e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

"Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης: η προσφορά του στην Εκκλησία, το Γένος και τον Ελληνισμό". Επιστημονικό Συνέδριο στη Χάλκη (1-2.9.2017)


Υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιείτε το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο "Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης: η προσφορά του στην Εκκλησία, το Γένος και τον Ελληνισμό".

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Παναγιώτατος, ενώ ομιλητές της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο π. Μακάριος Νιάκαρος, ο καθηγητης του Τμήματος της Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Χρήστος Αραμπατζής και η Δρ. Θ. κα Μαρία Παπουτσή. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Σεβ. Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, ενώ παρόντες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος καθώς και Αρχιερείς του Θρόνου.
































Ενημερωτικό Δελτίο
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Τις εργασίες Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα, «Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης: η προσφορά του στην Εκκλησία, το Γένος και τον Ελληνισμό», ευλόγησε, το απόγευμα της Παρασκευής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώθηκε από τον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 1 έως 2 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών της πάντοτε φιλόξενης Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,

«Μετ’ ιδιαιτέρας χαράς υποδεχόμεθα πάντας υμάς εις τους χώρους της Ιεράς ταύτης Θεολογικής Σχολής, η οποία επί σειράν πολλών ετών απετέλεσε το ιερόν φυτώριον των στελεχών της Μητρός Εκκλησίας – και όχι μόνον αυτής, εις το οποίον εκαλλιεργήθησαν αι ψυχαί και ανεπτύχθησαν αι διάνοιαι των μετέπειτα κληρικών, ιεραρχών και πρωθιεραρχών και διδασκάλων των ιερών Γραμμάτων», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στο ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του Οικουμενικού Θρόνου.

Αναφερόμενος στον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μιχαήλ, απόφοιτο της Χάλκης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «ήτο μία εξέχουσα εκκλησιαστική μορφή , η οποία, επιτραπείτω να λεχθή ότι ηδικήθη υπό της ιστορίας και της θεολογίας, εν τη εννοία ότι δεν ανεδείχθη όσον θα έπρεπε τόσον η προσωπικότης και το εκκλησιαστικόν αυτού ήθος, όσον και το σπουδαίον έργον, το οποίον επετέλεσε, κυρίως ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επί οκταετίαν. Το κενόν αυτό ήλθε να καλύψη η υπό την επίβλεψιν του Ελλογιμ. Καθηγητού κ.Χρήστου Αραμπατζή επί διδακτορία διατριβή του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Μακαρίου Νιακάρου, κληρικού της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον οποίον συγχαίρομεν πατρικώς άπαξ έτι και από της θέσεως ταύτης. Ωσαύτως, συγχαίρομεν τον ειρημένον καθηγητήν κ.Αραμπατζήν, ουχί μόνον διά την επιλογήν του θέματος, αλλά και διά την πρωτοβουλίαν της διοργανώσεως του παρόντος Διεθνούς Συνεδρίου προς τιμήν του Αμερικής Μιχαήλ, και δη εις τους χώρους της καθ’ ημάς Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ιδιαιτέρως το γεγονός της παρουσίας στις εργασίες του συνεδρίου του σημερινού διαδόχου του Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, «αγαπητού και εκλεκτού αδελφού, ωσαύτως διακρινομένου διά την αρίστην γνώσιν της τε θύραθεν και της θεολογικής παιδείας, την οποίαν υπηρέτησεν ευόρκως επί μακράν σειράν ετών από της ακαδημαϊκής καθέδρας».

Την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου χαιρέτησαν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Καθ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ενώ θερμά υποδέχθηκε τους Ιεράρχες, τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, τους θεολόγους και τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Α.Θ.Π., που παρακολούθησαν τις εργασίες, ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Μονής Αγ. Τριάδος της Χάλκης και Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.



Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού στη Μονή της Χάλκης


Τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού της Ιεράς Προθέσεως, στο Καθολικό της Μονής της Χάλκης, τέλεσε, την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. Παρόντες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Γρηγόριος και Αρχιερείς του Θρόνου. Το ψηφιδωτό είναι δωρεά του ζεύγους Χρήστου και Ελένης Ζιώγα.






















Για τους κακούς και πονηρούς εργάτες του Αμπελώνα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΙΓ΄ Ματθαίου
3 Σεπτεμβρίου 2017
(Ματθ. κα΄ 33- 42)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Οικουμενικά και πανανθρώπινα είναι τα νοήματα των παραβολών του Κυρίου. Δεν αφορούν μόνο στον εβραϊκό λαό της εποχής του (παρ’ ότι είναι πλήθος οι αναφορές στην ιουδαϊκή ιστορία, καθημερινότητα, στις εβραϊκές παραδόσεις και συνήθειες), αλλά μιλούν για τον οικουμενικό άνθρωπο.

Όλοι οι άνθρωποι της γης, σ’ όποια εθνοφυλετική, θρησκευτική και γλωσσική ομάδα κι αν ανήκουν, νιώθουν τα ίδια πράγματα, κατά κανόνα, τις ίδιες κακίες και καλοσύνες, τις ίδιες λύπες και χαρές. Η εγκληματικότητα, η αχαριστία και η ξεδιαντροπιά είναι χαρακτηριστικά των εργατών της παραβολής και αποτελούν χαρακτηριστικά των ανθρώπων κάθε λαού και εποχής.

Οι εργάτες του αμπελώνα υπήρξαν πονηροί, διεστραμμένοι, εγκληματίες, κακοί και αναιδείς. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους πνευματικούς ποιμένες και διδασκάλους, που όρισε ο Θεός, ο οποίος και είναι ο ιδιοκτήτης του πνευματικού αμπελώνα, δηλαδή της Εκκλησίας του Χριστού. Φυτευτής του αμπελώνα είναι ο Χριστός, τα κλήματα οι πιστοί, πύργοι οι ιεροί ναοί, ληνός η Αγία Τράπεζα, εκεί όπου συντελείται το ύψιστο και υπέρτατο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Δούλοι του Θεού οι μεγάλοι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που τους έστειλε εν καιρώ να παραλάβουν τους καρπούς του πνευματικού αμπελώνα του.

Όμως οι κακοί εργάτες του αμπελώνα, αντί να φερθούν, τουλάχιστον, με ευγένεια, αν όχι με σεβασμό, πίστη και υποταγή, συνέλαβαν τους απεσταλμένους του Θεού και άλλους κακοποίησαν, άλλους λιθοβόλησαν και άλλους σκότωσαν με ποικίλους φρικτούς τρόπους. Την ίδια συμπεριφορά επανέλαβαν και στους επόμενους απεσταλμένους του Θεού. Ο μακρόθυμος Θεός όμως, όχι μόνο δεν εξοργίστηκε, αλλά, δίνοντάς τους άλλη μια ευκαιρία, τους απέστειλε τον μονογενή του Υιό, τον Ιησού Χριστό, ώστε να συναισθανθούν την αισχρή συμπεριφορά τους, να διορθωθούν και να σωθούν. Όμως αυτοί τον συκοφάντησαν, τον κυνήγησαν και τον οδήγησαν στα μαρτύρια και στον θάνατο.

Οι πνευματικοί ηγέτες του Ισραήλ αποδείχθηκαν, λοιπόν, ανάξιοι, ιδιοτελείς, θρασείς, περιφρονητικοί στο θέλημα του Θεού και άπληστοι. Ας φροντίσουμε όλοι εμείς οι ποιμένες της Εκκλησίας του Χριστού να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, γενόμενοι πέτρα του σκανδάλου. Διότι, αν περιφρονήσουμε τον Λόγο του Ευαγγελίου και γίνουμε αιτία ζημίας πνευματικής των συνανθρώπων μας, η τύχη μας θα είναι κατά πολύ φρικτότερη από αυτή των εργατών της παραβολής. Μη γένοιτο! 

Η εν Χριστώ ζωή

«Μάθετε ἀπ’ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι, καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ».
«Ὁ ἀναμάρτητος πρώτος τόν λίθον βαλέτω».
Λόγια αυθεντικά του Χριστού, παρμένα μέσα από το ιερό ευαγγέλιο, που αποκαλύπτουν την εν Χριστώ ζωή, τον τρόπο που οφείλει να ζει κάθε χριστιανός, είτε ρασοφόρος είτε λαϊκός.
Χριστιανός είναι αυτός που έχει βαπτισθεί στο όνομα της Αγίας Τριάδος, έχει δεχθεί την χάρη του Αγίου Πνεύματος, έχει βάλει τον Χριστό στην ζωή του ως οδηγό και λυτρωτή.
Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο προικίζοντάς τον με τα τρία γνωρίσματά Του, την αγάπη, την απλότητα και την ελευθερία. Αυτά τα γνωρίσματα είναι μέτρο και οδηγός ζωής για τον άνθρωπο. Η εν Χριστώ ζωή χαρακτηρίζεται από αγάπη, απλότητα και ελευθερία. Κάθε άλλη αντίδραση είναι ξένη από την ιδιότητα του Χριστιανού.
Όταν ο ίδιος ο Χριστός μιλάει για τον εαυτό Του και λέει ότι είναι πράος και ταπεινός στην καρδιά Του, εμείς οι ακόλουθοί Του, οι Χριστιανοί, πώς ταιριάζει να είμαστε αυστηροί κριτές, με τον λίθο του αναθέματος στο χέρι; Πώς ταιριάζει να έχουμε έτοιμο τον λίθο, να τον ρίξουμε με την πρώτη ευκαιρία, αγνοώντας τον Χριστό, όταν ούτε ο Ίδιος, ως Αναμάρτητος, δεν έριξε ποτέ τον λίθο;!
Η ταραχή στον άνθρωπο δηλώνει την απομάκρυνσή του από τον Θεό. Η εν Χριστώ ζωή καταπολεμάει την ταραχή, διαλύει τα αδιέξοδα, διώχνει την λύπη, διότι είναι παρών ο Χριστός!
Όπου Χριστιανός εκεί και ο Χριστός! Όπου Χριστός εκεί ελευθερία, απλότης και αγάπη, δηλαδή παράδεισος!
Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου