e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Στοκχόλμη






























Στο αμφιθέατρο του Σχολείου ÅSÖ, στη Στοκχόλμη, πραγματοποιήθηκε η γιορτή της 25ης Μαρτίου από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης, το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018.

Το λόγο έλαβε πρώτος ο Πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου κ. Γιώργος Κωνσταντίνου, όπου στην προσφώνησή του επεσήμανε τα εξής: “Toν Μάρτιο του 1821, υπό συνθήκες που κάθε άλλο παρά ευνοϊκές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη του αγώνα για την αναγέννηση του Έθνους, την απελευθέρωση της πατρίδας, την απαλλαγή και λύτρωση από τον ζυγό της Οθωμανικής σκλαβιάς. Την επέτειο αυτού του ιστορικού γεγονότος γιορτάζουμε σήμερα στο σχολείο μας.”

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Στέγης Στοκχόλμης και Καθηγητής του Πανεπιστημίου, Ελλογ. Δρ. Απόστολος Καρακώστας, έλαβε το λόγο, αναφερθείς ιδιαίτερα στο ρόλο των Ελλήνων της διασποράς στην Επανάσταση του 1821, δίνοντας έμφαση σε δύο σημεία: α) στην φοίτησή τους σε ελληνικά σχολεία των παροικιών και β) στον διαπρέποντα ρόλο των Ελλήνων της διασποράς του 1821 στις κοινωνίες που ζούσαν. Επίσης, έκανε έναν εύστοχο παραλληλισμό, στο Ελληνικό Σχολείο της Στοκχόλμης, ένα από τα καλύτερα σχολεία του Ελληνισμού εκτός Ελλάδος όπως το αποκάλεσε, και στην έντονη παρουσία των αποφοίτων του στην δημόσια σκηνή της Στοκχόλμης και της Σουηδίας, όπου και διαπρέπουν σε πολλούς τομείς της κοινωνίας.

Στη συνέχεια, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Στοκχόλμη Εξοχ. κ. Δημήτριος Τουλούπας συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές του σχολείου για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να κρατήσουν ζωντανές «τις παραδόσεις μας και τη γλώσσα μας στη Σουηδία» και τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της προσφοράς του απανταχού Ελληνισμού στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, που μέχρι και σήμερα στηρίζει την Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις του.

Η γιορτή διήρκησε μία ώρα και ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπα, κατά την διάρκεια του οποίου συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνου, τους δασκάλους, γονείς και μαθητές του σχολείου για τη γιορτή, ανέφερε δε χαρακτηριστικά τα εξής: “Με εναλλαγή χρωμάτων, εικόνων, προσώπων, αφηγημάτων και ποιημάτων, γιορτάστηκε και φέτος ο διπλός εορτασμός σε ένα σχολείο που επάξια εκπροσωπεί την Ελλάδα εκτός Ελλάδος και αξίζει την ολόθερμη υποστήριξη της Ομογένειας. Η Ελλάδα εντός των συνόρων της έχει πολλά να διδαχθεί από την καταξιωμένη Ελλάδα εκτός Ελλάδος, απανταχού της γης. Τα παιδιά μας, οι μαθητές του σχολείου μας, με την αυθεντικότητά τους, τη ζωντάνια τους, τον αυθορμητισμό τους, ντυμένοι με τις φινετσάτες και αρχοντικές παραδοσιακές στολές, μας μετέφεραν νοερώς, με ανόθευτη Ελληνική προφορά, με πλούσιο λεξιλόγιο, στην εποχή των μεγάλων ηρώων του 1821. Τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε να αναδειχθούν άξιοι συνεχιστές των ηρωϊκών προγόνων μας.”

Εν κατακλείδι εψάλη ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος. Παρόντες στη γιορτή ήταν, επίσης, οι Πρόξενοι της Ελλάδος και της Κύπρου κ.κ. Κωνσταντίνος Σούλιος και Γεώργιος Λοΐζου, και αρκετοί γονείς και φίλοι του σχολείου.

Την επομένη, Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018, ο Σεβ. κ. Κλεόπας τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στην οποία συμμετείχε ο Εφημέριος του ναού, Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης, τους δε ύμνους έψαλαν ο Δρ. Γεώργιος Σιδεράς και ο κ. Δημήτριος Μπατσέλας.

Στο τέλος, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Στοκχόλμη Εξοχ. κ. Δημήτριος Τουλούπας απηύθυνε χαιρετισμό, όπου εξήρε, μεταξύ άλλων, τη συμβολή των Ελλήνων της διασποράς στην κινητοποίηση της Ευρώπης, οι οποίοι «ξεσηκώθηκαν σύσσωμοι», ενώ φιλελληνικά κομιτάτα φύτρωσαν ανά την Ευρώπη και την Αμερική. Η Σουηδία έδωσε και αυτή το παρόν στο κίνημα του Φιλελληνισμού, καθώς υπάρχει στήλη στην πόλη του Μεσολογγίου. Τα ιδανικά του ’21 συνιστούν διαχρονικές και παγκόσμιες αξίες και «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι᾽ αυτές», σημείωσε ο κ. Πρέσβυς και απευθυνόμενους στους Έλληνες ομογενείς αναφέρθηκε στην επιτυχημένη θέση που έχουν κατακτήσει επάξια στη νέα τους χώρα και τόνισε ότι «το πιο ισχυρό όπλο είναι η ενότητα και η ομόνοια».

Ακολούθησε η ομιλία του Ποιμενάρχου, η οποία εστιάστηκε στον διπλό εορτασμό, με αναφορές στον Ακάθιστο Ύμνο και στον απελευθερωτικό αγώνα, ενώ κάλεσε άπαντες τους ομογενειακούς φορείς να διατηρήσουν ως κόρες οφθαλμών τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και συνθέτουν το ίδιον και το κοινόν του Ελληνισμού της Σκανδιναβίας: την ενότητα, τη συνεργασία, την αλληλοσυμπαράσταση, την αλληλοκατανόηση και την ομοψυχία.

Μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης τόνισε τα εξής: “Ας προβούμε στην ανασυγκρότηση και την ανασύσταση των δυνάμεών μας και στην αξιοποίηση των ταλέντων και των γνώσεων των ομογενών μας, των σχολείων μας, των τοπικών σωματείων, των ενοριών μας, για την υλοποίηση του οράματός μας. Αυξάνονται οι προκλήσεις, αλλά και οι προσδοκίες. Ο λαμπρός σημερινός εορτασμός ας μην καταχωρηθεί στη μνήμη μας αποκλειστικά ως μία εκ των πολλών ιερών ακολουθιών του έτους, αλλά ας αποτελέσει την αφορμή για συλλογικό συντονισμό της Ομογένειάς μας στη Σκανδιναβία και την αφετηρία για την διοργάνωση μιας σειράς παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών για το μέλλον του Ελληνισμού. Η Ομογένεια θα πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνάμεις της, για να υπερασπιστεί τα εθνικά μας θέματα στο εξωτερικό και να προβάλλει την Ελληνορθόδοξη Κληρονομιά μας, να αναβαθμίσει τις συλλογικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, με ουσιώδεις οργανωτικές τομές, που θα εγκαθιδρύσουν καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία, διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος, που εξαιτίας συντονιστικών κενών, κάθε άλλο παρά εξυπηρέτησαν το ζητούμενο επικοινωνιακό στόχο, να διοχετεύσει το ζήλο και τη διάθεση ενεργοποίησης στις νεότερες γενιές υπέρ των εθνικών και ομογενειακών ζητημάτων, στοχεύοντας στην ανάπτυξη διαλόγου με την ευρύτερη κοινωνία σε πολλαπλά επίπεδα, όπως στο χώρο της πολιτικής, της τέχνης, των επιστημών, κλπ. .”

Αμέσως μετά, ο Επίσκοπος κάλεσε την καλλικέλαδη μαθήτρια του Ελληνικού και του Κατηχητικού Σχολείου Δίδα Χαρούλα να ψάλει τον Εθνικό Ύμνο, μαζί με τους συμμαθητές της που ήταν παρόντες, αρκετοί δε από αυτούς ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Στη συνέχεια, ο Αρχιερεύς κάλεσε κοντά του δύο διακεκριμένους νέους της Ομογένειας, τους αδελφούς Λαοκράτη και Αλέξανδρο Κεσσίδη, για να μιλήσουν στους μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου για την αξία της άθλησης και του πρωταθλητισμού. Ο Λαοκράτης Κεσσίδης, 28 ετών, ανεδείχθη πρωταθλητής Ελλάδος στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη, πέντε φορές. Το 2015 πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα και έλαβε τη 12η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ το 2017 ανεδείχθη 10ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο αδελφός του Αλέξανδρος, 23 ετών, εκπροσωπεί τη Σουηδική Εθνική Ομάδα και ανεδείχθη 1ος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2017, στην ελληνορωμαϊκή πάλη, ενώ κατέλαβε την 9η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Παρίσι.

Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε συνεχείς διακρίσεις και νίκες στους αδελφούς Κεσσίδη, τους έδωσε ως ευλογία από μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και στη συνέχεια καλωσόρισε στον Καθεδρικό Ναό την κ. Ludmila Thurne, απόγονο της Ρωσικής Αυτοκρατορικής οικογένειας.

Ακολούθως, καλωσόρισε τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Σουηδίας, καθώς και τα είκοσι μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας και τη συνοδεία τους, για την τιμητική παρουσίαση τους στους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου. Τους συνεχάρη για την πολιτιστική τους δράση, για την όμορφη παρουσίασή τους με τις παραδοσιακές Κερκυραϊκές ενδυμασίες, και εξέφρασε τη χαρά του, που συντοπίτες του από τα όμορφα Επτάνησα επισκέφθηκαν την έδρα της ιστορικής αυτής επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, μιας κι ο ίδιος είναι δισέγγονος του Κεφαλονίτη εθνικού Ευεργέτη Ιωσήφ Μομφεράτου.

Εν κατακλείδι, ο Επίσκοπος εγκαινίασε το εκθετήριο του Καθεδρικού Ναού και κάλεσε άπαντες στη δεξίωση που ακολούθησε στην αίθουσα του ναού, προσφορά του Λαογραφικού Συλλόγου Σουηδίας και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών.

Την Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018, είχε προηγηθεί η δεξίωση στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία, στην οποία έδωσαν το παρών ο Μητροπολίτης κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Δρ. Νικόλαο Βενιζέλο, κ. Φωτεινή Μπατσέλα και κ. Μαρία Κεχαγιά, διπλωμάτες, εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων και πολύς κόσμος. Ο Πρέσβυς κ. Τουλούπας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Σουηδίας. Τα μέλη της χορωδίας «Ορφέας» έψαλαν τους Εθνικούς Ύμνους των δύο χωρών.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και των κ.κ. Μαρίας Νικολαΐδου και Νικολάου Κίτσιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: