e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Αγ. Αικατερίνη του Σινά

[πηγή: THE TOC, update: 19 Απρ. 2017, ώρα 7.11 π.μ.]

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε φυλάκιο δυνάμεων ασφαλείας κοντά στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο νότιο Σινά.


Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε αργά χθες το βράδυ την ευθύνη για την επίθεση σε φυλάκιο δυνάμεων ασφαλείας κοντά στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο νότιο Σινά, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλα τέσσερα άτομα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, μια εβδομάδα μετά από δύο αιματηρές επιθέσεις σε εκκλησίες που κόστισαν τη ζωή σε 45 άτομα. Η επίθεση έγινε σε σημείο ελέγχου αρκετές εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο του μοναστηριού, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χριστιανικούς τόπους λατρείας παγκοσμίως.

Η επίθεση έγινε δέκα μόλις ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο, και μια εβδομάδα περίπου αφότου δύο φονικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε χριστιανικές εκκλησίες - που επίσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος - βύθισαν το κράτος σε πένθος και αποτέλεσαν μια από τις πιο αιματηρές ημέρες για τη χριστιανική μειονότητα εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με την ιταλική Λα Στάμπα στην Αίγυπτο θα μεταβεί και ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Όπως γράφει η εφημερίδα του Τορίνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκλήθηκε από τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ 'Αζχαρ. «Πρόκειται για μια σημαντική παρουσία, για μια κοινή μαρτυρία ενότητας των χριστιανών, με ένα μήνυμα ειρήνης προς όλο τον κόσμο, σε αυτή την δύσκολη φάση, κατά την οποία πνέουν άνεμοι πολέμου», γράφει η Λα Στάμπα.

Η Αγία Αικατερίνη του Σινά, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα στους πρόποδες του Όρους Σινά, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μοναστήρια στον κόσμο και εντάσσεται στον κατάλογο χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.


Η χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου, η οποία αποτελεί περίπου 10% ενός συνολικού πληθυσμού 92 εκατομμυρίων, έχει αποτελέσει στόχο των ισλαμιστών μαχητών με αυξανόμενη συχνότητα, με τρεις φονικές επιθέσεις σε εκκλησίες σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Τον Φεβρουάριο, δεκάδες χριστιανικές οικογένειες και φοιτητές εγκατέλειψαν την επαρχία του Βόρειου Σινά μετά από μια σειρά στοχευμένων δολοφονιών.

Αντίθετα, οι επιθέσεις στο νότιο Σινά, δημοφιλή τόπο διακοπών για τουρίστες λόγω των παραθαλάσσιων θερέτρων στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.

Στις αρχές του μήνα, οι αρχές του Ισραήλ απαγόρευσαν στους υπηκόους τους να διαπεράσουν τα σύνορα προς τη χερσόνησο του Σινά, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος επιθέσεων στην περιοχή από οργανώσεις φιλικές προς το Ισλαμικό Κράτος και παρόμοιες ομάδες είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν από λίγο με τον αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, με αφορμή την είδηση που μεταδόθηκε και από την κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση, για ένοπλο επεισόδιο σε φυλάκιο της αστυνομίας στην περιοχή του θεοβάδιστου μοναστηριού.






Δεν υπάρχουν σχόλια: