e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Το Μήνυμα του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ για τα Χριστούγεννα 2016 [κείμενο]

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄
ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Προς
τον Ιερό Κλήρο και τον Ευσεβή Λαό της καθ’ ημάς Μητροπόλεως
           

Αγαπητοί συνεορταστές,
            Όταν φθάνουν τα Χριστούγεννα, η απανταχού Χριστιανοσύνη στέλνει τον στοχασμό της ευλαβικό προσκυνητή στην Αγία Φάτνη. Τη φάτνη, που έγινε «το χωρίον εν ώ ανεκλίθη ο αχώρητος Χριστός ο Θεός», το λίκνο που φιλοξένησε τον σαρκοφόρο Σωτήρα μας.
            Αυτή η προσκυνηματική πορεία γίνεται το έναυσμα για ιερές σκέψεις γύρω από το αποκεκαλυμμένο μυστήριο της Θείας Οικονομίας. Ο άναρχος Θεός άρχεται, ο Λόγος σαρκούται και εισέρχεται στην πορεία της ανθρωπότητας. Σε αυτό το σωτήριο έργο ο Ιησούς αφιέρωσε την επίγεια ζωή Του ιδρύοντας την Εκκλησία.
            Έρχεται έπειτα από την Σταυρική Θυσία, την Ανάσταση και την Ανάληψή Του στους ουρανούς, με το Ευαγγέλιο Του, προς τον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από φυλή και γλώσσα, ζητώντας να γεννηθεί μέσα του. Να του αναγεννήσει τις διαθέσεις της ψυχής του. Να του δώσει νέα ζωή, νικηφόρα κατά της αμαρτίας και των παθών. Να τον επαναφέρει στον Θεό, με την υιοθεσία, έτσι που ελεύθερα και αληθινά να τον προσφωνεί Πατέρα. Να τον ενισχύει στην εκτέλεση του καθήκοντος. Να του συμπαρίσταται στην κάθε θλίψη και δοκιμασία, δίδοντάς του παρηγοριά και υπομονή. Να του γίνεται ο μοναδικός αληθινός οδηγός στη ζωή.
            Χτυπά την πόρτα της ανθρώπινης καρδιάς αδιάκοπα και, παρακαλώντας, περιμένει με υπομονή κάποια στιγμή ν’ ανοίξει. Ανταποκρίνεται όμως ο άνθρωπος στην Αγάπη του Χριστού; Του προσφέρει τη δική του ως αντίδωρο; Εφαρμόζει τις εντολές Του, που αυτό αποτελεί και τη μοναδική απόδειξη; «Ο έχων τας εντολάς μου και τηρών αυτάς, εκείνος εστίν ο αγαπών με», μας διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Κύριος. Όμως -αλλοίμονο- οι αποφάσεις και τα έργα μας έρχονται σε αντίθεση με τις εντολές Του, δείχνοντας έλλειψη ουσιαστικής αγάπης σ’ Αυτόν.
            Είναι αλήθεια, πως αποκαμωμένος ο άνθρωπος από μια λανθασμένη ζωή, ζητεί διεξόδους. Τώρα τελευταία μάλιστα, αν εξαιρέσει κανείς δυσώδη γεγονότα που συμβαίνουν ανά την οικουμένη, καταβάλλονται προσπάθειες από τους ηγέτες των λαών και τους ίδιους τους λαούς, για την δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου από τον σημερινό, ο οποίος, απαλλαγμένος από όσα παρανοϊκά και απάνθρωπα, θα μπορεί να μιλά για αγάπη, αδελφοσύνη, δικαιοσύνη και ειρήνη!
            Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ευγενείς προσπάθειες εντέλει θα καρποφορήσουν! Αρκεί, βέβαια, να τεθούν κάτω από την οδηγία Εκείνου, ο οποίος από τη Φάτνη μέχρι τον Σταυρό Του, διακήρυξε αυτές τις ζωογονητικές αρχές. Αυτό ας είναι, αγαπητοί μου, και το σύνθημά μας πάντα, ιδιαίτερα όμως κατ’ αυτές τις άγιες ημέρες.

Αγαπητοί μου,
            Σας εύχομαι χαρούμενο άγιο Δωδεκαήμερο και ευλογημένο τον Νέο Χρόνο!!!
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†  ο Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: