e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Αναγόρευση του Ομότιμου Καθηγητή Γρηγορίου Λαρεντζάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.


Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Graz και ευρύτερα γνωστός στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα από τη συμμετοχή του στους διαχριστιανικούς διαλόγους, Γρηγόριος Λαρεντζάκης.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 και ώρα 12η μεσημβρινή στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΕΝΑΡΞΗ–ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή Παναγιώτη I. Σκαλτσή.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Καθηγητή Μιλτιάδη Δ. Κωνσταντίνου.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Ανάγνωση χαιρετισμού της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
ΕΠΑΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ από την Δήμητρα Κούκουρα Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας: Βιογραφία και από τον Στυλιανό Τσομπανίδη Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Θεολογίας: Εργογραφία.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή Παναγιώτη I. Σκαλτσή και του τίτλου από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Καθηγητή Μιλτιάδη Δ. Κωνσταντίνου.

ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΤΙΜΗΣ από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα.

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ από τον τιμώμενο Ομότιμο Καθηγητή Γρηγόριο Λαρεντζάκη με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: το μήνυμά της για τη σύγχρονη κρίση».

ΛΗΞΗ ΤΕΛΕΤΗΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ
Ο Γρηγόριος Λαρεντζάκης (Λουτράκι Χανιών-Κρήτης 1942) είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Graz, Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Innsbruck (1969) και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ (1983), Υφηγητής της Κλασσικής Φιλολογίας και της Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz. Κατά τα έτη 1970-2007 δίδαξε την Ορθόδοξη Θεολογία και τον ρόλο της στην οικουμενική κίνηση στις Ρωμαιοκαθολικές Σχολές των Αυστριακών Πανεπιστημίων Graz, Βιέννης και Linz, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey στη Γενεύη και στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Στη συνέχεια, 2007-2017, στην Ανώτατη Παιδαγωγική και Θεολογική Σχολή της Βιέννης παρέδωσε θεολογικά μαθήματα στους υποψήφιους Ορθοδόξους διδασκάλους των Θρησκευτικών ανεξαρτήτως εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στα σχολεία της Αυστρίας.

Πραγματοποίησε πληθώρα μαθημάτων και διαλέξεων σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, συμμετείχε σε αφθονία επιστημονικών σεμιναρίων και διεθνών συνεδρίων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και υπήρξε ομιλητής σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Διετέλεσε:
– Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικουμενικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Graz, Πρόεδρος του Διαχριστιανικού Συμβουλίου του Graz Αυστρίας, Αντιπρόεδρος του Οικουμενικού Ιδρύματος «Pro Oriente» της ίδιας πόλης.
– Μέλος της Επιτροπής Θεολογικών Σπουδών και της Κεντρικής Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC).
– Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής της Β” Ευρωπαϊκής Οικουμενικής Συνελεύσεως των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CCEC), Graz Ιούνιος 1997.
–  Αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της I. Μ. Αυστρίας σε θεολογικές επιτροπές, διεθνείς και διεκκλησιαστικούς Οργανισμούς και διμερείς διαλόγους.
– Διοργανωτής επιστημονικών συνεδρίων και εκπαιδευτικών επισκέψεων για φοιτητές και καθηγητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και τα μέλη εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελλάδα, με στόχο τη γνωριμία και προβολή της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού πολιτισμού.

Τιμητικές Διακρίσεις
  • Άρχων Μέγας Πρωτονοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου
  • Χρυσός Σταυρός του Πατριαρχείου Ρουμανίας 
  • Χρυσός Σταυρός των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου της Εκκλησίας Κρήτης 
  • Χρυσός Σταυρός της I. Μητροπόλεως Ρόδου 
  • Χρυσός Σταυρός της I. Μητροπόλεως Βέροιας 
  • Χρυσό Παράσημο της πόλεως του Graz Αυστρίας 
  • Μέγας Χρυσός Σταυρός του Ομοσπονδιακού Κράτους της Styria Österreich.
  • Τιμητικό Παράσημο Επιστημών και Καλών Τεχνών Α΄ Τάξεως του Προέδρου της Αυστριακής Δημοκρατίας 
  • Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
  • Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Καλών Τεχνών Αυστρίας
  • Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων του Graz.
  • Επίτιμο Μέλος της Ελληνο-Αυστριακής Εταιρίας του Graz
  • Επίτιμο Μέλος του Foundation Pro Oriente
  • Επίτιμο Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Sibiu Ρουμανίας
  • Οικουμενικό Βραβείο Abt-Emmanuel-Heufelder-Preis 
  • Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Γρηγορίου του Μεγάλου Πάπα Ρώμης.

Τα Θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Γεωργίου στη Swaziland, του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στο Βασίλειο

Εσπέρας 19ης Μαΐου 2016, στο Βασίλειο της Σουαζιλάνδης, από τον επισκεπτόμενο ποιμαντικώς την περιοχή Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο ΙΙ, προερχόμενον από την Κένυα μέσω Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Μαζί του ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Καλής Ελπίδος κ. Σέργιος και ο Πατριαρχικός Έξαρχος στην Κύπρο Πρωτοπρεσβύτερος Αθηνόδωρος Παπαευριπιάδης. Σημειωτέον ότι ο μικρός αυτός Ναός είναι ιδιοκτησίας του κ. Γιώργου Σοφοκλέους και πρόκειται για τον πρώτο Ορθόδοξο Ναό στο Βασίλειο. Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, καταφανώς συγκινημένος, εξέφρασε την αμέριστη χαρά του για την απαρχή ευαγγελισμού και αυτής της εσχατιάς της Αφρικής! 












Δύο χειροτονίες νέων Κληρικών στο Lilongwe του Malawi




19 Μαΐου 2016, Λιλάνγκουε - Μαλάουι, Ενορία Αγίου Στυλιανού.  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην δεύτερη έδρα της μητροπολιτικής επαρχίας του, στην χώρα του Μαλάουι, πραγματοποιώντας πολυήμερη ιεραποστολική ποιμαντική περιοδεία σε όλες τις Ενορίες και τους ιεραποστολικούς πυρήνες της χώρας. 

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο Μαλάουι, με την ευλογία του Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, θα τελέσει το Μυστήριο της Ιεροσύνης, χειροτονώντας συνολικά 13 νέους κληρικούς, ήτοι 8 κατηχητές σε Διακόνους και 5 Διακόνους σε Πρεσβύτερους. 

Σήμερα ιερούργησε στην Ενορία Αγίου Στυλιανού στην περιοχή Λιλάνγκουε, όπου χειροτόνησε τον 28χρονο Κατηχητή κ. Αρσένιο Jamali, απόφοιτο της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξάνδρειας "Άγιος Αθανάσιος" σε Διάκονο και τον ήδη Διάκονο π. Ιωακείμ Bwanali σε Πρεσβύτερο. Στην Ενορία αυτήν είχε την δυνατότητα να συναντήσει τους εκεί υπηρετούντες κληρικούς, όπου συζήτησε μαζί τους θέματα ποιμαντικής φύσεως.

Το Νυχθημερόν είχε τη χαρά να μιλήσει χθες με τον Ζακύνθιο Ιεράρχη κ. Ιωάννη, άμα τη αφίξει του στο Μπλαντάιρ του Μαλάουι, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά για την ευλογία των επικείμενων χειροτονιών τις επόμενες ημέρες, μέσω των οποίων θα δοθεί η δυνατότητα να διευκολυνθεί το ιεραποστολικό έργο στη χώρα και τη Μητρόπολη, την οποίαν ανέλαβε -χάριτι Θεού- να ποιμάνει.


















Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον Πρωθυπουργό του Βασιλείου της Swaziland










Σήμερα, 19 Μαΐου 2016, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος Μακ. κ.κ. Θεόδωρος ΙΙ βρέθηκε στην πρωτεύουσα Μπαμπάνε του Βασιλείου της Σουαζιλάνδης. Συνοδευόμενος μάλιστα από τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Καλής Ελπίδος κ. Σέργιο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Αθηνόδωρο Παπαευριπιάδη, Πατριαρχικό Έξαρχο στην Κύπρο, επισκέφτηκαν τον Πρωθυπουργό του Βασιλείου κ. Barnabas Sibusiso Dlamini, με τον οποίον διευθέτησαν λεπτομέρειες για παραχώρηση ικανής έκτασης γης στην Ορθόδοξη Εκκλησία προς ανέγερσιν ιεραποστολικού κέντρου στον όμορφο αυτόν τόπο. Συνάντηση, εξάλλου, είχαν και με τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας κ. Dumisani C. Ndlangamandla.