e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

Η πίστη κάνει τον άνθρωπο ήρωα, θαρραλέο και ατρόμητο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής Ζ΄ Λουκά
29 Οκτωβρίου 2017
(Λουκ. η΄ 41-56)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Απόλυτα δικαιολογημένος και ανθρώπινος υπήρξε ο φόβος του Ιάειρου, καθώς κινδύνευε να χάσει τη μοναδική και αγαπημένη του κόρη από βαριά ασθένεια. Οι γιατροί δεν ήταν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας της και με τα μέσα της εποχής εκείνης, δεν μπορούσε να θεραπευτεί η νεαρή κοπέλα. Και το χειρότερο όλων! Όταν έτρεξε και ικέτευσε ταπεινά τον Κύριο να θεραπεύσει την κόρη του, ήλθε το φοβερό μήνυμα ότι ενοχλεί τον Ιησού ανώφελα και μάταια, διότι το κορίτσι έχει πλέον καταλήξει στο μοιραίο.

Ο ψυχικός κλονισμός που υπέστη, είναι αδύνατον να περιγραφεί με ανθρώπινα λόγια. Όμως ο Ιησούς, που γνωρίζει το βάθος κάθε ανθρώπινης ψυχής, που γνωρίζει όλα τα μέλλοντα πού πρόκειται να συμβούν και που συμμερίζεται πλήρως κάθε ανθρώπινο πόνο, του είπε να έχει υπομονή, κουράγιο και να μην φοβάται, διότι η πίστη διώχνει τον φόβο, αντιθέτως η απιστία τον τρέφει και τον μεγεθύνει.

Ο φόβος και ο θάνατος εισήχθησαν στην ανθρώπινη ζωή ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος. Οι πρωτόπλαστοι δεν φοβόνταν, ούτε επηρεάζονταν από καιρικές μεταβολές. Δεν ένιωθαν τον πόνο και τον θάνατο και εξουσίαζαν όλη την ορατή κτίση. Όμως, όταν παράκουσαν και παραβίασαν το θείο Θέλημα, ο πόνος κι ο θάνατος εισήλθε στη ζωή τους. Ο φόβος και η ενοχή, τους έκαναν να τρέμουν. Έτσι, μπήκε στη ζωή μας η καχυποψία, ο πόλεμος, το μίσος, ο εγωισμός, η απληστία, η σκληρότητα...

Όμως, όλα αυτά δεν πρέπει να πτοούν τον άνθρωπο του Θεού. Αυτός γνωρίζει ότι ο Θεός, ως φιλεύσπλαχνος Πατέρας και Προστάτης, θα τον προστατεύσει και θα τον καθοδηγήσει, ακόμα κι αν περπατά σε “σκιά θανάτου”, κατά τον ιερό ψαλμωδό. Αρκεί να έχει σταθερή και ζωντανή πίστη στον Θεό και να είναι γνήσιος Χριστιανός μαχητής. Η πίστη του τότε τον κάνει ήρωα, παραμένοντας θαρραλέος και ατρόμητος.

Ο Ιάειρος φαίνεται ότι διέθετε αυτή την πίστη, καίτοι μη συνειδητοποιημένος. Δυστυχώς όμως δεν την είχαν πολλοί από τους συγκεντρωμένους στην οικία του ανθρώπους, οι οποίοι λοιδόρησαν τον Κύριο και την δυνατότητά Του να αναστήσει νεκρό. Άνθρωποι θορυβώδεις και υποκριτές, που ποτέ δεν έλειψαν, και οι οποίοι αποστομώθηκαν όταν είδαν το μεγάλο θαύμα του Κυρίου.

Ας αποφύγουμε, λοιπόν, το παράδειγμά τους κι ας μιμηθούμε τον ευσεβή Ιάειρο. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: