e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Περιοδεία Μητροπολίτη Σουηδίας στις πόλεις Jönköping και Linköping
















Την 4η ποιμαντορική του επίσκεψη από της ενθρονίσεώς του πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας στις πόλεις Γιόνσεπιγκ (Jönköping) και Λίνσεπιγκ (Linköping) της Σουηδίας την Β´ Εβδομάδα των Νηστειών.

Η έναρξη της περιοδείας έλαβε χώρα την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 από την πόλη Γιόνσεπιγκ, όπου ο Ποιμενάρχης χοροστάτησε στην ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ανέλυσε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Κυρία Θεοτόκος στην Ενανθρώπιση του Σωτήρος Χριστού.

Ακολούθησε δεξίωση από την ενορία στην οποία παρέστησαν ο πρώην Αρχιερ. Επίτροπος της Σουηδικής Εκκλησίας στο Γιόνσεπινκ Αιδ. Hans Boeryd και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Χριστιανικών Κοινοτήτων της πόλης (Jönköping Kristna Samråd) Αιδ. Fredrik Hollertz.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μητροπολίτου με τον εφημέριο της νεοσυσταθείσης ενορίας Αιδ. Πρεσβύτερο κ. Νικόλαο Ρήγα και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου κ.κ. Παναγιώτη Δελεζίζη, Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Γεωργία Σύρακα, Χρήστο Μπαλτά και Παρθένιο Θεοδωρίδη. Ο επίσκοπος, αφού συνεχάρη την επιτροπή για τον επιδεικνυόμενο ζήλο και την ειλικρινή αφοσίωσή τους, πληροφορήθηκε  σχετικά με τα νέα προγράμματα και τις δραστηριότητες της ενορίας που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενασχόληση των νέων με τα εκκλησιαστικά δρώμενα.

Την επομένη, Σάββατο 11 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην πόλη Λίνσεπιγκ, και χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία  η οποία ετελέσθη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Ο ιεράρχης εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα και συνεκινήθη  από τον μεγάλο αριθμό παιδιών που παρακολούθησαν την ευχαριστιακή σύναξη. Απευθυνόμενος σε αυτά, τους μίλησε για τις ακολουθίες της Μ. Σαρακοστής και για τον συμβολισμό του αρχιερατικού εγκολπίου. Υπεσχέθη ότι θα επιστρέψει στην πόλη τους στις 20 Μαΐου ε.ε., όπου η Ι. Μητρόπολις θα διοργανώσει, σε συνεργασία με τον π. Νικόλαο και ομάδα εθελοντών, ένα ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τους νέους της περιοχής, και όπου θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθεί το Ελληνικό Σχολείο και τον Ελληνικό Σύλλογο της πόλης.

Ομάδα διακεκριμένων ιατρών, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει πρόσφατα από την Ελλάδα και εργάζονται σε νοσοκομεία της περιοχής, προσεκάλεσαν τον Σεβασμιώτατο σε γεύμα, κατά την διάρκεια του οποίου ετέθησαν ως θέμα συζήτησης, μεταξύ άλλων, οι προϋποθέσεις συστηματικής εκκλησιαστικής παρουσίας και διακονίας στην περιοχή.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  Γιόνσεπιγκ προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα, και με την συμμετοχή του εφημερίου Αιδ. Πρεσβυτέρου Δρ. Νικολάου Ρήγα και του Αιδ. Πρεσβυτέρου κ. Χρήστου Λέτσιου, εφημερίου της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα στην πόλη Κάλμαρ της Σουηδίας. Τους ύμνους έψαλε ο Μουσικολ. κ. Ιωάννης Θεοδωρίδης, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στο τέλος, ο επίσκοπος  απηύθυνε στο εκκλησίασμα λόγο αναφορικά με τις ευκαιρίες πνευματικής περισυλλογής και εντατικοποίησης της προσευχής που μας προσφέρουν οι πολλές ιερές ακολουθίες της κατανυκτικής αυτής περιόδου και επαίνεσε τους εθελοντές και δωρητές της ενορίας για τις ποικίλες δραστηριότητες τους. Επιπλέον, τόνισε την σπουδαιότητα του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς ως παραγόντων επιτυχίας και βιωσιμότητος της ενορίας.

Ακολούθως, ενώπιον του εκκλησιάσματος, ο Ποιμενάρχης προσέφερε στον εφημέριο μία αξιόλογη συλλογή πολυτελών εκδόσεων λειτουργικών και άλλων βιβλίων στην ελληνική και την αγγλική του Αιδ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Σπυρίδωνος Κέζιου από τον εκδοτικό οίκο Narthex Press των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του προς τον καταξιωμένο τούτο Κληρικό για την συγκινητική προσφορά της εν λόγω συλλογής προς την ιεραποστολική του επαρχία.

Αμέσως μετά, η ενορία προσέφερε γεύμα στις εγκαταστάσεις του ναού, στο οποίο παρεκάθισαν, μαζί με το εκκλησίασμα, η Δρ. Ann Aldén, Αρχιερ. Επίτροπος της Σουηδικής Εκκλησίας στο Γιόνσεπινκ, ο Εντιμ. κ. Σωτήριος Δελής, μέλος του Σουηδικού Κοινοβουλίου, η κ. Μαρία Κεχαγιά, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, η Πρεσβυτέρα Δέσποινα Λέτσιου και το ζεύγος Χρήστου και Ευρώπης Πετρίδη από το Κάλμαρ.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά των κ.κ. Σωτηρίου Δελή, Σωτηρίου και Ελευθερίας Ελευθερόπουλου, Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Βασιλείου Στεργίου και Ευαγγελίας Μπαλτιμτσή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: