e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Η ζωή των Αγίων της Εκκλησίας είναι υπέρτατο παράδειγμα ζωής

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής των Αγίων Πάντων
11 Ιουνίου 2017
(Ματθ. ι΄ 32-33, 37-38 και ιθ΄ 27-30)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Πολλοί και ποικίλοι ήταν και είναι οι διωγμοί που αντιμετωπίζει κάθε δίκαιος και άνθρωπος του Θεού, στην προσπάθεια να κηρύξει τις θείες αλήθειες του Ευαγγελίου. Στις πιο ανώδυνες περιπτώσεις λοιδορείται, κατασυκοφαντείται, χλευάζεται και απομονώνεται κοινωνικά, ενώ στις πιο ακραίες και σκληρές οδηγείται στα βασανιστήρια και στον ατιμωτικό θάνατο.

Και για τις δύο περιπτώσεις ο Κύριος είναι ρητός και κατηγορηματικός προς τους μαθητές Του: ποτέ να μην δειλιάσουν και ποτέ να μην λυγίσουν, ώστε να αναγκαστούν να κλείσουν το στόμα τους, ενώπιον των σοφών και των ασεβών ισχυρών του κόσμου τούτου. Διότι, όποιος από φόβο, συμφέρον ή και άλλους ακόμα λόγους αρνηθεί τον Χριστό, τότε και ο Χριστός θα τον αρνηθεί μπροστά στον Πατέρα Του στους ουρανούς.

Δυστυχώς, αρνητές και διώκτες της Πίστεως, διώκτες του Χριστού και του Ευαγγελίου Του υπήρξαν πάντοτε σ’ όλους τους αιώνες, σε όλα τα έθνη και τους πολιτισμούς. Έτσι, όσοι αγαπούν μισούνται, όσοι είναι αθώοι καταδικάζονται, όσοι είναι δίκαιοι αδικούνται κατάφωρα και όσοι είναι καθαροί ηθικά, κατασυκοφαντούνται.

Σύμφωνα με τον σοφό Σολομώντα, οι ισχυροί και οι ασεβείς του κόσμου τούτου καταδιώκουν, με μανία και με ποικίλους τρόπους, όσους θεωρούν ότι δεν είναι δικοί τους και όμοιοί τους. Στη σύγχρονη εποχή, οι πιστοί γίνονται αντικείμενο χλεύης, θεωρούνται οπισθοδρομικοί, στενοκέφαλοι, κουτοί, δόλιοι και υποκριτές. Όμως, ο αληθινός πιστός ουδέποτε λυγίζει. Μένει ακλόνητος και εδραιωμένος στην πίστη του Χριστού. Αγαπά τον Χριστό ακόμη περισσότερο και όλους τους αδελφούς και συνανθρώπους του, ακόμη και τους σκληρούς διώκτες του. Με αυτήν του τη στάση, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα αγώνα και θυσίας για όλους αυτούς που δειλιάζουν και διστάζουν, αλλά ακόμη και για ανθρώπους αρνητές και ασεβείς, οι οποίοι πολλές φορές μεταστρέφονται τον αληθινό Θεό.

Ας μην γίνουμε, λοιπόν, ηθελημένα ή αθέλητα διώκτες του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Κυρίως, όλοι εμείς που είμαστε γνώστες του ιερού και σωτηριώδους Ευαγγελίου Του, δεν έχουμε καμία απολύτως δικαιολογία (σε αντίθεση με αυτούς που δεν Τον γνώρισαν ποτέ). Καταφρονώντας τον Κύριο, καταφρονούμε, όχι κάποιο κοινό άνθρωπο, αλλά τον ίδιο τον Υιό του Θεού, που έχυσε το αίμα Του για την σωτηρία μας, καίτοι «αμαρτίαν ουκ εποίησεν, ουδέ ευρέθη δόλος εν τω στόματι αυτού». 

Ας πάψουμε, λοιπόν, να ζητάμε τον ασεβή έπαινο κάποιων συνανθρώπων μας, αρνούμενοι και υβρίζοντας τον Θεό και θέλοντας να φανούμε μοντέρνοι και προοδευμένοι με λανθασμένο τρόπο ή να κερδίσουμε υλικά οφέλη. Η ζωή των Αγίων της Εκκλησίας ας είναι το υπέρτατο παράδειγμα ζωής για όλους εμάς. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: