e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Υπαίθρια Λειτουργία στη Σπηλιά της Ίμβρου για τα 25χρονα Πατριαρχίας Βαρθολομαίου


Φωτογραφίες από τον ιστότοπο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ, προερχόμενες από την υπαίθρια Λειτουργία, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στην περιοχή Σπηλιά της Ίμβρου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μιλήτου Αποστόλου, το πρωί της 18ης Αυγούστου 2016. 

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι: ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, ο Γέρων Δέρκων Απόστολος και οι Επίσκοποι του Οικουμενικού Θρόνου, Θερμών Δημήτριος, Αμορίου Νικηφόρος και Αλικαρνασσού Αδριανός. 

Ακολούθησε υπαίθριο γεύμα για όλους τους πιστούς, το οποίο ευλόγησε ο Πατριάρχης. Ο Πατριάρχης υπέγραψε και αντίτυπα του λευκώματος "Η Ίμβρος του Πατριάρχη", το οποίο κυκλοφορήθηκε με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 25χρονα της Πατριαρχίας Του, που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην Ίμβρο. 






























Τιμητικές εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια Πατριαρχίας Βαρθολομαίου στη γενέτειρά του | Προβολή βίντεο "Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο"

[Από παλαιότερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ίμβρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ganp / Δημήτρης Πανάγος)]



Πρόγραμμα εκδηλώσεων 17-19 Αυγούστου στην Ίμβρο

Τετάρτη 17 Αυγούστου, Αγρίδια, στις 19:00 

Εκδήλωση προς τιμήν των 25 ετών της Πατριαρχίας
• Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο (προβολή βίντεο, Σύλλογος Ιμβρίων)
• Ομιλίες προς τιμήν του Παναγιωτάτου από: Τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων Πάρι Ασανάκη, τον πρόεδρο της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης Παύλο Σταματίδη
• Παρουσιάσεις
Φωτογραφικού Λευκώματος Βάσως Ξεινού «Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο» (Εκδότης Σύλλογος Ιμβρίων)
Βιβλίου «100 λέξεις για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Ίμβριο» (Εκδότης: Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης)
Αντιφώνηση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Η Ίμβρος που στερήθηκα» του Δημητρίου Αραμπατζή (Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης).
Τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν για τα Σχολεία της Ίμβρου.

Πέμπτη 18 Αυγούστου, Άγιοι Θεόδωροι, στις 20:30

Χαιρετισμοί από: τον πρόεδρο του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), Αντώνιο Παριζιάνο, τον Πρόεδρο του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου (ΕΠΣΙ) Παντελή-Λάκη Βίγκα, τον πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Αλληλεγγύης και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ίμβρου (ΣΠΑΒΑΙ) Δημήτριο Ζορλό
• Μουσική συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα
• Ιμβριώτικο γλέντι με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα

Παρασκευή 19 Αυγούστου, Σχοινούδι, στις 10:00

• Αγιασμός ανακαινισμένου κτηρίου «Μητρόπολης» (όπισθεν του Ι. Ναού Αγ. Μαρίνας)
• Αγιασμός ανακαινισμένου κτηρίου του Συλλόγου Σχοινουδίου Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας Ίμβρου
• Ομιλία του προέδρου του Συλλόγου, Νικολάου Λαφιατή: Ρόλος και προσδοκίες από τον νέο Σύλλογο.

Προσκυνηματική στάση στην Παναγία Δροσιανή Νάξου

Ταξίδεψε και φωτο-κατέγραψε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας




































Η Παναγία η Δροσιανή είναι ένα ιστορικό Βυζαντινό μοναστήρι, στη βόρεια άκρη της κοιλάδας της Δρυμαλίας, νότια του χωριού Μονή στη Νάξο και δίπλα από το κοινοτικό κοιμητήριο (νεκροταφείο), που είναι από τα αρχαιότερα των Βαλκανίων (4ος ή 6ος αιώνας).

Ιστορία
Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας το μοναστήρι και ο πέριξ αυτού χώρος αποτελούσε ιδιαίτερο τιμάριο του οίκου Μπελόνια. Μετά την κατάληψη της Νάξου από τους Τούρκους ο τελευταίος Φράγκος Δούκας της Νάξου και Αιγαίου Πελάγους Ιωάννης Δ΄ Κρίσπης με έγγραφο που εξέδωσε το 1555 εκχώρησε το μοναστήρι στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

Σύγχρονη εποχή
Από το Μοναστήρι αυτό το μεγαλύτερο μέρος του ήταν θαμμένο και μόλις τη δεκαετία του 70 έγιναν οι ανασκαφές από την αρχαιολογική υπηρεσία όπου και αποκαλύφθηκε πλήρως. Μέχρι τότε το μόνο μέρος που ήταν ορατό ήταν η κυρίως εκκλησία που ήταν και η πλέον πρόσφατη. Η εκκλησία είναι στην ουσία ένα σύμπλεγμα από τέσσερις εκκλησίες. Είναι Βυζαντινού ρυθμού και όλοι οι χώροι του, εσωτερικά και εξωτερικά είναι σε σχήμα σταυρού.

Υπάρχουν πολλές αγιογραφίες. Αυτές που φαίνονται τώρα είναι και οι παλαιότερες, μιας και τα δύο προηγούμενα στρώματα έχουν αφαιρεθεί και έχουν μεταφερθεί σε μουσεία. Χαρακτηριστικοί είναι οι δύο Παντοκράτορες στον τρούλο, κάτι που αποδίδεται σε προσπάθεια καταπολέμησης του μονοφυσιτισμού: οι δύο μορφές απεικονίζουν η μία την ανθρώπινη και η άλλη τη θεία φύση του Χριστού.

Θρύλοι
Πολλοί οι θρύλοι για το πως κτίστηκε και το πως επελέγη η τοποθεσία. Οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού μεταφέρουν ότι αν και αρχικά είχε επιλεγεί άλλο μέρος για το κτίσιμο της εκκλησιάς η εικόνα της Παναγίας μεταφερόταν κάθε βράδυ στο συγκεκριμένο μέρος. Η ονομασία «Δροσιανή» εικάζεται ότι προήλθε από το ότι οι κάτοικοι του χωριού σε μια πολύ μεγάλη περίοδο ανομβρίας απευθύνθηκαν στην Παναγία με λειτουργίες και τάματα για να την παρακαλέσουν να βρέξει έτσι ώστε να μην ξεραθούν τα δέντρα και οι μπαξέδες και να ζήσουν οι κάτοικοι που κατ' εξοχήν είναι αγρότες.

Το νεώτερο τμήμα του Μοναστηριού χωρίζεται σε δύο τμήματα και μπροστά από την εικόνα της Παναγίας υπάρχει στο πάτωμα μια τεράστια κυκλική πλάκα από μάρμαρο. Οι θρύλοι έλεγαν πως κάτω από την πλάκα αυτήν υπάρχει μεγάλος θησαυρός που κανείς όμως δεν πήγαινε να την ανασηκώσει γιατί θα τον μαρμάρωνε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Δυστυχώς την δεκαετία του 70 κάποιο πρωί βρέθηκε η πλάκα σκαμμένη και βγαλμένη και κανείς ποτέ δεν έμαθε αν έκρυβε κάτι από κάτω.

Οι αρχαιοκάπηλοι όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Η εικόνα της Παναγίας εκλάπη και είναι άγνωστο αν η υπάρχουσα στη θέση της είναι η αυθεντική ή κάποιο αντίγραφό της. Σήμερα το Μοναστήρι της Παναγίας της Δροσιανής λειτουργεί υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας και δέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες.

[Πηγή δημοσιεύματος: Βικιπαίδεια]