e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Φόρουμ στο Φανάρι για τη Σύγχρονη Δουλεία | Forum on Modern Slavery Held at the Phanar


Υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατά το διήμερο 6 και 7 Φεβρουαρίου 2017 ένα ιδιαίτατα ενδιαφέρον φόρουμ περί της σύγχρονης δουλείας, με σπόνσορες από κοινού το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αγγλικανική Εκκλησία.

Ο σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν να συγκεντρώσει διακεκριμένους μελετητές, γιατρούς και φορείς χάραξης πολιτικής από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν επί του προβλήματος της σύγχρονης δουλείας, τονίζοντας την αναγκαιότητα για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας ως ζωτικής σημασίας για την Εκκλησία, σε παγκόσμιο επίπεδο και θρησκευτικών κοινοτήτων.


"Lord, free the captives. Remember those in mines, in exile, in harsh labor, and in every kind of affliction, necessity, or distress . . . For You, Lord, are the helper of the helpless, the hope of the hopeless, and the savior of the afflicted." (From the Liturgy of St. Basil)

Under the auspices of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, a Forum on Modern Slavery, co-sponsored by the Ecumenical Patriarchate and the Church of England took place in Istanbul from February 6-7, 2017. The Forum grew out of a conversation between His All-Holiness and His Grace Archbishop Justin of Canterbury during the formal Patriarchal visit to Lambeth Palace from November 2-4, 2015, which was in response to Archbishop Justin’s first visit to the Phanar from January 13-14, 2014.

The aim of this gathering was to bring together distinguished scholars, practitioners, and policymakers from around the world to discuss modern slavery and emphasize the protection of human dignity and freedom as of vital importance for the Church as well as worldwide religious and human-rights communities. This priority was clearly articulated at the Holy and Great Council of the Orthodox Church in Crete (June 2016), where the Orthodox Primates and Hierarchs declared in their final Encyclical: “The Church lives not for herself. She offers herself for the whole of humanity in order to raise up and renew the world into new heavens and a new earth.”

In his keynote address, His All-Holiness observed: “The Orthodox Church is often accused of neglecting the world for the sake of liturgical worship and spiritual life, turning primarily toward the Kingdom of God to come, disregarding challenges of the present. In fact, however, whatever the Church says, whatever the Church does, is done in the Name of God and for the sake of human dignity and the eternal destiny of the human being. It is impossible for the Church to close its eyes to evil, to be indifferent to the cry of the needy, oppressed and exploited. True Faith is a source of permanent struggle against the powers of inhumanity.”

His All-Holiness and Archbishop Justin Welby signed a Joint Declaration, “condemning all forms of human enslavement as the most heinous of sins inasmuch as it violates the free will and the integrity of every human being created in the image of God.” They also “encouraged state leaders to find appropriate and effective ways of prosecuting those involved in human trafficking, preventing all forms of modern-day slavery, and protecting its victims in our communities and promoting hope wherever people are exploited.”

Finally, the Ecumenical Patriarch and the Archbishop of Canterbury established a joint taskforce on modern slavery.

At the Ecumenical Patriarchate, February 7, 2017

From the Chief Secretariat of the Holy and Sacred Synod

Παγκρήτια Ιερατική Σύναξη «Ποιμαντικές προσεγγίσεις εις τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου»




























Την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης το δεύτερο Επιμορφωτικό Ιερατικό Σεμινάριο, με θέμα «Ποιμαντικές προσεγγίσεις εις τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».

Το Σεμινάριο παρακολούθησαν κληρικοί από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, με σκοπό την ενημέρωση στα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που έλαβε χώρα στην ΟΑΚ (Ιούνιος 2016).

Το Σεμινάριο άνοιξε με την τέλεση Αγιασμού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο και με τον Χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς προς τους παρευρισκομένους, τους οποίους καλωσόρισε στο Σεμινάριο.

Στο σύντομο Χαιρετισμό του ο Δρ Ζορμπάς τόνισε πως, «η αναγκαιότητα συνάντησης και διαλόγου της Ορθοδοξίας με τον περιβάλλοντα κόσμο, το αίτημα εξόδου από τον κλειστό εαυτό της, δεν συνιστά επιταγή επιβαλλόμενη από την εκάστοτε συνάφεια και συγκυρία, αλλά αποτελεί απόρροια της βαθιάς θεολογικής αυτοσυνειδησίας της και της πίστης της».

Ταυτοχρόνως, ο Δρ Ζορμπάς υπογράμμισε πως, «όλες οι Αποφάσεις κάθε Συνόδου, όπως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, είναι αποτέλεσμα του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος και όχι προϊόν αριθμού υπογραφών κι αυτό γιατί η Ορθοδοξία δεν έχει να κάνει με οπαδούς και ιδεολογίες».

Στη συνέχεια, ο Σεβ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ανέγνωσε το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, εκφράζοντας ταυτοχρόνως τη βαθιά του ευγνωμοσύνη και ευχαριστία για την πραγματοποίηση του παρόντος Επιμορφωτικού Σεμιναρίου προς το Ίδρυμα, αλλά και προς την Εκκλησία της Κρήτης, για την αθρόα προσέλευση του κλήρου στο Σεμινάριο, «γεγονός που φανερώνει την ευθύνη και την ποιμαντική αγωνία περί της οικοδομικής κατάρτισης των κληρικών».

Στο Μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την επιτυχή διοργάνωση και φιλοξενία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τόνισε επίσης πως, «δεόμεθα του Κυρίου της Εκκλησίας όπως το διοργανούμενον Β΄ Επιμορφωτικόν Σεμινάριον αποτελέση ευκαιρίαν και αφορμήν βαθυτέρας σπουδής των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, αλλά και καλλιτέρας γνωριμίας των ιερών γραμμάτων και αληθειών της Ορθοδόξου ημών πίστεως, καθότι, κατέχοντες τον θησαυρόν της αληθείας, οφείλομεν να καλλιεργώμεν συνεχώς την δωρεάν της Θεολογίας, συγκιρνώντες αυτήν μετά της Χάριτος της αγίας Ιερωσύνης, εκ της οποίας και δια της οποίας μυστικώς αρδεύεται ανά τους αιώνας ο παρ’ ημίν θεολογικός λόγος, συγχρόνως δε και μετά της αδιαλείπτου προσευχής και ασκήσεως, της συνεχούς μετανοίας και της νοεράς προσευχής, μέσων, δι’ ων κατακτάται η ποθητή απάθεια, απαραιτήτος προϋπόθεσις προς φωτισμόν του νοός και είσοδον εις την μυστικήν θεωρίαν και τον ιερόν γνόφον της Θεολογίας».

Ακολούθως, ο Δρ Ζορμπάς τόνισε πως η «Εκκλησία είναι όνομα συνοδικόν» και πως αποτελεί χρέος της ΟΑΚ ο ευαγγελισμός του κόσμου και έδωσε τον λόγο στον πρώτο εισηγητή του Σεμιναρίου, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, ο οποίος ανέλυσε το θέμα του: «Υπέρ της ζωής του σύμπαντος κόσμου: το αφρικανικό αφήγημα για την ποιμαντική του σήμερα». 

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας ανέλυσε στην ομιλία του την «επόμενη ημέρα» μετά τη Σύνοδο για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, κατ’ ουσίαν για την πρόσληψη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου από το εκκλησιαστικό σώμα. 

Ταυτοχρόνως, ο Σεβασμιότατος Νιγηρίας έκανε αναφορά στην προσπάθεια αποδόμησης του ιστορικού αυτού γεγονότος από «εσωστρεφείς αντιφρονούντες» και πως το μέλλον θα φανερώσει τη σπουδαιότητα αυτής της Συνόδου. 

Ο Σεβ. Νιγηρίας τόνισε, επίσης, πως, «η Σύνοδος της Κρήτης αποτελεί μαρτυρία ενότητας, η οποία θα αποφέρει καρπούς» καθώς και πως «η συνοδικότητα αποτελεί την κατεξοχήν έκφραση αυτοσυνειδησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας». 

Στον επίλογο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Νιγηρίας μίλησε για σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, την επαναφορά του θεσμού των διακονισσών και κατ’ επέκτασιν τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία, καθώς και για το θέμα της νηστείας.

Στη συνέχεια, ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. παρουσίασε την ομιλία του με θέμα «Ο εκκλησιολογικός και ποιμαντικός χαρακτήρας των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης».

Ο π. Βασίλειος στην ομιλία του τόνισε πως μέριμνα της Συνόδου ήταν «η προτεραιότητα των ποιμαντικών προβλημάτων» και «η τόνωση της Ορθόδοξης Συνοδικής αυτοσυνειδησίας», αλλά και ότι «η Ορθόδοξος Εκκλησία εκφράζει την ενότητα και καθολικότητά της εν Συνόδω».

Ταυτοχρόνως, «θέτοντας τις βάσεις της ορθόδοξης χριστιανικής ανθρωπολογίας, η Εκκλησία απέναντι στον σύγχρονο εκκοσμικευμένο κόσμο που προτάσσει τον "ανθρωποθεό", «προβάλλει τον Θεάνθρωπον ως έσχατον μέτρον των πάντων».

Συμπερασματικά, ο π. Βασίλειος κατέληξε στην ομιλία του πως «θα φανεί μετά από αρκετό χρονικό διάστημα η οικουμενική εμβέλεια και η αξία τους για τους χριστιανούς και την πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας» καθώς «Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι ένας διεθνής γραφειοκρατικός οργανισμός με εγκόσμια δύναμη, αλλά θεανθρώπινος θεσμός».

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντού της ΟΑΚ, Δρος Ζορμπά, στην οποία εκφράστηκαν οι προβληματισμοί και οι σκέψεις των παρευρισκομένων, καθώς και η επιθυμία για συνέχιση των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων.

Το Σεμινάριο έκλεισε τις εργασίες του με Γεύμα αγάπης, προσφορά της ΟΑΚ.