e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Ειλικρινείς και απτόητοι κήρυκες της εν Χριστώ Αλήθειας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής του Τυφλού 
13 Μαΐου 2018
(Ιωαν. θ΄ 1- 38)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Ο φθόνος είναι η «σκουριά» που σαπίζει και κατατρώει την ανθρώπινη ψυχή. Σκοτίζει το μυαλό, ταράζει την ψυχή και οδηγεί τον άνθρωπο σε παραλογισμούς και εγκλήματα. Τον εξευτελίζει και τον γελοιοποιεί ενώπιον των συνανθρώπων του.

Οι φθονεροί Φαρισαίοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να υποτιμήσουν την αξία των θαυμαστών λόγων και έργων του Κυρίου. Τον κατηγορούσαν και τον συκοφαντούσαν αδιάκοπα, και με την στάση τους αυτή έδειχναν την ασέβεια και την υποκρισία τους, καθώς αν ήταν πραγματικά ευσεβείς, όπως διατείνονταν, θα χαίρονταν για την θεραπεία του συνανθρώπου και συμπολίτη τους τυφλού και θα θαύμαζαν την δύναμη και την χάρη του Θεού, δοξολογώντας τον Κύριο.

Εν αντιθέσει με αυτούς, αξιοθαύμαστο υπήρξε το θάρρος και η βαθιά πίστη του θεραπευμένου νεαρού τυφλού. Αυτός δεν έδωσε καμία σημασία, ούτε στα ψεύδη, μήτε στις συκοφαντίες, μα ούτε και στις απειλές. Έμεινε βράχος αμετακίνητος, διακηρύσσοντας ακατάπαυστα ότι ο Κύριος είναι Προφήτης και δεν είναι άνθρωπος συνηθισμένος. Βέβαια, ακόμη δεν μπορούσε να είναι πνευματικά ώριμος και συνειδητοποιημένος. Η αντίληψή του περί των πνευματικών θεμάτων ήταν ακόμη θολή και ασχημάτιστη. Όμως, ο Κύριος επιβραβεύει την καλοπιστία και την αγαθή πρόθεσή του ανοίγοντας τους οφθαλμούς της ψυχής του και αποκαλύπτοντάς του έτσι τον εαυτό Του.

Η αποκάλυψη αυτή δεν έγινε κάποια τυχαία στιγμή. Έγινε, όταν οι ασεβείς Φαρισαίοι, αφού πρώτα αντιμετώπισαν απαξιωτικά και αλαζονικά τον νεαρό άνδρα -ανακρίνοντας ενώπιον του ασεβούς συμβουλίου τους τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του- μετά τον πέταξαν έξω, ενοχλημένοι από τις θαρραλέες απαντήσεις του.

Και εκεί, ακριβώς, τον συναντά ο Ιησούς, αποκαλύπτοντάς του ότι είναι ο Υιός του Θεού. Τότε ο νεαρός γονατίζει ενώπιον του Ιησού και αναφωνεί: «Πιστεύω, Κύριε»! Το θάρρος, αλλά και την πίστη του νέου αυτού, οφείλουμε να μιμηθούμε, γενόμενοι ειλικρινείς και απτόητοι κήρυκες της εν Χριστώ Αλήθειας. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: