e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Ταπεινός λόγος για έναν κολοσσό, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της Συνάξεως Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού 
7 Ιανουαρίου 2018 
(Ιωαν. α΄ 29-34)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Κολοσσός ταπεινοφροσύνης και μέγιστο υπόδειγμα αρετής υπήρξε ο Άγιος Ιωάννης, ο Πρόδρομος και Βαπτιστής. Αναγνωρίζεται ως η κορυφαία πνευματική μορφή, επισφραγίζοντας με την παρουσία του, το τέλος μιας εποχής (της Παλαιάς Διαθήκης) και την αρχή μιας άλλης (της Καινής Διαθήκης και της ενσαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού).

Ο Άγιος Πρόδρομος και Βαπτιστής υπήρξε η κορωνίδα και συνισταμένη όλων των Προφητών και ήταν αυτός που, ουσιαστικά, προετοίμασε τον δρόμο του Κυρίου και γεώργησε τις ανθρώπινες καρδιές, ώστε να καταστούν εύφορες και να δεχτούν τον σπόρο του Ευαγγελίου. Επομένως, σε Αυτόν οφείλουμε πάρα πολλά και κυρίως το γεγονός ότι συνετέλεσε, καθοριστικά, στην προσπάθεια του ανθρώπου για την θέωσή του.

Γεννημένος με θαυμαστό τρόπο, από ηλικιωμένους γονείς, από πολύ νέος εγκατέλειψε τα εγκόσμια και απεσύρθη στην αφιλόξενη και απόκοσμη έρημο της Ιουδαίας. Εκεί διήγε αυστηρό και μονήρη βίο, εκτεθειμένος σε άγριες καιρικές συνθήκες και ακούγοντας τα ουρλιαχτά των άγριων ζώων, τα οποία, παρότι επικίνδυνα, ήταν πιο ακίνδυνα από τους ασεβείς ανθρώπους που τον καταδίωκαν.

Ποτέ δεν φοβήθηκε να ελέγξει με σφοδρότητα την ασέβεια, την αδικία και τον αμαρτωλό βίο, τόσο των ισχυρών όσο και όλων των υπολοίπων. Γνώριζε πολύ καλά ότι αυτή του τη θαρραλέα στάση θα την πλήρωνε μια μέρα με τη ζωή του. Όμως δεν πτοήθηκε! Αντίθετα,  συνέχισε να ελέγχει τον ασεβή και μοιχό τετράρχη της Ιουδαίας και την σατανική σύζυγό του Ηρωδιάδα, η οποία υπήρξε και ο κύριος υποκινητής της φυλακίσεώς του καθώς και του μαρτυρικού τέλους του.

Ο Κύριος Ιησούς τιμούσε ιδιαίτερα τον άγιο Προφήτη και Πρόδρομο Ιωάννη. Σύμφωνα με το προαιώνιο θέλημα του Θεού, δέχτηκε το άγιο βάπτισμα από τα τίμια χέρια του. Και ο Ιωάννης, παρότι θεωρούσε τον εαυτό του πολύ μικρό και ασήμαντο, ώστε να βάλει το χέρι του πάνω στον Κύριο των Πάντων, δέχθηκε με ευγνωμοσύνη και υπακοή την θεία εντολή. Ως μέγας Άγιος και κορυφαίος Προφήτης γνώριζε τα μηνύματα και τα σημάδια του Θεού και είχε συνειδητοποιήσει την στιγμή, που θα τελείωνε το δικό του έργο της βαπτίσεως των ανθρώπων δι’ ύδατος, δίνοντας την θέση του στο δια του Αγίου Πνεύματος βάπτισμα από τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Με αυτό το δι’ ύδατος και πνεύματος βάπτισμα εισαγόμεθα όλοι στην Εκκλησία και οφείλουμε πάντοτε να διατηρούμε ενεργές τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος που ελάβαμε, ώστε να θεωθούμε. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: