e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Η Ευλογία, σύμβολο απελευθέρωσης

Γράφει ο π. ΙΑΣΩΝ ΚΕΣΕΝ

Στον αρχαίο κόσμο, η Ευλογία, όπως δηλαδή ευλογεί ο παπάς στην εκκλησία, ήτανε σύμβολο απελευθέρωσης. Γονάτιζαν οι δούλοι και οι κύριοί τους -έχοντας νόμιμο δικαίωμα απ' το ρωμαϊκό κράτος- τους εχάριζαν την ελευθερία, έπαυαν να ανήκουνε δηλαδή ως αντικείμενα σε κάποιον. Μάλιστα άλλαζαν και τα ονόματά τους. Έπαιρναν σαν επώνυμο -θα λέγαμε σήμερα- το όνομα του κυρίου τους που τους έδωσε την ελευθερία. Αυτό με κάποιο τρόπο του το χρώσταγαν. Έτσι, ακόμη και στους τάφους τους χάρασαν αυτή την τόσο σημαντική στιγμή της ζωής τους. Υπάρχουνε νεκρικά ανάγλυφα που το μαρτυράνε απ' τα ρωμαϊκά χρόνια στο σήμερα. 

Έπειτα, την ένδειξη της Ευλογίας την είχανε και οι φιλόσοφοι, στις αναπαραστάσεις πάνω στις σαρκοφάγους. Ήταν σημάδι ότι ως προσωπικότητες δεν ανήκουν στον κόσμο τούτο. Ανήκουνε στον κόσμο "τον από δω προς τα 'κει", που τόσο εύηχα στα ιταλικά ακούγεται: ο κόσμος ο "al di là". 

Κι έρχεται η λατρεία της Εκκλησίας και συνδιαλέγεται μ' ένα σύμβολο που ήδη βρήκε. Σύμβολο ελευθερίας για τα δεδομένα της ανθρώπινης κοινωνίας, η απελευθέρωση του δούλου από τον κύριό του, κι έπειτα στο χέρι των φιλοσόφων σύμβολο της επίμονης αναζήτησης μιας αλήθειας, που ξεπερνά τα στεγανά αυτού του κόσμου, ανήκοντας σ' εκείνον τον κόσμο "al di là". Παίρνει τους αρχαίους συμβολισμούς και τους ονοματίζει πλέον σε Αλήθεια που βλέπει και ζει. Κι Αυτός που βλέπουμε και ζούμε μες την Εκκλησία δεν είναι κανένας άλλος παρά ο Ιησούς Χριστός. Το αόριστο al di là δεν υπάρχει. Υπάρχει η πολύ συγκεκριμένη Βασιλεία των Ουρανών. 

Όταν μας ευλογεί ο Χριστιανός ιερέας, τα δάχτυλά του σχηματίζουνε το ίδιο το Όνομα του Χριστού: ΙC XC. Δεχόμαστε λοιπόν την ευλογία στο όνομα Εκείνου που μας ελευθέρωσε. Ζούμε την Αλήθεια της Βασιλείας Του. Έτσι αρχίζει κάθε χριστιανικό έργο, κάθε προσπάθεια, κάθε αγώνας. Ο παπάς στις Ακολουθίες δε μας ευλογεί για το "καλό", ούτε για να μας πάνε καλά τα πράγματα. Η αποδοχή της ευλογίας "τας κεφαλάς ημών τω Κυριώ κλίνομεν- Σοί Κύριε (=σ' Εσένα Κύριε)" σημαίνει πολλά πράγματα. Μα όλα αρχίζουν απ' την Αλήθεια και καταλήγουν στην Ελευθερία. 

Να γνωρίζετε την Αλήθεια κι Αυτή θα σας ελευθερώσει, άλλωστε- είπεν ο Κύριος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: