e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Ο ευσχήμων Ιωσήφ και οι Μυροφόρες, θαρραλέοι κήρυκες της Ανάστασης

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής των Μυροφόρων 
 30 Απριλίου 2017
(Μαρκ. ιε΄ 43- ιστ΄ 8 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Χριστός Ανέστη! Δυο μεγάλα παραδείγματα και αιώνια πρότυπα για κάθε αληθινό Χριστιανό, παρουσιάζει η σημερινή ευαγγελική περικοπή: τον Ιωσήφ και τις Μυροφόρες γυναίκες.

Ο Ιωσήφ, που υπήρξε «ευσχήμων», δηλαδή άνθρωπος με μεγάλη κοινωνική θέση και κάτοχος δημοσίου αξιώματος, ξεπέρασε τους φόβους του και αδιαφόρησε για τις συνέπειες και την κοινωνική κατακραυγή. Δεν δίστασε να εκτεθεί σε κίνδυνο με το να παρουσιαστεί στον Πιλάτο και να ζητήσει το σώμα του νεκρού Ιησού.

Οι Μυροφόρες γυναίκες ξεπέρασαν τους φόβους τους και τις αδυναμίες της γυναικείας φύσης, σε μιαν εποχή που απαξίωνε και περιόριζε το γυναικείο φύλο θεωρώντας το αδύναμο, δευτερεύον και κατώτερο. Η αγάπη και η πίστη τους προς τον Κύριο ήταν τόσο μεγάλες, ώστε ήταν πρόθυμες για κάθε θυσία. Πρόστρεξαν στον τάφο με τα αρώματα και τα μύρα τους, για να αξιωθούν της υπέρτατης τιμής να πληροφορηθούν πρώτες το μέγα και σωτήριο γεγονός της Αναστάσεως και να το ανακοινώσουν στους άλλους μαθητές.

Δεν είναι βέβαια η μοναδική φορά που ο Κύριος τίμησε και εξύψωσε το γυναικείο φύλο. Θεώρησε πάντα ισότιμους στην σωτηρία τόσο τον άνδρα όσο και την γυναίκα. Η γυναίκα έπαψε να θεωρείται αντικείμενο εκμετάλλευσης και σκλάβα του άνδρα, χωρίς δικαιώματα και μονάχα υποχρεώσεις. Οι Εβραίοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και όλοι οι άλλοι αρχαίοι λαοί την καταφρονούσαν ως κατώτερο φύλο, δίχως γνώμη και πρωτοβουλία. Στην χριστιανική διδασκαλία όμως η γυναίκα προβάλλεται ως ισάξιο τέκνο του Θεού, μέτοχος και αυτή της ουράνιας βασιλείας και κάτοχος ψυχής αθανάτου.

«Ουκ ένι άρσεν και θήλυ», κήρυττε ο θείος και ιερός Παύλος με ζέση, καθώς και όλοι οι άλλοι Πατέρες και ιεροί συγγραφείς. Η στοργή που έδειξε ο Κύριος σε αμαρτωλές γυναίκες, που η χριστιανική κοινωνία απέρριπτε και πετροβολούσε, είναι χαρακτηριστική. Έκτοτε οι γυναίκες κατείχαν και κατέχουν μέγιστη θέση στην Εκκλησία.

Έχουμε εδώ, λοιπόν, δύο παραδείγματα (Ιωσήφ και Μυροφόρες) αφανών Αγίων, ανθρώπων πρόθυμων να πράξουν το καλό και να θυσιαστούν για τους συνανθρώπους τους. Ακάματοι εργάτες του αμπελώνος του Κυρίου, γεμάτοι αυταπάρνηση και ηρωισμό υπάρχουν πάντοτε. Ας τους μιμηθούμε, ώστε να γίνουμε κατά χάριν θεοί και εκλεκτά μέλη της ουράνιας βασιλείας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: