e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Απόστολο Παύλο στην Κόρινθο, κατά τα ΙΒ΄ Κορίνθου Παύλεια 2018 [live]


Πρωί 29ης Ιουνίου 2018, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου. Προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, συμπαραστατούμενος από ικανό αριθμό Μητροπολιτών και Επισκόπων.


Με την Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν οι Εορταστικές Εκδηλώσεις των «ΙΒ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2018».

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, 29η Ιουνίου 2018, ανήμερα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ενώ της Θ. Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου εκ της Εκκλησίας της Κύπρου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Μάνης κ. Χρυσοστόμου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωλένης κ. Αθανασίου, Σαλώνων κ. Αντωνίου, Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που είχε κατακλύσει τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου και τον περιβάλλοντα χώρο, απηύθηνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και την δυνατότητα της διακονίας του Θείου λόγου, και του ευχήθηκε για την επέτειο των σαράντα εννέα ετών ιερωσύνης του, αναφέρθηκε στην μεγίστη πανήγυρη του Απ. Παύλου για την Ελλαδική Εκκλησία.

Η σημαντικότητα του Παύλου δεν έγκειται μόνο στην αυτονόητη θεολογική υπόστασή του αλλά και στην φιλοσοφική υπόστασή του. Ο Ουρανοβάμων Παύλος μίλησε για τον Αναστημένο Ιησού Χριστό υποκαθιστώντας την ελλιπή διδασκαλία των φιλοσόφων της εποχής και δίδοντας διέξοδο στους ανθρώπους. Είμαστε παιδιά του Θεού, δίδαξε ο Άγιος Παύλος και αυτή την θεοείδεια του ανθρώπου ο Απόστολός την περιέλαβε στον Ύμνο της Αγάπης του. Η αγάπη, όπως περιγράφεται από τον Άγιο Απόστολο, ήταν κάτι πρωτάκουστο για εκείνη την εποχή, όπως πρωτάκουστο ήταν ότι υπάρχει μόνο Μία Αγία και Αποστολική Εκκλησία, η οποία είναι και η μοναδική σωτηρία του ανθρώπου. Δεν υπήρξε μεγαλύτερος οικολόγος από τον Απόστολο Παύλο, τόνισε ο άγιος Πατρών, καθώς δίδαξε ότι για να σώσουμε την πλάση και την κτίση του Κυρίου οφείλουμε να ζούμε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου. Μία άλλη πρωτοτυπία του Αποστόλου ήταν η διδασκαλία του και η προτροπή του προς τους Κορινθίους να μην πιστεύσουν άλλον Απόστολο, εάν δεν πει τα ίδια για τον Χριστό και κατέληξε τον λόγο του με την προτροπή προς τους Κορινθίους όπως προστατεύουν τα σύνορα των κτημάτων τους να προστατεύσουν και τα πνευματικά σύνορα της πίστεώς μας, που σήμερα βάλλονται πανταχόθεν.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ανακήρυξε ως Μέγιστο Ευεργέτη της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου και του επέδωσε τιμητικώς το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, την μέγιστη διάκριση της Αποστολικής Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, αναγνωρίζοντας την βοήθεια και την αγάπη με την οποία «αγκάλιασε» και συνεχίζει να «αγκαλιάζει» την Ι. Μητρόπολη Κορίνθου και το Κορινθιακό Ποίμνιο, αποκαλώντας τον «Ελληνόψυχο» Κύπριο ευεργέτη. Το βιογραφικό του κ. Κωνσταντίνου διάβασε στους παρισταμένους ο εκ των άμεσα αποδεχομένων την αγάπη του, ως υπεύθυνος της Τραπέζης τροφίμων και ενδυμάτων της Ι. Μητροπόλεώς μας υπό τον τίτλο ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ, Παν/τος Αρχ. π. Αρκάδιος Ραζνύ.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, εμφανώς συγκινημένος δήλωσε βαθύτατα υποχρεωμένος και ευγνώμων προς όλους τους συντελεστές των «ΙΒ΄ Κορίνθου Παυλείων», τους οποίους και ανέφερε αναλυτικά, γιατί μέσω αυτών, για ακόμη μία φορά, βιώσαμε με θρησκευτική κατάνυξη και ιεροπρέπεια την μνήμη του Πολιούχου και προστάτου μας Απ. Παύλου. Εξ ονόματος του Δημάρχου της πόλεως κ. Αλ. Πνευματικού, αλλά και όλων των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών καθώς και όλων των Κορινθίων, ευχαρίστησε θερμά τον προεξάρξαντα Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο για την ευλογία, που παρείχε στο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας με την τέλεση της Θ. Λειτουργίας, καθώς και όλους τους υπολοίπους προσκεκλημένους Αρχιερείς χρησιμοποιώντας με νόημα το ρητό «Ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρὰ…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: