e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Τα Καταθέσια της Εσθήτος της Παναγίας εν Βλαχέρναις στον φερώνυμο Ναό του Μπανάτου Ζακύνθου (+ ο πατροπαράδοτος "κουμπόστος")


Κυριακάτικο πρωινό της 2ας Ιουλίου 2017, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας Βλαχέραινας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Πάμπολλοι Ενορίτες και πιστοί από διάφορες περιοχές του νησιού έφθασαν προσκυνητές ώς τη Χάρη Της, τιμώντας και δοξάζοντας το ιστορικό γεγονός της Καταθέσεως της θεομητορικής Εσθήτος στον εν Κωνσταντινουπόλει Ναό των Βλαχερνών. 
          Λειτούργησε ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος και ομίλησε επίκαιρα προς το πυκνό εκκλησίασμα. Παράλληλα τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους εξής μεταστάντες: α) Μητροπολίτη από Ζακύνθου κυρό Παντελεήμονα Μπεζενίτη (τρία χρόνια μετά), β) Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Σπουργίτη (δύο χρόνια μετά), γ) Οικονόμο Παναγιώτη Έκτορα (ο οποίος διέμενε εν ζωή παραδίπλα από τον εν λόγω ναό της Βλαχέραινας), δ) ζεύγος Τιμόθεο και Νίκη Παράσχη, κτήτορες του ναού και ε) Κωνσταντίνα Σκουλογένη, εξ Αμερικής, Μεγάλη Ευεργέτιδα του ναού. Αιωνία αυτών η μνήμη!
          Έψαλαν υποδειγματικά και κατανυκτικά οι Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Ιωάννης Κλάδης και Διονύσιος Μούσουρας. 
          Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στις αυλές του Ναού, όπου μάλιστα προσφέρθηκε σε όλους ο παραδοσιακός "κουμπόστος", δηλαδή βρασμένο στάρι με ζάχαρη, ένα αγαπημένο έδεσμα της εορτής της Βλαχέραινας εν Ζακύνθω. Για την παρασκευή του μόχθησε κυρίως η κ. Γεωργία Δρογγίτη με την καλή και ευσεβή οικογένειά της. 
[45 φωτογραφίες: Νίκη Μακρυπόδη και Κώστας Μπουργάνης]
























































































Δεν υπάρχουν σχόλια: