e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Η "Υακίνθη" έκοψε την Κουλούρα των Χριστουγέννων [φωτογραφίες + video]


























Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 2016, προπαραμονή της Θείας Γέννας, το ιδιαίτερα δραστήριο κι εύρωστο Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Υακίνθη" έκοψε, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τη χριστουγεννιάτικη Κουλούρα. 

Η τελετή και η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της "Υακίνθης", στον α΄όροφο του Γυμνασίου Βανάτου. Τα παιδιά όλων των ηλικιών, από τα πρωτάκια έως και τις ίδιες τις μητέρες τους, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, πλαισιώνοντας το κόψιμο της Κουλούρας. 

Ο υπεύθυνος και δάσκαλος της προσπάθειας Νίκος Αρβανιτάκης καλωσόρισε το ευάριθμο κοινό, καλώντας τον Εφημέριο και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ι. Μ. Ζ. π. Παναγιώτη Καποδίστρια να κάμει την κοπή. Παίρνοντας τον λόγο ο π. Παναγιώτης εκθείασε την πολυετή προσφορά του εκπαιδευτικού κ. Αρβανιτάκη στην διαμόρφωση πολιτιστικών χαρακτήρων των νεότερων γενιών Ζακυνθινών, τονίζοντας ότι η "Υακίνθη" αποτελεί μια από τις σημαντικότερες (αν όχι τη σημαντικότερη) κυψέλη Πολιτισμού, ο ίδιος δε είναι θησαυρός για την τοπική κοινωνία! 

Αξλιζει να σημειωθεί ότι μέσα στην Κουλούρα υπήρχε -κατά τη συνήθεια- το "ηύρεμα", το οποίο μάλιστα έπεσε στο κομμάτι του Χριστού, κάτι που σημειολογικά έχει τη σημασία του! 

[Φωτορεπορτάζ: Αθηνά Στραβοπόδη]





Δεν υπάρχουν σχόλια: