e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: "Προτιμώ από τη μελαγχολική απάθεια μια δυναμική παρουσία"

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης


«Προτιμώ από τη μελαγχολική απάθεια μια δυναμική παρουσία, που λέμε την αλήθεια και αγωνιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για αυτήν», δήλωσε μιλώντας στον 89,5 και στον Μάκη Αδαμόπουλο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας μιλώντας για την δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη, με θέμα τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε τα δύο άκρα, την πολύ αισιοδοξία και την πολύ απαισιοδοξία. Βέβαια, τα θέματα δεν λύνονται με τις Διασκέψεις μόνο, αλλά σε μία εποχή που ακούγονται τόσο πολλές φωνές είναι τεραστίας σημασίας να υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, όπως αυτή, που θρησκευτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι του Διπλωματικού και του Πολιτικού κόσμου, αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης είναι όλοι μαζί και ανταλλάσσουν σκέψεις, συζητούν, δηλώνουν».

Σχολιάζοντας το θέμα της Διάσκεψης ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας υπογράμμισε ότι «ο Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός, είναι μία πραγματικότητα στην Μέση Ανατολή. Το δεύτερο μέρος, όμως, η Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, είναι απλούστατα μία κραυγή εναγωνίως που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Πρέπει, όμως, η κραυγή αυτή να εξακολουθήσει. Προφανώς, οι Διασκέψεις και τα ανακοινωθέντα δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά δίνουν μια συμβουλή, όπως για παράδειγμα, ότι δε μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη ή ότι η βία δε μπορεί να χρησιμοποιεί συνθήματα θρησκευτικά. Ουσιαστικά βιάζεται η ίδια η θρησκεία, όταν χρησιμοποιείται για να καταστρέφει τους ανθρώπους. Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο πολλοί πιστεύουν ότι δεν γίνεται τίποτε. Προσωπικά πιστεύω ότι γίνεται, όταν όλοι αρχίσουμε να αισθανόμαστε την ευθύνη. Η Αλήθεια έχει την δική της δυναμική στο ιστορικό γίγνεσθαι και πρέπει να λέγεται». 

Σημείωσε, εξάλλου, πως προτιμά από τη μελαγχολική απάθεια μια δυναμική παρουσία που λέμε την αλήθεια και αγωνιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για αυτήν. «Μην ξεχνάμε ότι ο Θεός ευλογεί τους αγωνιζομένους. Δεν ευλογεί τους κοιμωμένους εν απαθεία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: Προ του ISIS "στη Μέση Ανατολή ο ένας σέβονταν τον άλλο, υπήρχε μια κουλτούρα πλουραλιστική"

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης


Να επιστρέψουν οι καλές ημέρες που υπήρχαν προτού εμφανιστούν το ISIS, οι εξτρεμιστές και οι φανατικοί μουσουλμάνοι ευχήθηκε μέσω του 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, μιλώντας αποκλειστικά στον 89,5 και στον Μάκη Αδαμόπουλο, τόνισε πως «στην Μέση Ανατολή όντως ο ένας σέβονταν τον άλλο. Υπήρχε μια κουλτούρα πλουραλιστική. Το ίδιο και στην Κύπρο. Δεν είχαμε ποτέ θρησκευτικό θέμα. Πηγαίναμε σε θρησκευτικές γιορτές των Τουρκοκυπρίων και έρχονταν και εκείνοι στις δικές μας». 

Προσέθεσε, επίσης, ότι «η αρρωστημένη φιλοσοφία του Ντενκτάς που ήθελε να κάνει Τουρκικό κράτος στην Κύπρο αδίκησε και τους συμπατριώτες του, αφού οι μισοί Τουρκοκύπριοι έφυγαν από την Κύπρο, αλλά και εμάς. Σήμερα υπάρχει διάσπαση» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ναούς που έχουν προβλήματα και δεν τους αφήνουν να τους συντηρήσουν και να τους επισκευάσουν. «Δε μας επιτρέπουν να φτιάξουμε τους ναούς μας. Μερικοί έπεσαν και κάποιοι είναι ημιερειπωμένοι και έτοιμοι να πέσουν», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και συμπλήρωσε ότι «είχαμε αρχίσει έναν διάλογο με τον Μουφτή και υπήρχε καλή θέληση, αλλά η Άγκυρα δεν τον άφησε. Οι συνομιλίες έπεσαν στο κενό». 

Επιπροσθέτως, πιστεύει ότι «η Διάσκεψη θα βοηθήσει να δουλέψουμε όλοι πρακτικά ούτως ώστε εκείνες οι καλές ημέρες που υπήρχαν προτού εμφανιστούν το ISIS, οι εξτρεμιστές και οι φανατικοί μουσουλμάνοι, να επιστρέψουν».

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄: Μόνο η αγάπη θα βοηθήσει τους ανθρώπους να λύσουν τα δύσκολα προβλήματα

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης



«Μόνο η αγάπη θα βοηθήσει τους ανθρώπους να λύσουν τα δύσκολα προβλήματα», τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, μιλώντας αποκλειστικά στον 89,5 και στον Μάκη Αδαμόπουλο, με αφορμή την δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη, με θέμα τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δήλωσε ευτυχής που βρέθηκε στην Ελλάδα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο που στηρίζουν τον αγώνα του Πατριαρχείου στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή. 

Σχετικά με την Διεθνή Διάσκεψη στην Αθήνα ο Πατριάρχης υπογράμμισε πως «μόνο η αγάπη θα βοηθήσει τους ανθρώπους να λύσουν τα δύσκολα προβλήματα. Χρέος μας είναι να εργαστούμε για την ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα. Η οδός της αγάπης είναι η οδός της ορθής θρησκευτικότητας. Η εμπειρία της αγάπης είναι η βίωση της αγιότητας. Όλα τα άλλα είναι παρεπόμενα. Εκτός της αγάπης δεν υπάρχει ζωή». 

Εξέφρασε, επίσης, την λύπη του για την πρόσφατη ολοκληρωτική καταστροφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Βεγγάζη της Λιβύης, που βομβαρδίστηκε από εξτρεμιστές και σημείωσε πως «αυτό το γεγονός με θλίβει. Οι εξτρεμιστές δε μένουν στα λόγια. Κάνουν πράξη τις απειλές τους».

Ολοκληρώθηκε η 2η Διεθνής Διάσκεψη Αθηνών για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μ. Ανατολή

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 




Ολοκληρώθηκε σήμερα (31.10.2017) η 2η Διάσκεψη στην Αθήνα για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή. Η Διάσκεψη άρχισε το πρωί της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου με ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της ολομέλειας και την καταληκτική παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

Στην δεύτερη αυτή Διάσκεψη συμμετείχαν επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών. 

Στη συνέχεια παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους, κατά την διάρκεια της οποίας ο υπουργός εξωτερικών κ Ν. Κοτζιάς ανακοίνωσε τα συμπεράσματα των εργασιών της διάσκεψης.

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για την προστασία της ελευθερίας των ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμό και θρησκεία και τόνισε ότι γι αυτό το λόγο έγινε η διάσκεψη. Επεσήμανε, ότι «Η Διάσκεψη έγινε με γνώμονα την υπεράσπιση της ανεκτικότητας και του σεβασμού του διαφορετικού, γιατί το διαφορετικό είναι στοιχείο ανάπτυξης της κοινωνίας και, σύμφωνα με τους θρησκευτικούς μας ηγέτες, στοιχείο της θεϊκής πρότασης.
     Συμμετείχαν 38 διαφορετικές αντιπροσωπείες, 168 αντιπροσωπείες μαζί με τις προσωπικότητες και τους επισήμους, 320 άτομα συνολικά που σχετίζονται με αυτή τη θεματολογία, ασχολούνται και παίζουν σημαντικό ρόλο σε διαφορετικές χώρες της περιοχής μας.
     Αυτή η πολιτική των Διεθνών Διασκέψεων, είναι μια πολιτική που στηρίζει και τροφοδοτεί την αντίληψη της εξωτερικής μας πολιτικής. Μιας εξωτερικής πολιτικής ενεργητικής και πολυδιάστατης, ενάντια στον απομονωτισμό που ακούγεται διεθνώς και έχει αρχίσει να βρίσκει και ορισμένους οπαδούς στην Ελλάδα. Όπως είπε σωστά ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας, σοφός άνθρωπος, το να κλείνεσαι στο περιτύλιγμά σου, οδηγεί στο θάνατο και όχι στην ανάπτυξη. Είναι ένας διάλογος ανθρώπων που πιστεύουν ότι πρέπει να μιλάμε και μεταξύ μας, αλλά ακόμα και με τους εχθρούς, γιατί δεν είναι διπλωματία, δεν είναι ουσιαστική δημοκρατική στάση να λες ότι εγώ μιλάω μόνο με όποιον συμφωνεί μαζί μου.
     Ήταν ένας διάλογος για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται μόνο με τον τρόπο που ακούγεται σε μια σειρά από χώρες ή διεθνείς θεσμούς. Απαιτούνται ενέργειες για την προστασία τέτοιου είδους κοινοτήτων, όπως είναι οι θρησκευτικές και πολιτιστικές στη Μέση Ανατολή που βρίσκονται σε ξεριζωμό, ακόμη και καταστροφή».
     Σε άλλο σημείο ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «συζητήσαμε για το ρόλο της νεολαίας για την πολιτιστική κληρονομιά για τους πρόσφυγες και καταλήξαμε και σε ορισμένα συμπεράσματα, όπως το να κάνουμε ένα σύμφωνο που θα υπογραφεί από όλα τα κράτη και να δημιουργήσουμε και μια ηλεκτρονική έκδοση ενημέρωσης»Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι αποφασίστηκε να στηριχθεί το κέντρο θρησκευτικού πλουραλισμού και πώς θα περάσουν αυτά τα θέματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Στη διάρκεια της Διάσκεψης, μίλησαν συμμετέχοντες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, τις ΗΠΑ και από άλλα μέρη. Στο τέλος της Διάσκεψης τιμήθηκε ο πρέσβης της Ελλάδος Κυριάκος Αμοιρίδης, ο οποίος είχε πέσει θύμα τρομοκρατικής ενέργειας στη Βραζιλία και ο ίδιος ήταν αυτός που είχε οργανώσει την πρώτη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2015.

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Απόγευμα Τρίτης, 31ης Οκτωβρίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου, εγκάρδια συνάντηση του Πατριάρχη του Γένους κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών για τη Μέση Ανατολή, την οποία συγκάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.




Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην 2η Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών για τη Μέση Ανατολή

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 
ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄ 
ΣΤΗΝ 2η ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ»
ΑΘΗΝΑ, 29-31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών, με θέμα: «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», διοργανώνεται για δεύτερη φορά από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.  Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν το γεωπολιτικό σκηνικό τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, επιφέρουν μεγάλες και σοβαρές   ανακατατάξεις στους τοπικούς πληθυσμούς, μειονότητες, και θρησκευτικές ομάδες με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα ρευστό και απρόβλεπτο περιβάλλον για την περιοχή και τον κόσμο.

Είναι, επομένως, έντονη η ανησυχία μας και ο προβληματισμός μας για την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία δέκα χρόνια από τη Συρία μέχρι το Ιράκ και από την Αίγυπτο μέχρι το Ιράν. Παράλληλα, όμως, είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας καθώς ευρισκόμαστε, σήμερα, ανάμεσα σε αγαπητούς εν Χριστώ Αδελφούς, σε σεβαστούς Θρησκευτικούς Ηγέτες, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους, σε εκλεκτούς Εκπροσώπους άλλων Θρησκειών, σε διακεκριμένους Εκπροσώπους της διεθνούς πολιτικής, πολιτιστικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα για ένα περιεκτικό και σφαιρικό διάλογο για την  κρίση που βιώνουν σε όλα τα επίπεδα οι πληθυσμοί των περιοχών της Μέσης Ανατολής.

Θέλουμε να πιστεύουμε, ακράδαντα, ότι  μέσα από τη Διεθνή αυτή Διάσκεψη, τις εισηγήσεις και τους εποικοδομητικούς διαλόγους που θ’ ακολουθήσουν, θα τεθούν οι βάσεις για τον σεβασμό των πανανθρώπινων αξιών της ζωής και ιδιαίτερα του ανθρώπινου προσώπου, του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού με τελικό στόχο την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των λαών, οι οποίοι έχουν διαφορετικό θρήσκευμα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Επιθυμώ  από κέντρου καρδίας, να συγχαρώ θερμά τον Υπουργό των Εξωτερικών και αγαπητό μου φίλο κ. Νίκο Κοτζιά για την αναληφθείσα πρωτοβουλία του να συγκαλέσει για δεύτερη φορά τη Διεθνή αυτή Διάσκεψη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη συνέχεια και τη συνέπεια του κ. Κοτζιά σε μια ιστορικής σημασίας προσπάθεια και όλοι μας προσδοκούμε να αποτελέσει ιστορικό σταθμό και ταυτόχρονα αφετηρία, για μια ειρηνική και δημιουργική πορεία στις σχέσεις των λαών της Μέσης Ανατολής.

Η Ελλάδα, ως η χώρα που γέννησε από την αρχαιότητα τις  πανανθρώπινες ιδέες και οραματισμούς της ζωής για την ειρήνη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, θα πρέπει να διαμορφώσει μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη πολιτική, προκειμένου να διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό και μεσολαβητικό ρόλο για την ειρηνική επίλυση των πολεμικών διενέξεων, αξιοποιούσα τους άριστους δεσμούς, που διατηρεί με όλες τις χώρες της Μέσης  Ανατολής.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να συμβάλει σε μια θετική  και δημιουργική θεώρηση όλων των διαστάσεων και πτυχών των κρισίμων ζητημάτων και στην επεξεργασία των προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των διαφόρων θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με γνώμονα την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης.

Έντιμε κ. Υπουργέ,
Μακαριώτατοι,
Εκλεκτοί Εκπρόσωποι των άλλων θρησκειών,

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η παρούσα κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων, που ακολούθησαν την έκρηξη της «Αραβικής άνοιξης», στην Αίγυπτο, του εμφύλιου πολέμου στη Συρία και της ανατροπής του καθεστώτος Σάνταμ Χουσέϊν στο Ιράκ∙ μετά και την επέμβαση των Αμερικανών το 2003 και την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, συντέλεσαν στην τραγική έξοδο του χριστιανισμού από το ιστορικό του λίκνο, τη Μέση Ανατολή.

Το ότι ο χριστιανισμός μάχεται για επιβίωση στις αρχαίες του  κοιτίδες δεν αποτελεί απλά μια διαπίστωση, αλλά μια οδυνηρή πραγματικότητα. Στην αρχή του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, ο χριστιανικός πληθυσμός της Μέσης Ανατολής έφθανε περίπου στο 20% του συνόλου. Σήμερα, δυστυχώς, το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 5%. Εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου  13 εκατομμύρια χριστιανοί στην περιοχή και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω, εάν λάβουμε υπόψη τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Συρίας και τη έξαρση πράξεων βίας εναντίον των χριστιανών από ακραία ισλαμικά στοιχεία στην Αίγυπτο. Και οι δύο αυτές χώρες ιστορικά είχαν μεγάλους χριστιανικούς πληθυσμούς.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι αν η μείωση των χριστιανών συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς ενδέχεται σε μια ή δυο γενιές να μην υπάρχει σημαντική χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή. Από τα 2 δισεκατομμύρια χριστιανούς στον κόσμο, μόνο το 1% συνεχίζει να παραμένει στη Μέση Ανατολή, και δεδομένων των εξελίξεων, αυτός ο αριθμός  θα μειωθεί έτι  περαιτέρω στα επόμενα χρόνια.

Η πατρίδα μας, η Κύπρος, υπήρξε ένας τόπος θρησκευτικού πλουραλισμού, αφού το 80% του πληθυσμού της αποτελούσαν Ελληνοκύπριοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, το 18% Τουρκοκύπριοι Μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 2%  Αρμένιοι, Λατίνοι, και Μαρωνίτες.  Μέχρι το 1974, που έγινε η τουρκική εισβολή, όλοι ζούσαν ειρηνικά και αγαπημένα μεταξύ τους, στα ανάμεικτα χωριά και στις πόλεις τους, λατρεύοντας ο καθένας ελεύθερα τον δικό του Θεό. Ουδέποτε υπήρξαν θρησκευτικές διαμάχες, συγκρούσεις και ταραχές. Και αυτό συνεχίζει να γίνεται και να ισχύει και σήμερα στο ελεύθερο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λυπούμαστε, όμως, να παρατηρήσουμε ότι για σαράντα τρία χρόνια, στο τουρκοκατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου μας οι θρησκευτικές ελευθερίες δεν τυγχάνουν καθόλου σεβασμού. Αλλά και πέρα απ’ αυτό, τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, οι έποικοι και το εκεί παράνομο καθεστώς, το οποίο στηρίζεται από την Τουρκία, επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου βάναυση και σκληρή προσπάθεια καταστροφής και λεηλασίας των θρησκευτικών μας χώρων και μνημείων, των ναών και των μονών μας, των ιερών και των οσίων μας, ακόμη και των κοιμητηρίων μας∙ και γενικότερα, κάθε στοιχείου που μαρτυρεί την ύπαρξη και την παρουσία του χριστιανικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Έφτασαν μέχρι το σημείο,  να αλλάξουν ακόμη και τα ονόματα των κατεχομένων χωριών, των πόλεων και των τοπωνυμίων μας και να δώσουν σ’ αυτά νέα τουρκικά ονόματα. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν βάναυση και βδελυρή παραχάραξη της ιστορικής μας συνέχειας και του λαμπρού μας πολιτισμού.

Ως Εκκλησία της Κύπρου, γνωρίζουμε, ότι μόνο μέσα από τον ειλικρινή και έντιμο διάλογο με τους Τουρκοκύπριους, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας.   Γι’ αυτό και έχουμε προωθήσει, προσωπικά, τον διάλογο με την τουρκοκυπριακή Θρησκευτική Ηγεσία, πράγμα που θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον, για χάρη της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της αλληλοκατανόησης και της ευημερίας των λαών μας.

Μέσα στην κρισιμότητα των καιρών που διερχόμαστε, κατά τους οποίους όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες πράξεων βίας, θρησκευτικού φανατισμού, μισαλλοδοξίας και θρησκευτικών διακρίσεων στην ευρύτερη περιοχή,  η εδώ παρουσία όλων μας τονίζει και επιμαρτυρεί τη μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα, που έχει η Διεθνής αυτή Διάσκεψη.

 Έχουμε την ισχυρή άποψη ότι επέστη η ώρα, να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και να εργαστούμε συνειδητά προς επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων, που υπάρχουν στην περιοχή μας, κυρίως δε προς επικράτηση της Ειρήνης, του ύψιστου αυτού αγαθού που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο.

Ως εκ τούτου, ως Θρησκευτικοί Ηγέτες, πρέπει να αφουγκραστούμε τα μηνύματα των λαών μας για Ελευθερία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη και να εργαστούμε συνειδητά  και μεθοδικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Λαμβάνοντας, ως πνευματικοί Ηγέτες, μέρος σ’ αυτή τη Διεθνή Διάσκεψη, θα πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι εκπροσωπούμε όλες εκείνες τις πνευματικές αξίες τής  ζωής που κομίζουν τα μεγάλα μηνύματα της αγάπης, της ειρήνης, της δημιουργίας και της χαράς.  Και έχουμε ύψιστο χρέος και αποστολή μας να μεταφέρουμε αυτά τα ουράνια μηνύματα σε κάθε ανθρώπινη ψυχή. Έχουμε όλοι μας χρέος ιερό να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε στη Μέση Ανατολή, ο υπάρχων, για αιώνες, θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός να συνεχίσει να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια μιας αληθινής ειρήνης, η οποία ν’ αποβεί παράγοντας συνεργασίας, προόδου, ευημερίας και ευτυχίας των λαών αυτών.

 Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζουμε τη Διεθνή αυτή Διάσκεψη και ευχόμαστε όπως τα πορίσματα αυτής  συμβάλουν θετικά  στον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ειρηνική και δημιουργική ζωή, χάριν των οποίων συνήλθαμε όλοι εδώ, με την ευγενική πρόσκληση τού Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας κυρίου Νίκου Κοτζιά, τον οποίο θερμώς συγχαίρουμε και  και εγκαρδίως ευχαριστούμε.