκευή. Θεολογικό Σχόλιο". 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς, με θέμα: "π. Αθανάσιος Τσίτσας, ένας λόγιος Κληρικός".

Έπειτα έγινε η παρουσίαση με πολυμέσα της ζωής και του έργου του π. Αθανασίου Τσίτσα, την οποία επιμελήθηκε ο Πρωτ. Γεώργιος Βλάχος

Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο όποιος και αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα του π. Αθανασίου, αν και -δυστυχώς- δεν τον γνώρισε. Η αποψινή ημερίδα αποτελεί ένα φιλολογικό μνημόσυνο, πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος. Η θύμηση δίνει σε όλους μια ευθύνη. Ευθύνη για το σήμερα και το αύριο, που μας κληροδοτεί η προσωπικότητα του π. Αθανασίου.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε να είναι αιωνία η μνήμη του π. Αθανασίου.

Αμέσως μετά ο κ. Κωνσταντίνος Θύμης, Θεολόγος – master Ιστορίας και Γραμματέας της Ι. Μ. Κερκύρας -ο οποίος και συντόνισε τη συζήτηση- ανέγνωσε την Μητροπολιτική Γνώμη, σύμφωνα με την οποία, ο π. Αθανάσιος Τσίτσας τιμάται post mortem, δια του παρασήμου, του Χρυσού Σταυρού μετά Αστέρος, του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, δυνάμει της υπ. Αριθμ. Πρωτ. 1240/342/20.10.2016, Πράξεως του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος απένειμε στην πρεσβυτέρα Σοφία Τσίτσα τον Χρυσούν Σταυρό

Βίντεο: Αντώνης Σουέρεφ


1 σχόλιο:

Γιάννης Γκούσκος είπε...

Με ιδιαίτερη συγκίνηση Πατέρα Παναγιώτη παρακολούθησα την ανάρτησή Σας της βράβευσης του Πρωτοπρεσβύτερου και λόγιου Κληρικού μακαριστού Αθανάσιου Τσίτσα. Εγώ και τα αδέλφια μου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε ακούγοντας από τη Μάνα μας συνεχώς ιστορίες για τον "ΠαπαΝάσο", όπως τον έλεγε, αφού, όπως μπορεί να γνωρίζετε , αυτός υπήρξε παιδικός- αδελφικός της φίλος . Ο Μακαριστός Πατέρας Αθανάσιος υπήρξε πράγματι μεγάλος λόγιος Κερκυραίος και κατ' επέκταση Επτανήσιος κληρικός, είμαι ιδιαίτερα περήφανος που τα βιβλία του κοσμούν τη βιβλιοθήκη που μας άφησε η Μάνα μας. Άξια λοιπόν αυτή η βράβευσή και θα τολμούσα να πω, ότι καθυστέρησε κιόλας. Εσείς Πατέρα Καποδίστρια χαίρομαι και θαυμάζω, διότι συνεχίζετε το έργο όλων αυτών των Ζακυνθινών και κατ' επέκταση Επτανήσιων λόγιων κληρικών, με το μεγάλο συγγραφικό Σας έργο, το οποίο εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμα.