e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Φωτοθήκη από την 2η ημέρα της ιστορικής Επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Κροατία, τιμώντας τους Μάρτυρες του Γιασένοβατς

 Γιασένοβατς της Κροατίας, 10 Σεπτεμβρίου 2016 



























































Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović






Ευρισκόμενος στην Κροατίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, με τη συνοδεία του Μητροπολίτου Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα κ. Πορφυρίου, επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας κα Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς στην κατοικία της, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε μια πολύ εγκάρδια συνομιλία, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την κ. Πρόεδρο για την υποδοχή και φιλοξενία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Πρόεδρος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμφώνησαν για τη σημασία του διαλόγου ως μέσου για την επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων και για την αποφυγή πολέμων και αιματοχυσίας. Ειδικότερα, τόνισε τη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου σήμερα, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον αυξανόμενη εξτρεμισμό, τον ριζοσπαστισμό και τη στρέβλωση της θρησκείας.

Η κ. Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς δήλωσε ότι το Γιασένοβατς ως ένα μέρος του πόνου, όπως και όλες οι άλλες πόλεις, όπου βασανίστηκαν αθώοι άνθρωποι, θεωρούνται τα μαύρα στίγματα και κηλίδες του έθνους, ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον, μαθαίνοντας από τα λάθη της ιστορίας. Με σεβασμό να μην ξεχνάμε τους αθώους που υποφέρουν και στο μέλλον να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε οι άνθρωποι να ζουν σε συνθήκες ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι και ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε προθυμία για διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών. Ο χρόνος έχει επιβεβαιώσει ότι νοιάζονται για την ενότητα όλων των Χριστιανών και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας της Ρώμης. Ο Πατριάρχης δήλωσε επίσης την προθυμία του να ακούσει με σεβασμό ο ένας στον άλλο, για να κατανοήσουμε καλύτερα τα επιχειρήματα που ίσως μερικές φορές δεν έχουμε κατά νου. 

Στο τέλος της συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε στην Κροατία τις καλύτερες ευχές και ευλογίες για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία.

[Επιμέλεια κειμένου, με στοιχεία από το διαδίκτυο: π. Π. Κ.]

Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στη φερώνυμη γυναικεία Μονή του Asten της Ολλανδίας




















Παρουσία πλήθους πιστών και κληρικών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Γενεθλίου στο Asten της Ολλανδίας. Λεωφορεία με πιστούς κατέφτασαν από όλη την επαρχία της Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, καθώς και από τις γειτονικές περιοχές της Γερμανίας, για να συνεορτάσουν την Ιερά πανήγυρη.

Με κατάνυξη και απλότητα τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, με την συμμετοχή κληρικών της Ι. Μητροπόλεως στο κατάμεστο από πιστούς-προσκυνητές Καθολικό της Μονής.

Το θείο κήρυγμα εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης αναφερόμενος στην θεολογία της εορτής και την έντονη παρουσία της Υπεραγίας Θεοτόκου στη ζωή των Χριστιανών. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «…η Θεοτόκος είναι η κιβωτός που διά της γεννήσεως του Κυρίου, σώζει τον κόσμο κατασιγάζοντας τα κύματα της αμαρτίας. Η Θεοτόκος είναι φλεγόμενη αλλά όχι καιόμενη άφθαρτη βάτος. Όπως ο Ιακώβ είχε δει τις άκρες της σκάλας να ενώνουν τον ουρανό με τη γη και να ανεβοκατεβαίνουν σ' αυτήν Άγγελοι, έτσι και η Παναγία μας ένωσε αυτά που ήσαν πριν χωρισμένα, αφού μπήκε στη μέση Θεού και ανθρώπων κι έγινε σκάλα, για να κατεβεί σε μάς ο Θεός, που πήρε το αδύναμο προζύμι μας και το ένωσε με τον εαυτό Του κι έκανε τον ανθρώπινο νου που βλέπει τον Θεό».

Στη συνέχεια παρουσίασε την νέα Ηγουμένη Ιωάννα στο εκκλησίασμα κι έδωσε τις ευχές του σε όλη την Αδελφότητα. 

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ετέλεσε την καθιερωμένη αρτοκλασία.

Μετά το Δι' ευχών, ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας τέλεσε, παρουσία όλων των μοναζουσών και προσκυνητών Τρισάγιο εις τον τάφο της μακαριστής Γερόντισσας Μαρίας. Τέλος ακολούθησε Δεξίωση για όλους τους προκυνητές. 

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: "Οι Νεομάρτυρες του Γιασένοβατς είναι ήρωες και άγιοι ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας"


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε σήμερα, Σάββατο, 10.9.2016, κατά την θεία Λειτουργία στον Ορθόδοξο Ναό του Γιασένοβατς ότι οι Νεομάρτυρες του κολαστηρίου αυτού είναι ήρωες και άγιοι σύνολης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

"Να είστε κάτω από τον στέφανο των Σέρβων Μαρτύρων, το ευλογημένο αυτό δέντρο", είπε ο Πατριάρχης, καλώντας Σέρβους Ορθόδοξους πιστούς να ακολουθήσουν το δρόμο των προγόνων, τους ήρωες και τους αγίους τους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εκατοντάδες χιλιάδες των Ορθοδόξων αδελφών σκοτώθηκαν και υπόφεραν στο Γιασένοβατς. Κάλεσε τους πιστούς να μην ξεχνούν τους Μάρτυρές τους, οι οποίοι δεν μπορεί να είναι ένας λόγος για εκδίκηση, αλλά για την ειρήνη.

Η ορθόδοξη λειτουργία παρέστησαν ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Σλαβονίας Ιωάννης, πολλοί Επίσκοποι από τη Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Κροατία.

Η Θεία Λειτουργία παρέστησαν εκπρόσωποι της σερβικής εθνικής μειονότητας στην Κροατία, Μίλοραντ Πούποβατς και Βόισλαβ Στανιμίροβιτς.

Πούποβατς: "Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο άνθρωπος του διαλόγου"


"Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας άνθρωπος του διαλόγου και έχει έρθει εδώ για να ενθαρρύνει τον διάλογο", δήλωσε ο Σερβοκροάτης ηγέτης Μίλοραντ Πούποβατς στο Ζάγκρεμπ την Παρασκευή, 9.9.2016, άμα τη αφίξει στην Κροατία του πνευματικού ηγέτη των Ορθοδόξων. 

"Είναι ένας άνθρωπος του διαλόγου, που ενθάρρυνε επίσης το διάλογο σε μια εποχή που δεν υπήρχε διάλογος μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων Χριστιανών, ιδίως μεταξύ των Καθολικών και των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Κροατία", δήλωσε ο Πούποβατς στους δημοσιογράφους μετά την παρουσία του σε Συνέδριο για το Ολοκαύτωμα του Γιασένοβατς.

"Έχει έρθει για να μας δώσει το θάρρος να μην ξεχνάμε την ευθύνη μας απέναντι στους ανθρώπους, που έχασαν τη ζωή τους σε περιόδους εγκλήματα, και το Γιασένοβατς ήταν χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν όχι μόνο κατά τον 20ό αιώνα. Αλλά το Γιασένοβατς μάς δίνει επίσης την ευκαιρία να ανυψώσουμε τους εαυτούς μας προς την αμοιβαία συγχώρεση, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης", δήλωσε ο πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Πούποβατζς επίσης τόνισε: "Δεν θα σχολιάσω σχετικά με την αποτυχία των ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων για να παρακολουθήσουν τη συγκέντρωση. Ο καθένας που έχει αισθανθεί την ανάγκη να βρίσκεται εδώ, είναι εδώ και η κρατική ηγεσία θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τα μηνύματα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά τις προγραμματισμένες συνομιλίες μαζί του".

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Οι Μάρτυρες του Γιασένοβατς, ως θύματα του ναζιστικού καθεστώτος, αντιπροσωπεύουν μια σκοτεινή εποχή της ανθρωπότητας"





Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας, με στοιχεία από το διαδίκτυο 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ταξίδεψε χθες, 9 Σεπτεμβρίου 2016, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας για να τιμήσει τους Νεομάρτυρες του Γιασένοβατς και να παρακολουθήσει το Συμπόσιο και την 75η επέτειο από τις φρικαλεότητες που υπέστησαν τα θύματα του εν λόγω στρατοπέδου συγκέντρωσης Γιασένοβατς. 

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι αυτό το στρατόπεδο του στην Κροατία, που ιδρύθηκε από το φιλοναζιστικό καθεστώς των Ουστάζι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε το τρίτο σε μέγεθος στρατόπεδο συγκεντρώσεως στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τους, στην πλειοψηφία Εβραίοι, Σέρβοι, αθίγγανοι, κομμουνιστές και Κροάτες αντικαθεστωτικοί.

"Οι Μάρτυρες του Γιασένοβατς αντιπροσωπεύουν μια σημαντική και ειδική κατηγορία στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ως θύματα του ναζιστικού καθεστώτος και μια σκοτεινή εποχή της ανθρωπότητας, που είναι αδύνατο να ξεχάσω", είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανοίγοντας το συμπόσιο των κοινωνιολόγων και των θεολόγων από την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Κροατία, το Ισραήλ, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, καθώς και εκπρόσωπων όλων των θρησκευτικών δογμάτων στην Κροατία.

Καταδίκασε, εξάλλου, εκείνους που ήταν ηθικά υπεύθυνοι, γιατί ακόμα και αν δεν πήραν τα όπλα, επέλεξαν να αποσιωπούν τα εγκλήματα εναντίον άλλων ανθρώπων και συνεπώς είναι υπεύθυνοι.

"Ο Βαρθολομαίος είναι ένας άγγελος της ειρήνης με την πραγματική έννοια και αυτός δίνει κίνητρο για να χτίσει γέφυρες ειρήνης", δήλωσε ο Επίσκοπος Σλαβονίας Ιωάννης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης επισκέπτεται αυτές τις περιοχές και την Κροατία.

"Στον σημερινό διαιρεμένο και αντιμαχόμενο κόσμο, μαρτυρεί ότι κάθε άνθρωπος είναι άξιος προσοχής, ότι είναι εικόνα του Θεού και ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τον αδελφό μας σε αυτόν", είπε ο Επίσκοπος Ιωάννης.

Σήμερα Σάββατο, 10.9.2016, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος θα λάβουν μέρος σε επιμνημόσυνη λειτουργία στο κολαστήριο του Γιασένοβατς.