e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Εβραϊκοί ύμνοι δίπλα στον τάφο του Δαβίδ [φωτογραφίες + ενδεικτικό video]

Ταξίδεψε και αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Ιεροσόλυμα, 24 Φεβρουαρίου 2017















Τόνια Μοροπούλου, το πρόσωπο πίσω από την αποκατάσταση του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου

who is who 

Η Αντωνία Μοροπούλου, Αναπληρώτρια Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) από το 2013 και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού από το 2010, είναι Καθηγήτρια στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Είναι μέλος του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Ε.Μ.Π. από το 1976 και Διευθύντρια Σπουδών της Κατεύθυνσης «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης» του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ε.Μ.Π. στην «Προστασία Μνημείων» από το 1998.

Έχει δημοσιεύσει 414 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή και επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές εκδόσεις και διεθνή επιστημονικά συνέδρια με κριτές. Έχει εκπονήσει περισσότερες από 180 έρευνες υλικών και επεμβάσεων συντήρησης σε σημαντικά μνημεία της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Αγιά Σοφιά, Βυζαντινά Μοναστήρια της Κρήτης και της Σερβίας, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, Κάστρα Ρεθύμνου και Κέρκυρας, Οχυρώσεις Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, Πανίερο Ναό Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, Λούξορ, Μνημεία Βενετίας, κ.ά.). Είναι συντονίστρια της Ερευνητικής Ομάδας «Προστασίας Μνημείων», η οποία έχει δημιουργήσει νέα μεθοδολογία αποτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα υλικά με έμφαση στη χρήση μη καταστροφικού ελέγχου και στην διεπιστημονική συνεργασία για την αποτίμηση της εισφοράς των δομικών υλικών στην αντισεισμική προστασία από το 1995. Συνεργάζεται με περισσότερα από 200 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα και Οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει την Επιστημονική Ευθύνη σε 61 Εθνικά Προγράμματα, σε 4 Διεθνή Προγράμματα, σε 12 Προγράμματα ΕΕ στο Περιβάλλον, στα Υλικά και στον Τομέα της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε 1 Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Διεργαστηριακών – Διασχολικών Υποδομών. 

Είναι επιστημονικός σύμβουλος Διεθνών Οργανισμών και Εμπειρογνώμων Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κριτής σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της Ιταλίας, Πορτογαλίας και Κύπρου και μετέχει σε Διεθνείς Επιστημονικές Επιτροπές έκδοσης Διεθνών Επιστημονικών Περιοδικών και οργάνωσης Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων. 

Είναι εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης των Πολυτεχνικών Σχολών της Ευρώπης - European Society for Engineering Education (SEFI) από το 2012. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή (ΕΠΕΤΚ) και μέλος της Ευρωπαϊκής (ECTP) από το 2004. Είναι μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) από το 1981 και υπήρξε Γενική Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. (2001-2004). Εκπροσωπεί το Τ.Ε.Ε. ως Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Έρευνα και την Κατασκευή στο Euro-Case Innovation Platform από το 2011. 

Είναι μέλος της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. Ελληνικών Πανεπιστημίων από το 2010 και συντονίζει την Επιτροπή για το Αειφόρο Πανεπιστήμιο της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Υπήρξε εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε. στο Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του (2005-2010). Ως Αντιπρύτανις ΕΜΠ είναι Πρόεδρος ή αρμόδια για τις Συγκλητικές Επιτροπές Προπτυχιακών Σπουδών, Μεταπτυχιακών Σπουδών, Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Βιβλιοθήκης, Θεσμών και Στρατηγικής, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, e-learning, Ακαδημαϊκών Ισοτιμιών & Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, Επικοινωνίας, Εργαστηρίων, Διεθνών Ευρωπαϊκών Διμερών Πανεπιστημιακών Σχέσεων. 

Έχει διακριθεί διεθνώς για την δράση της από Ελληνικές και Διεθνείς Ενώσεις και βραβεύτηκε από το Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων με το βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ» για την προσφορά της στην Επιστήμη, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό (2012). 

Είναι σύμβουλος Ο.Τ.Α. ως προς τον Αειφόρο Σχεδιασμό της Ανάπτυξης με ολοκληρωμένη διαχείριση του φυσικού, δομημένου, πολιτιστικού περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της υψηλής τεχνολογίας, με την ενημέρωση της Κοινωνίας και την κοινωνική συμμετοχή. Ασχολείται με θέματα Παιδείας, Ακαδημαϊκής Πολιτικής, Έρευνας – Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας, Κατασκευής.


Ανέκαθεν η Εκκλησία του Χριστού πολεμιέται, ανθίσταται και θριαμβεύει

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής Α΄ Νηστειών 
 5 Μαρτίου 2017
(Ιωαν. α΄ 44-52)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Γνώριζε πολύ καλά ο Φίλιππος την καλοπιστία και την αγαθή βούληση του φίλου του Ναθαναήλ. Γνώριζε τον εσωτερικό του πόθο για την αλήθεια και την λύτρωση. Ήξερε ότι εναγωνίως έψαχνε τον αληθινό Μεσσία, όπως και πλήθος άλλων ανθρώπων της εποχής. Γι’ αυτό δεν επεκτάθηκε σε πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με τον Χριστό παρ’ ότι ο ίδιος γνώριζε πάρα πολλά γι’ Αυτόν. Αρκέστηκε να του πει το περίφημο: «Έρχου και ίδε».

Ο πλέον αδιάψευστος μάρτυρας της αλήθειας και της πραγματικότητας είναι η προσωπική μας αντίληψη ενός γεγονότος. Οτιδήποτε μας πει κάποιος άλλος, όσο φιλαλήθης και αξιόπιστος και αν είναι, δεν είναι ισοδύναμο με την δική μας εμπειρία και γνώση.

Ο Ναθαναήλ δέχτηκε με χαρά και προθυμία εξ ιδίας αντιλήψεως τον σπόρο του θείου λόγου, ο οποίος βλάστησε στο εύφορο έδαφος της αγαθής ψυχής του. Δεν ζήτησε αναλύσεις φιλοσοφικές και ορθολογικά επιχειρήματα ή ατέρμονες συζητήσεις, για να πειστεί και να πιστέψει στο Χριστό. Αντίθετα, μόλις τον είδε η καρδιά του γέμισε φως και χαρά. Ενστερνίστηκε υψίστης σημασίας σωτηριώδεις αλήθειες, που του ικανοποίησαν την ψυχή. Γέμισε αγγελικές αρετές, όπως αγάπη, πραότητα, ταπείνωση, αυταπάρνηση, επιείκεια και υπομονή.

Ο Κύριος προγνώριζε την εξέλιξη του Ναθαναήλ. Γνώριζε από πολύ πριν τα κατάβαθα της καρδιάς του. Και αυτά τα έβλεπε όχι μόνο με τα μάτια του γήινου σώματός Του, αλλά κυρίως με την Πανσοφία Του. Και διαβεβαιώνει τον Ναθαναήλ, ο οποίος έμεινε έκθαμβος από την παγγνωσία και το άφθαρτο θείο μεγαλείο, ότι θα δει στο μέλλον πολύ περισσότερα και θαυμασιότερα πράγματα.

Πράγματι, ο Ναθαναήλ θα έβλεπε τον Κύριο να εκδιώκει τα δαιμόνια, να θεραπεύει ανιάτους, να ανασταίνει νεκρούς, να περπατά πάνω στην άγρια και φουρτουνιασμένη θάλασσα, να πολλαπλασιάζει τους άρτους και πλήθος άλλα. Ο ίδιος ο ιερός Ευαγγελιστής έκθαμβος ομολογεί ότι αν περιγράφονταν όλα αυτά με λεπτομέρειες ο κόσμος δεν θα χωρούσε τα γραφόμενα βιβλία.

Από τότε η Εκκλησία του Χριστού πάντοτε πολεμιέται, ανθίσταται και θριαμβεύει! Οι αιρετικοί και οι διώκτες χάθηκαν στην αχλή των αιώνων, καθώς και οι δήθεν κοσμικοί σοφοί. Όλοι αυτοί νικήθηκαν και παντοτινά θα νικιούνται. Μόνος θριαμβευτής ο Κύριος μας, όπως μαρτυρεί και η σημερινή αναστήλωση των ιερών εικόνων. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να δεχτούμε το σωτηριώδες μήνυμά Του! Γένοιτο!