e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Στιγμές πανηγυριού από την Αγία Παρασκευή στο χωριό Κερί της Ζακύνθου

Εσπέρας 26ης Ιουλίου 2017, στο ενοριακό παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής Κερίου, με Παράκληση προς την Αγία, λιτάνευση της Εικόνας Της και λαϊκό γλέντι 
Φωτο-ανταπόκριση: Ιωάννης Μπράτης 






















Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την Αγία Παρασκευή στην Τένεδο [4+11 ενδεικτικά video]


Στιγμές βαθείας συγκίνησης και καρδιακής κατάνυξης από τα Εσπέρια και την Ευχαριστιακή Σύναξη στην Αγία Παρασκευή της νήσου Τενέδου, με την υψηλή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου, στις 25 και 26 Ιουλίου 2017.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


Για την Αγία Verena ή Παρασκευή

Γράφει ο π. Ιάσων

Αν μιλούσε κανείς ελληνικά στην Αγία Παρασκευή όσο ζούσε σε τούτο τον κόσμο, πολλές θα ήταν οι πιθανότητες να μην τον καταλάβαινε. Επίσης, αν την φώναζε κανείς με το ελληνικό της όνομα, Παρασκευή, άλλες τόσες θα ήταν οι πιθανότητες να μη γυρνούσε. Γεννημένη στη Ρώμη, είχε το όνομα Venera, μιλούσε λατινικά και ανήκε στη τάξη των αφιερωμένων στον Χριστό γυναικών, κάτι δηλαδή σα μοναχή, χωρίς να είναι μοναχή με την έννοια που σήμερα έχουμε στο μυαλό μας. Η Ρωμαία Venera μαρτύρησε για τον Χριστό και τιμήθηκε ιδιαίτερα στη Δύση, γι' αυτό και δημιουργήθηκαν γύρω απ' το όνομά της διάφοροι θρύλοι και παραδόσεις. Στην Ανατολή ωστόσο κατά τα πρώτα χίλια χρόνια χριστιανικής ιστορίας ήταν παντελώς άγνωστη. Το Συναξάρι της Κωνσταντινούπολης που ανήκει περίπου στον 11ο αιώνα, δε γνωρίζει την ύπαρξή της. Την 26η Ιουλίου μνημονεύει τον Αγ. Ερμόλαο, μα την Αγ. Παρασκευή την λησμονά. Χίλια χρόνια στην Ανατολή, ούτε μια εκκλησία, ούτε μια εικόνα, ούτε μια αγιογραφία δε μνημονεύει την ύπαρξή της. Στην Κάτω Ιταλία όμως, τόπος που υπήρχαν πληθυσμοί που μιλούσαν ελληνικά, το όνομά της, Venera, μεταφράστηκε σε Παρασκευή. Μάλιστα, στην Κάτω Ιταλία, η Αγία Venera/ Παρασκευή τιμήθηκε ιδιαίτερα. Απ' την Κάτω Ιταλία ωστόσο πέρασαν και οι Σταυροφόροι κάνοντας το μεγάλο τους ταξίδι προς την Ανατολή. Απ' την Κάτω Ιταλία ξεκινούσαν τα καράβια, τα οποία θα τους πήγαιναν στους Αγίους Τόπους.

Οι Σταυροφόροι, είδαν στην Αγία Παρασκευή την μητέρα εκείνη που μαζί με την Παναγία θα φρουρούσε τα βήματά τους. Το παράδειγμα της Αγίας Παρασκευής, μιας γυναίκας που δεν ήταν κατ' ουσία μοναχή αλλά αφιερωμένη στον Χριστό και για τον Χριστό έδωσε τη ζωή της ήταν ό, τι καλύτερο για τη περίπτωση των Σταυροφόρων. Άλλωστε, κι αυτοί ήταν “αφιερωμένοι” στον Χριστό, χωρίς να είναι μοναχοί και για τον Χριστό θα έδιναν ακόμη και τη ζωή τους. Έτσι, η τιμή της Αγίας Παρασκευής έφθασε στην Ανατολή. Δεν είναι τυχαίο που η μορφή της εμφανίζεται κυρίως στην τέχνη μετά τις σταυροφορίες και στα μέρη που κατακτήθηκαν από τους σταυροφόρους σιγά-σιγά άρχιζαν να ιδρύονται μονές και ναοί στο όνομά της. Η παράδοση δεν έχει στεγανά. Η Αγία Παρασκευή υπήρξε μια μεγάλη μάρτυρας των πρώτων χριστιανικών χρόνων στη Δύση και έγινε προστάτης όλου του χριστιανικού κόσμου.

Η τιμή των Αγίων δεν κοιτά διαβατήρια. Οι Άγιοι όλα αυτά τα υπερβαίνουν. Μιλούν σ' όλες τις γλώσσες. Κοιτάζουν διαφορετικά πράγματα από 'κείνα των ανθρώπων. Είναι ελεύθεροι: ας παραδειγματιστούμε απ' αυτούς όσοι είμαστε σκλαβωμένοι.

Θεία Λειτουργία για την Αγία Παρασκευή στο Μπανάτο της Ζακύνθου


Με σεμνότητα και κατάνυξη τιμήθηκε η ιερή μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στην Ενορία του Μπανάτου και μάλιστα στον Ναό της Φανερωμένης. Εκκλησιάστηκε μια καλαίσθητη Εικόνα της Αγίας από σπίτι της Ενορίας και μαζί ευάριθμοι πιστοί, ευλαβούμενοι την Αγία, προστάτιδα των οφθαλμών. Έγινε Αρτοκλασία και επίκαιρο θείο κήρυγμα από τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια. Έψαλαν οι ιεροψάλτες μας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Ιωάννης Κλάδης. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν γλυκίσματα.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]