e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Η Διακαινήσιμος Εβδομάδα 2017 στο Βέλγιο

24.4.2017, Ιερά Μητρόπολις Βελγίου - Τις Πανηγύρεις τριών Ενοριών γιόρτασε η Ιερά Μητρόπολις Βελγίου κατά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα. Η πρώτη ενορία πανηγύρισε την Τρίτη της Διακαινησίμου, ημέρα μνήμης των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

 Οι νεοφανείς Άγιοι της Λέσβου τιμούνται ιδιαιτέρως στη Μητρόπολη Βελγίου καθώς από το 2007 φυλάσσονται στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών τμήματα των χαριτοβρύτων λειψάνων των Αγίων, τα οποία προσέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος μετά από αίτημα του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Παντελεήμονος. Πέραν όμως του Μητροπολιτικού Ναού οι τρεις λαοφιλείς Άγιοι τιμούνται σε όλη την Μητροπολη Βελγίου και κυρίως σε δύο ενορίες οι οποίες φέρουν το όνομα των Αγίων.

 Μετά τη Μεγάλη ημέρα του Πάσχα, την Λαμπροτρίτη, ημέρα μνήμης των νεοφανών Αγίων της Θερμής Λέσβου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην εορτάζουσα ενορία του Houthalen, στην περιοχή του Λιμβούργου, όπου πλήθος πιστών της περιοχής συνέρρευσε για να τιμήσει τους τρεις Μεγάλους Αγίους.

 Το Σάββατο της Διακαινησίμου, εκ μεταθέσεως, πανηγύρισε η δεύτερη ενορία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, η γαλλόφωνη ενορία της Namur, της πρωτεύουσας της Βαλονίας στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου ,παραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως καθώς και από ιερείς και διακόνους που έσπευσαν με πιστούς από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο για να τιμήσουν την πανήγυρη.

 Η Διακαινήσιμος Εβδομάδα τελείωσε με την μεγάλη πανήγυρη του Αγίου Γεωργίου, που συνέπεσε φέτος με την Κυριακή του Θωμά, στην ομώνυμη ενορια του Dilbeek, της νεοϊδρυθείσας ενορίας των Βρυξελλών, στο φλαμανδόφωνο προάστιο, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

 Της πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος στο εμπνευσμένο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην καλή απιστία του Θωμά και την Σωτήριο ομολογία του, που λύνει κάθε αμφισβήτηση για το βιούμενο από την Εκκλησία γεγονός της Αναστάσεως.

 Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος διακρίνονταν στρατιωτικοί από την Ελληνική αντιπροσωπεία πάρα τω ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο Ζαχαριάδη, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον προστάτη Άγιο του Ελληνικού Στρατού Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο. Λίγο προς της απολύσεως τελέσθηκε αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο του Ναού, ο οποίος κατάφυτος και στολισμένος με ανοιξιάτικα λουλούδια μαρτυρούσε τη χαρά της Αναστάσεως. Εκεί ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού για την προετοιμασία και την οργάνωση, τον κόσμο που τίμησε την πανήγυρη και όλως ιδιαιτέρως τους εορτάζοντες. Ευχαριστίες επίσης απηύθυνε προς τον Ρωμαιοκαθολικό Εφημέριο της Ενορίας του Dilbeek, π. Luc, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να παραχωρηθεί ο Ναός για πενήντα χρόνια στους Ορθοδόξους της περιοχής και τη Μητρόπολη Βελγίου, για να εκτελούν τις λατρευτικές τους ανάγκες, πράγμα που μαρτυρεί την αναγκαιότητα των καλών σχέσεων και του διαλόγου με τις άλλες ομολογίες.

 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε εόρτιο γεύμα για την ενίσχυση της νέας ενορίας.


Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης - Houthalen






Ιερός Ναός Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης - Namur






Ιερός Ναός Αγίων Γεωργίου και Αλίνας - Dilbeek





Δεν υπάρχουν σχόλια: