e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Το Μήνυμα των Χριστουγέννων 2017 του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [κείμενο + video]


ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ   Δ΄
ΧΑΡΙΤΙ   ΚΑΙ  ΕΛΕΕΙ   ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ   ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Προς
το  Τίμιο  Πρεσβυτέριο, τις  Μοναστικές  Αδελφότητες και  τον  Ευσεβέστατο Λαό της  εν  Ζακύνθω  Εκκλησίας

Αγαπητοί συνεορταστές,
Μέσα σε μια ήρεμη νύχτα, που το σκοτάδι της το διέλυσαν οι φωτιές των ποιμένων και τη γαλήνη της ο θόρυβος των ζώων, μ’ έναν τρόπο εξαίσιο, χαιρετίστηκε από τους Αγγέλους «το ξένον και παράδοξον μυστήριον» της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, ο οποίος -όπως λέγει ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής- «γίνεται άνθρωπος και γεννάται ως άνθρωπος, ο ποιήσας τον άνθρωπον, ίνα σώση τον άνθρωπον»!
Και τούτο το πρωινό ήχησαν οι χριστουγεννιάτικες καμπάνες, όπως οι Άγγελοι ύμνησαν τη Γέννα του Χριστού. Χτύπησαν και κάλεσαν τη χριστιανοσύνη να τιμήσει τη μεγάλη γιορτή της αναπλάσεως.
Άραγε, να την βρήκαν σε εγρήγορση; Βρήκαν αυτιά ανοιχτά και ψυχές σε αναμονή; Ή, βρήκαν Χριστιανούς να κοιμούνται σωματικά και πνευματικά; Νιώσαμε τάχα όλοι οι Χριστιανοί στο άκουσμά τους, εκείνη τη συγκίνηση και ψυχική αναθέρμανση, την οποία ένιωσαν οι βοσκοί, όταν άκουσαν τον αγγελικό ύμνο; Σπεύσαμε όλοι στον ναό, σαν σε άλλο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, να προσκυνήσουμε και να υμνήσουμε τον Γεννηθέντα;
Πρέπει να ομολογηθεί με λύπη πως οι χριστουγεννιάτικες καμπάνες, χρόνο με το χρόνο, παύουν να μιλούν σε πολλές ψυχές. Σε Χριστιανούς μάλιστα, οι οποίοι βαφτίστηκαν κάποτε στην ιερή κολυμβήθρα και δέχτηκαν την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Αδιάφοροι πλέον για μεταφυσικές ενατενίσεις, απορροφώνται από τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που να αποχρωματίζονται θρησκευτικά. Και δεν είναι μόνον αυτό… Ευκαίρως ακαίρως χρησιμοποιούν τον λόγο και τη γραφίδα ή οποιοδήποτε άλλο μέσο, για να εμπαίξουν το πρόσωπο του Χριστού και το μυστικό σώμα Του, την Εκκλησία. Στο σημείο αυτό ακολουθούν πιστά τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, ίσως δε και αυτόν ακόμη τον Ηρώδη.
Σε αυτά τα αδέλφια μας, επιτρέψατέ μου να τονίσω με ειλικρινή αγάπη, ότι, σήμερα που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, τους δίδεται μια ακόμη ευκαιρία για να αναθεωρήσουν την αρνητική ή πολεμική στάση, που έχουν υιοθετήσει απέναντι στον Ιησού. Να μπουν ξανά στον δρόμο, ο οποίος οδηγεί στη φάτνη Του και να γίνουν αποδέκτες των μηνυμάτων της. Των μηνυμάτων της αγάπης, της χαράς και της ειρήνης.
Ας προσευχηθούμε, λοιπόν, ταπεινά στον νηπιάσαντα Κύριό μας, να τους φωτίσει κι εμάς να ενισχύει για να ακολουθούμε πάντα την πορεία των ποιμένων, οι οποίοι άκουσαν, πίστεψαν και μετέφεραν το μήνυμα της ενσάρκου παρουσίας του Θεού στον κόσμο. Κι ακόμη, να μας καταξιώνει να γιορτάζουμε με πνευματική και σωματική υγεία την θεία Γέννα.
Σας εύχομαι ευλογημένο και χαρούμενο το άγιο δωδεκαήμερο και με αγάπη σας ευλογώ,
+ ο Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄






Δεν υπάρχουν σχόλια: