e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Κούτσης, ο υποψήφιος Διάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, την ερχόμενη Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 6 Μαΐου 2018, ο Ζακυνθινός Θεολόγος Αλέξανδρος Κούτσης θα εισέλθει στον ιερό Κλήρο του μαρτυρικού Οικουμενικού Πατριαρχείου! Προς τούτο όλοι συγχαίρουμε και συμπανηγυρίζουμε, ευχόμενοι εκ βαθέων να λάβει και να καλλιεργήσει όλα τα Δώρα του Ουρανού, για την ωφέλεια της Μητρός Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας εν γένει!

Η κουρά του Αλέξανδρου Κούτση σε Μοναχό της τετιμημένης Πατριαρχικής Αυλής θα γίνει το εσπέρας του Σαββάτου, 5ης Μαΐου 2018, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομο. Την επομένη θα χειροτονηθεί Διάκονος, κατά την διάρκεια της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θ. Λειτουργίας, από τον ίδιο τον Πατριάρχη του Γένους κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄
  
Ο Αλέξανδρος, καταγόμενος από τη Ζάκυνθο, έζησε στο νησί μέχρι και τα 18 χρόνια του. Ανέπτυξε ιδιαίτερους πνευματικούς δεσμούς με την σεβασμία αυτοκρατορική Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω και τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο Β΄ (Συνετό), νυν Μητροπολίτη Δωδώνης.

Το πρώτο πτυχίο του ο Αλέξανδρος το έλαβε από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής και βραβεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την άριστη ακαδημαϊκή επίδοσή του. Σπουδάζει ήδη στο άλλο τμήμα Θεολογίας των Αθηνών, αυτό της Κοινωνικής Θεολογίας. 

Έζησε στο Λονδίνο για δύο χρόνια, όπου σπούδασε την αγγλική και λατινική γλώσσα στο King’s College. Έκανε αίτηση σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης˙ τον δέχτηκαν και τα δυο. Ειδικεύεται στην Εκκλησιαστική Ιστορία και το Κανονικό Δίκαιο. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια με εισηγήσεις και έχει δημοσιεύσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά. 
Τον Σεπτέμβριο του 2017 εντάχτηκε στην Μοναστική Αδελφότητα της Χάλκης! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: