e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος: "Πώς εγνώρισα τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη"

Ήμουν πολύ τυχερός ή μάλλον ευλογημένος, που από τα πρώτα χρόνια της Ιερωσύνης μου, όταν υπηρετούσα ως Διά­κο­νος εις την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος πλησίον του μακα­ρι­στού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου Σελέντη, εγνώ­ρισα τον άγιο Γέροντα π. Ιάκωβο Τσαλίκη, τον οποίο προσφάτως η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνστα­ντινουπόλεως, με πρόταση τού Παναγιωτάτου Οικου­μενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ανεγνώρισε και κατέ­ταξε στη χορεία των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ενθυμούμαι, ότι ο αείμνηστος Νικόλαος αναζητούσε τους αγίους και επεδίωκε να τους συναντήσει. Έτσι πρώτα συν­δέ­θη­κε με πνευματικούς δεσμούς με τον Όσιο Παῒσιο τον Αγιο­ρεί­τη, για τον οποίο μια άλλη φορά θα γράψουμε τα σχετικά τής φιλίας και επικοινωνίας τους. Εγνώρισε από την παιδική του ηλικία τον Άγιο Γέροντα της Πάρου, π. Φιλόθεο Ζερβάκο, τον οποίο στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια είχε πνευματικό.
Ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώ­τιδος και Φαναριο­φερσά­λων ανεκάλυψε τον άγιο Ιερέα Δημήτριο Γκαγκα­στά­θη, για τον οποίο ήταν έτοιμος με πλούσιο υλικό να γράψει την βιογραφία και τα θαύματά του. Τον πρόλαβε όμως ο θάνατος και το πολύτιμο υλικό εχάθηκε.
Στο νησί τής Πάτμου πήγε ως Αρχιερεύς μαζί με τον π. Θεόκλητο Φεφέ, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης για να γνωρίσει τον π. Αμφιλόχιο Μακρή. Και ακόμη επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγάθωνος στη Φθιώτιδα για να πάρει την ευχή τού Αγίου Γέροντος Βησσαρίωνος, του οποίου το πλήθος των ελεημοσυνών τον είχε καταπλήξει.
Ο άγιος Ιάκωβος ήταν για τον Νικόλαο ένας θησαυρός εντός των  ορίων της Μητροπόλεώς του και έτσι είχε την ευκαιρία συχνά να τον αναστρέφεται και να ωφελείται πνευματικά.    
Στις ποιμαντικές του επισκέψεις στην Βόρεια Εύβοια παρέ­κα­μπτε την πορεία του για να επισκεφθεί την Ιερά Μονή του Οσίου Δαβίδ και να συναντήσει τον π. Ιάκωβο. Τότε το μοναστήρι είχε λίγους αδελφούς, τον γέροντα π. Ευθύμιο, τον π. Σεραφείμ, τον π. Κύριλλο και τον π. Ιάκωβο, ο οποίος σημειωτέον δεν ήταν Ηγούμενος. Ήταν ένας ταπεινός Ιερομόναχος, που είχε και ενορία, όπου εξυπηρετούσε δυο-τρία χωριά και καλύβες βοσκοποιμένων.
Ο Νικόλαος ήταν φιλομόναχος και φιλάγιος και είχε την διάκριση να αναγνωρίζει τους Αγίους. Στο μοναστήρι τού ετοίμαζαν τράπεζα καλο­γε­ρι­κή και εκεί καλούσε τους πατέρες να τους δει και να συζητήσουν τα όσα απασχολούσαν το Μοναστήρι και τον καθένα.
Ο π. Ιάκωβος, κατά παράκληση του Δεσπότη, είχε τον πρώτο λόγο. Άρχιζε να διηγείται θαύματα του Οσίου Δαβίδ και περιστατικά από την ζωή του. Σε κάθε πρότασή του έκλινε ευλαβώς την κεφαλή του προς τον Επίσκοπο και έλεγε: «Με συγχωρείτε Σεβασμιώτατε, άνθρωπος αγράμ­ματος είμαι». Ο Δεσπότης με ωραίο χιούμορ τον παρακαλούσε να συνεχίσει. Δεν ετελείωνε αυτή η διδαχή πριν δύο ώρες. Ήταν όντως ευλογία Θεού η ωραία αφήγηση των θαυμαστών γεγονότων από τον Γέροντα και επί πλέον η Μικρασιάτικη ηχηρή και μεγαλοπρεπής φωνή του. Κατά την ώρα που ο π. Ιάκωβος ήταν συνεπαρμένος και έλεγε, έσκυβε ο Σεβασμιώτατος προς το μέρος, που καθόμουν και με σιγανή φωνή μού έλεγε: «Ο π. Ιάκωβος είναι Άγιος». Το ίδιο έλεγε αργότερα ο π. Ιάκωβος, όταν είχε κοιμηθεί ο Χαλκίδος Νικόλαος: «Ο Δεσπότης μας είναι στην χορεία των Αγίων, όπως μού απεκάλυψε ο Θεός».
Κατά τις επισκέψεις μου στο Μοναστήρι με ενίσχυε πνευματικά και μια φορά μου διηγήθηκε την περί Νικολάου αποκάλυψη του Θεού. Μάλιστα μια φορά με πήρε από το χέρι και με οδήγησε στις αποθήκες της Μονής. Εκεί στον τοίχο είχε κρεμάσει την μεγάλη φωτογραφία του Νικολάου, που την είχαν πριν στο Αρχονταρίκι και μου είπε: «Έρχομαι εδώ και ομιλώ εις τον Άγιο Αρχιερέα μας».       
Όταν, ως Διάκονος, συνόδευα τον Νικόλαο στις περιοδείες και επισκεπτόμεθα την Μονή τού Οσίου Δαβίδ, Ηγούμενος ήταν ο Αρχιμαν­δρίτης Χριστόδουλος, ο οποίος μετά την εκθρόνιση του Νικολάου έφυγε εις το Άγιον Όρος και σήμερα είναι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλου­μουσίου. Ο π. Ιάκωβος ήταν αφοσιωμένος στα πνευματικά του έργα, εξομο­λογών και διακονών τους ολίγους τότε προσκυνητάς και τους κατοίκους των μικρών χωρίων, τα οποία ήσαν πλησίον της Μονής. Εσέβετο και αγαπούσε τον π. Χριστόδουλο και ήταν πανευτυχής, για την μη ανάμειξή του στα διοικητικά τής Μονής.
Στις ημέρες της δοκιμασίας του μακαριστού Νικολάου, με την άδικη εκθρόνιση και ύστερα με την ασθένειά του, ο π. Ιάκωβος ήταν το αποκούμπι τής ψυχής μου. Όταν με εξομολογούσε, γονάτιζε προ της Αγίας Τραπέζης, έκυπτε την κεφαλήν και άκουγε. Οι συμβουλές του ήταν βάλσαμο στην ψυχή τού νεαρού τότε Διακόνου. Μια μέρα παρετήρησα με έκπληξη στο πρόσωπό του την μορφή τού Οσίου Δαβίδ. Αργότερα μου εξήγησε, ότι θερμά παρακαλούσε τον Όσιο να του ομοιάσει. Πράγματι, στα τελευταία χρόνια τής ζωής του μεγάλωσε το ασθενικό γένειό του και έγινε πλούσια γενειάδα, όπως ακριβώς του Οσίου Δαβίδ. Δεν ήταν όμως μόνο η εξωτερική όψις, ήταν κυρίως η εσωτερική του καρδιά, που ομοίαζε με τον Άγιό του.
Στη Χαλκίδα κατέβαινε σε ορισμένα χρονικά διαστήματα με την Κάρα του Οσίου. Πρώτα περνούσε από τον Δεσπότη, για να προσκυνήσει τον Άγιο. Ο Νικόλαος γονάτιζε μπροστά στον π. Ιάκωβο και εκείνος ακου­μπούσε το ιερό κιβώτιο με την Κάρα τού θαυματουργού Οσίου στην Αρχιερατική του κεφαλή. Ο π. Ιάκωβος έκανε δέηση υπέρ του Αρχιερέως, ο οποίος σαν ταπεινό καλογέρι ανέμενε γονατιστός να τελειώσει ο Άγιος τις ευχές.
Ο λαός εσέβετο και τον Όσιο Δαβίδ και τον Γέροντα Ιάκωβο. Ζητούσαν και έπαιρναν οικογένειες στο σπίτι τους την αγία Κάρα για ολονυκτία. Ο π. Ιάκωβος ετελούσε Αγιασμό ή Ευχέλαιο και ύστερα ομιλούσε για τον Άγιο και για τις θαυμαστές επεμβάσεις του στη ζωή των δοκιμαζομένων ανθρώπων.
Δυστυχώς, υπήρχαν όμως μερικοί και μάλιστα από τους Ιερείς και τους «θρησκευομένους», οι οποίοι τον περιγελούσαν ως οραματιστή και φαντασιόπληκτο. Έτυχα σε τέτοιες συζητήσεις και ελυπήθηκα για την σκότιση των ανθρώπων εκείνων.  Ο άγιος Γέροντας τα εγνώριζε όλα όσα έλεγαν πίσω του, αλλά ως μη ακούων εσέβετο και αγαπούσε τους πάντας.
Εν αφανεία έζησε τα περισσότερα χρόνια τής ζωής του. Το κύμα των προσκυνητών και θαυμαστών του άρχισε μετά την δημοσίευση βιβλίων περί αυτού από εγκρίτους επιστήμονες και συγγραφείς. Η πρόνοια του Θεού στον λιμό των ψυχών ενεφάνισε τους πνευματικούς θησαυρούς, όπως τον π. Ιάκωβο. Ο συμπονετικός Γέροντας έδωσε την ζωή του στη διακονία των φοιτητών, των επιστημόνων, των οικογενειών, μικρών και μεγάλων. Επί του καθήκοντος ελύγισε και παρέδωσε τον Σταυρό τής Διακονίας στον διάδοχό του αείμνηστο π. Κύριλλο, ο οποίος εβάδισε στα δικά του ίχνη.
Την μνήμη τού θανάτου την είχε καθημερινώς. Μια ημέρα, έξω στην αυλή τής Εκκλησίας μού έδειξε τον τόπο, όπου θα εσκάπτετο ο τάφος του και μου είπε: «Πάτερ Νικόλαε. Εδώ θα με θάψετε και θα με αφήσετε εκεί μέχρι της Δευτέρας Παρουσίας τού Κυρίου».
Ο στοργικός και συμπονετικός, ο γλυκός πατέρας, ο τανεινός και αφανής εργάτης τού αμπελώνος τού Κυρίου, ως παρρησίαν έχων ας πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών!

«Ἀμέμπτως ἐβίωσας ἐν εὐλαβείᾳ πολλῆ
τόν τρόπον μιμούμενος Δαβίδ τοῦ Γέροντος
Πάτερ Ἰάκωβε.
Ἔλαμψας τῇ Μονῇ σου καί τῇ χώρᾳ ἁπάσῃ
πλήθεσι τῶν σημείων καί παθῶν ἰατρείαις
 Διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ
    πρέσβευε ὑπέρ τῶν τιμώντων σε».

«Ἐκ παιδός ἠγάπησας τόν Χριστόν
ἅπαντα τοῦ κόσμου ὁλοψύχως καταλιπῶν,
νέκταρι ἀγάπης διψώντων τάς καρδίας
ἐπότισας πλουσίως πάτερ Ἰάκωβε».

Μαρτυρία για τον νέο Όσιο Ιάκωβο τον εν Ευβοία από τον τελευταίο γιατρό Του [video]



Ι. Μ.Θεσσαλονίκης - Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Πανοράματος. 21 Νοεμβρίου 2016. 
Ημερίδα με θέμα : "Ο ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΩΝ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ". Εδώ, η εισήγηση του κ. Νικολάου Μπαλδιμτσή, προσωπικού ιατρού του Γέροντος κατά τα τελευταία έτη του επίγειου βίου του: "Σωτηριώδεις εμπειρίες (ή ψυχοσωτήριες αναμνήσεις) από τον Όσιο Γέροντα Ιάκωβο".

Υψηλές επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλες ειδήσεις εκ Φαναρίου (28.11.2017)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ὁ Μακ. Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας εἰς Φανάριον
Τήν μεσημβρίαν τῆς Τρίτης, 28ης Νοεμβρίου, ἀφίχθη εἰς τήν Πόλιν ἡ Α. Θ. Μακαριότης ὁ Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας κ. κ. Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἄκκρας κ. Ναρκίσσου. Τόν Μακαριώτατον, Ὅστις παρέμεινεν εἰς τήν Πόλιν δι’ ὀλιγόωρον στάσιν κατά τήν ἐπιστροφήν Του εἰς τήν ἕδραν Του ἐκ τῆς προσφάτου ἱεραποδημίας Αὐτοῦ εἰς Καμερούν, ὑπεδέχθησαν ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἰκονίου κ. Θεόληπτος καί ἡ Εὐγεν. κ. Hanan Bashary, Πρόξενος τῆς Αἰγύπτου ἐνταῦθα.
Ὁ ὑψηλός ἐπισκέπτης προσῆλθεν εἰς τά Πατριαρχεῖα, ἔνθα, τῶν κωδώνων χαρμοσύνως κρουομένων, τόν ὑπεδέχθησαν οἱ Κληρικοί τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς καί οἱ λαϊκοί ὑπάλληλοι ἡγουμένου τοῦ Πρωτοσυγκελλεύοντος κ. Ἀνδρέου. Μετά τήν προσκύνησιν τοῦ Μακαριωτάτου ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐπηκολούθησε συνάντησις τῶν δύο Προκαθημένων ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, παρουσίᾳ τῶν Συνοδικῶν ἁγίων Ἀρχιερέων.
Ἀκολούθως, παρετέθη ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου πρός τιμήν τῆς Α. Θ. Μακαριότητος ἐπίσημον γεῦμα ἐν τῇ Πατριαρχικῇ Τραπέζῃ, τῇ συμμετοχῇ καί τοῦ παρεπιδημοῦντος Ἐξοχ. κ. Νικολάου Βούτση, Προέδρου τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων, μετά τῶν συνοδῶν αὐτοῦ.  
Τό ἀπόγευμα, ἡ Α. Θ. Μακαριότης ὁ Πατριάρχης Ἀλεξανδρεί-ας, κατόπιν τῆς βραχείας ταύτης παραμονῆς ἐν τῇ Πόλει, ἀνεχώρησεν ἀεροπορικῶς εἰς Κάϊρον, προπεμφθείς ἐκ μέρους τοῦ Παναγιωτάτου ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου.


Ὁ Ἐξοχ. Πρόεδρος τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων εἰς τά Πατριαρχεῖα
Τήν μεσημβρίαν τῆς ἰδίας, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη τόν Ἐξοχ. κ. Νικόλαον Βούτσην, Πρόεδρον τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων, συνοδευόμενον ὑπό τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἀγγελικῆς Παπάζογλου, τῶν Ἐξοχ. κ. Κωνσταντίνου Ἀθανασίου, Γεν. Γραμματέως τῆς Βουλῆς, Πρέσβεως ἐ.τ. κ. Σπυρίδωνος Θεοχαροπούλου, Διπλωματικοῦ Συμβούλου τῆς Προεδρείας τῆς Βουλῆς,  καί Πρέσβεως κ. Εὐαγγέλου Σέκερη, Γεν. Προξένου τῆς Ἑλλάδος ἐνταῦθα, τῆς Εὐγεν. κ. Ἑλένης Δρούλια, Προϊσταμένης Διευθύνσεως τῆς Βιβλιοθήκης τῆς Βουλῆς, ὡς καί ἄλλων ὑψηλοβάθμων συνεργατῶν αὐτοῦ. Ὁ Πατριάρχης ἔσχε μετά τοῦ ὑψηλοῦ ἐπισκέπτου συνομιλίαν ἐν ἐγκαρδίῳ ἀτμοσφαίρᾳ, καθ’ ἥν ὁ Ἐξοχώτατος διεβεβαίωσε τήν Α. Θ. Παναγιότητα διά τόν σεβασμόν καί τό ἐνδιαφέρον τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου διά τό ἱερόν Κέντρον τῆς Ὀρθοδοξίας. Ἐν συνεχείᾳ ἅπαντες ἔτυχον τῆς φιλοξενίας Αὐτοῦ εἰς τήν Πατριαρχικήν Τράπεζαν, παρουσίᾳ καί τοῦ παρεπιδημοῦντος κατ’ αὐτήν Μακ. Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’.
Κατά τήν παραμονήν ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, ὁ Ἐξοχ. κ. Κωνσταντῖνος Ἀθανασίου, ἐκ μέρους τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων, ὑπέγραψε νέον Μνημόνιον συνεργασίας μετά τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἀγίας Τριάδος Χάλκης, ἐκπροσωπηθείσης κατά τήν τελετήν τῶν ὑπογραφῶν ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου, Προέδρου τῆς Ἐφορείας αὐτῆς.
Πρό τῆς ἀναχωρήσεως ἐκ τῶν Πατριαρχείων, ὁ Ἐξοχώτατος μετά τῶν συνοδῶν αὐτοῦ προσεκύνησαν ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, ξεναγηθέντες ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου.    
Εἰς τόν Ἐξοχώτατον ἀπεδόθησαν αἱ προβλεπόμεναι ὑπό τοῦ Πρωτοκόλλου τιμαί.


Ἐπίσημος Ἀντιπροσωπεία τοῦ Βατικανοῦ εἰς τά Πατριαρχεῖα
Τήν μεσημβρίαν τῆς Τρίτης, 28ης Νοεμβρίου, ἀφίχθη ἐκ Ρώμης ἡ ἐπίσημος Ἀντιπροσωπεία τῆς Α. Ἁγιότητος τοῦ Πάπα Φραγκίσκου ἀποτελουμένη ἐκ τῶν Σεβ. Καρδιναλίου κ. Kurt Koch, Προέδρου τοῦ Ποντιφηκοῦ Συμβουλίου διά τήν προώθησιν τῆς ἑνότητος τῶν Χριστιανῶν, Θεοφιλ. Ἐπισκόπου κ. Brian Farrell, Γραμματέως τοῦ Συμβουλίου, καί Ὁσιολ. κ. Andrea Palmieri, Ὑπογραμματέως αὐτοῦ, τῇ συμμετοχῇ καί τοῦ ἐν Ἀγκύρᾳ Νουντσίου τοῦ Βατικανοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου κ. Paul Fitzpatrick Russell, ἵνα παραστῇ κατά τήν Θρονικήν Ἑορτήν τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας.
Τήν Ἀντιπροσωπείαν ὑπεδέχθησαν ἐκ μέρους τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Πατριάρχου ἐν τῇ αἰθούσῃ τῶν ἐπισήμων τοῦ Ἀεροδρομίου, οἱ Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος καί Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἀγαθάγγελος Σῖσκος, Βιβλιοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων.  
Ἡ Ἀντιπροσωπεία τό ἀπόγευμα τῆς ἰδίας προσῆλθεν εἰς τά Πατριαρχεῖα ἔνθα ἐγένετο ἐπισήμως δεκτή ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ᾯτινι καί ἐπέδωκε προσωπικόν δῶρον τῆς Α. Ἁγιότητος τοῦ Πάπα.
Ἀκολούθως, ὁ Παναγιώτατος ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς ἐνταῦθα ΡΚαθολικῆς Ἐπισκοπῆς ἐπετειακήν ἐκδήλωσιν ἐν τῷ Πολιτιστικῶ Κέντρῳ «Casa d’ Italia», ἐπ’ ἀφορμῇ τῆς συμπληρώσεως 50 ἐτῶν ἀπό τῆς ἱστορικῆς ἐπισκέψεως τοῦ ἀειμνήστου Πάπα Παύλου ΣΤ’ πρός τόν ἀοίδιμον Οἰκουμενικόν Πατριάρχην Ἀθηναγόραν τήν 25ην Ἰουλίου 1967 ἐν Φαναρίῳ. Κατά τήν ἐκδήλωσιν, ὁ Πατριάρχης, παρουσίᾳ τῶν μελῶν τῆς Παπικῆς Ἀντιπροσωπείας, πολλῶν ἡμετέρων Ἱεραρχῶν καί πλήθους ἐπισήμων, ὡμίλησε καταλλήλως ἰταλιστί ἀναφερθείς εἰς τάς ἀδελφικάς σχέσεις τῶν Ἐκκλησιῶν Ρώμης καί Κωνσταντινουπόλεως κατά τήν διαρρεύσασαν πεντηκονταετίαν καί ἐπεκταθείς εἰς τά ἀποτελέσματα καί τάς προοπτικάς τοῦ ἀπό 35ετίας καί πλέον διεξαγομένου ἐπισήμου Θεολογικοῦ Διαλόγου μεταξύ τῶν διαλεγομένων μερῶν.
Τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης, τῇ συνοδείᾳ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου καί τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιακόνου κ. Θεοδώρου, ηὐλόγησε τό παρατεθέν δεῖπνον ὑπό τοῦ Θεοφιλ. ΡΚαθολικοῦ Ἐπισκόπου κ. Rubén Tierrablanca ἐν τῷ Ξενοδοχείῳ «Marmara Pera», παρουσίᾳ ἐκλεκτῶν συνδαιτυμόνων.  
* * *
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
Τούς Σεβ. Μητροπολίτας Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, Βελγίου κ. Ἀθηναγόραν, Ρόδου κ. Κύριλλον, Λέρου, Καλύμνου καί Ἀστυπαλαίας κ. Παΐσιον καί Αὐστρίας κ. Ἀρσένιον.  
Τούς Θεοφιλ. Ἐπισκόπους Στρατονικείας κ. Στέφανον καί Ὀλύμπου κ. Κύριλλον.
Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Παΐσιον Λαρεντζάκην, Πρωτοσύγκελλον τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αὐστρίας.
Τούς Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Εὐδόκιμον Καρακουλάκην, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Νέας Ἰωνίας καί Φιλαδελφείας, καί τήν Εὐγεν. κ. Ἀναστασίαν Ψωμιάδου, Πρόεδρον τῆς Ἑταιρίας «APSON», ἐξ Ἀθηνῶν.
Τόν Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Κωνσταντῖνον Πλουσῆν, Κληρικόν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου.    
* * *
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Ἀμβροσίου α) κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Αram Fındık, ἐκ τοῦ ἐν Πέραν Ἀρμενικοῦ Ναοῦ «Üç Horan», τήν Τρίτην, 28ην Νοεμβρίου, καί β) κατά τήν ὑπό τῆς Εὐγεν. κ. Adriana Ciamba, Γεν. Προξένου τῆς Ρουμανίας ἐν τῇ Πόλει, δοθεῖσαν δεξίωσιν, ἐπί τῇ ἐθνικῇ ἑορτῇ τῆς Χώρας, ἐν τῷ ξενοδοχείῳ «Conrad», αὐθημερόν.  
Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἐκκλησιάρχου κ. Βενιαμίν, κατά τήν ἔναρξιν τῶν ἐργασιῶν τοῦ ὑπό τοῦ Ὀργανισμοῦ «Uluslararası İşbirliği Platformu» διοργανουμένου Συνεδρίου, ἐπί τοῦ θέματος «UİP – 8. Boğaziçi Zirvesi», ἐν τῷ Ξενοδοχείῳ «FOUR SEASONS BOSPHORUS», αὐθημερόν.

Συνάντηση στο Φανάρι Οικουμενικού Πατριάρχου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων












Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, βρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης. Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την τιμή και τη συγκίνησή του που βρίσκεται στο Φανάρι, αναφέροντας ότι έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, επισκέφτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του κ. Βούτση, η οποία συνέπεσε με αυτή του Πατριάρχη Θεόδωρου στο Φανάρι. Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε, μέσω του Προέδρου της Βουλής, την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για τη διοργάνωση του συνεδρίου των Αθηνών την οποία χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη.



Ο κ. Βούτσης εξήρε το ρόλο που διαδραματίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στη σημερινή, πολύ κρίσιμη, περίοδο για όλη την ανθρωπότητα, και στο διάλογο σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικολογίας και γενικώς διεθνών σχέσεων, για την Ε.Ε, καθώς και για τα δυσεπίλυτα προβλήματα στην αποσταθεροποιημένη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, στα οποία ο κ. Βαρθολομαίος «έχει αφήσει το αποτύπωμά του».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Αγία Σοφία, «ένα τόπο ιστορικό, μνημειώδη, πολιτισμικό, θρησκευτικό από κάθε άποψη, που αφήνει τη δικιά του διαχρονική σημασία στις καρδιές, στην ιστορία και τις παραδόσεις μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση διαχρονικά είναι κοντά στα πραγματικά ζωντανά και δίκαια αιτήματα που θα προσδώσουν όλα τα αξιακά και ιστορικά δίκαια».

«Πάντοτε αισθανόμεθα αυτή την εγγύτητα», απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Η Αθήνα πάντοτε στηρίζει τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία αλλά και γενικότερα τις Ορθόδοξες εκκλησίες, είμαστε ευγνώμονες και μπορούμε να πούμε ότι οι στόχοι μας συμπίπτουν. Υπηρετούμε όλοι τον άνθρωπο, την παγκόσμια ειρήνη, ο καθένας από το μετερίζι του και με τους δικούς του τρόπους και τα μέσα τα οποία διαθέτει. Εμείς περισσότερο με πνευματικά μέσα, εσείς με πολιτικά μέσα, τις διεθνείς και διπλωματικές σχέσεις που έχει η Ελλάδα και κάθε κράτος».

Ο κ. Βούτσης παρακάθισε σε γεύμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο, ενώ αύριο θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Ζωγράφειο Λύκειο.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου μιλά για τον Όσιο Ιάκωβο τον εν Ευβοία, μετά την αγιοκατάταξή Του [video]



Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος συνομιλεῖ μὲ τὴν δημοσιογράφο Νατάσα Ἰωάννου, καλεσμένος στην ἐκπομπή "Ἐνημέρωση Τώρα" τοῦ τηλεοπτικοῦ σταθμοῦ TVONE τῆς Κύπρου γιὰ τον Ἅγιο Ἰάκωβο Τσαλίκη μετά τὴν πρόσφατη ἁγιοκατάταξή Του. Ἡ ἐκπομπὴ μεταδόθηκε σήμερα, 28η Νοεμβρίου 2017.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος μιλά για τον Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη [video]

πηγή: Πεμπτουσία