e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Πώς αποφεύγεται ο δαίμονας του ατομικού συμφέροντος και της πλεονεξίας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ε΄ Ματθαίου 
1 Ιουλίου 2018 
(Ματθ. η΄ 28- θ΄ 1) 


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Ο φρικωδέστερος δαίμονας, ο οποίος θα μπορούσε να προσβάλει τις ψυχές των ανθρώπων, είναι ο δαίμονας του ατομικού συμφέροντος και της πλεονεξίας. Αυτό το πονηρό πνεύμα του ολέθρου και του άνομου κέρδους είχε κυριαρχήσει και στις καρδιές των Γεργεσηνών βοσκών.

Αυτοί έτρεφαν χοίρους –παρά την σαφή και αυστηρότατη απαγόρευση του Μωσαϊκού Νόμου- με σκοπό να πουλήσουν, κρυφά, το πανάκριβο κρέας τους. Όμως, η αναμονή του κέρδους, το οποίο θα αποκόμιζαν, δεν τους προσέφερε εσωτερική ηρεμία και χαρά, αλλά, αντίθετα, διακατέχονταν από ένα οδυνηρό και διαρκές αίσθημα φόβου. Έτρεμε η καρδιά τους και κρύβονταν διαρκώς, ενώ η ενοχή και η πίεση τούς συνέτριβαν σαν μια τρομερή ψυχική υποβάθμιση και αλλοτρίωση. Και ο τρόμος τους ήταν διπλός: αφενός μεν, φοβόντουσαν την αυστηρή τιμωρία του Νόμου, η οποία θα έπεφτε ωσάν «πέλεκυς επί των κεφαλών τους», όταν θα τους ανακάλυπταν, αφετέρου δε, έτρεμαν τη θεία δύναμη, τις εντολές της οποίας, απροκάλυπτα, καταπατούσαν.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν οι Γεργεσηνοί βοσκοί αντίκρισαν τον Θεάνθρωπο Ιησού, δεν κατακλύστηκαν από συναισθήματα χαράς, αλλά, αντιθέτως, έτρεξαν πανικόβλητοι και κρύφτηκαν, διότι εκείνη τη στιγμή δεν ένιωθαν τον Σωτήρα Χριστό ως πατέρα και λυτρωτή, αλλά ως αυστηρό και δίκαιο κριτή. Παρά ταύτα, δεν μετανόησαν ούτε κι έγιναν καλύτεροι άνθρωποι, βλέποντας το θαύμα.

Ο Θεάνθρωπος πρόσταξε τους δαίμονες, οι οποίοι βασάνιζαν δύο ταλαίπωρους συμπολίτες τους, να βγουν από τους ανθρώπους και να μπουν στους χοίρους, οι οποίοι στη συνέχεια, συνετρίβησαν, πέφτοντας από τους ψηλούς βράχους στην θάλασσα. Με αυτό το θαύμα ο Ιησούς ήθελε να δώσει παιδαγωγική και σωφρονιστική τιμωρία στους ασεβείς και παραβάτες, καθώς δεν τιμωρεί απ’ ευθείας τους ασεβείς βοσκούς αλλά, τους τιμωρεί έμμεσα, καταστρέφοντας τον πλούτο και την άνομη περιουσία τους. Έτσι, ο Ιησούς θέλησε να τούς διδάξει ότι ο άνθρωπος οφείλει να μην κάνει διακρίσεις μεταξύ των εντολών του Θεού, πράγμα που δυστυχώς συχνά γίνεται. Πολλές φορές θεωρούμε μιαn εντολή της πίστεώς μας ασήμαντη και προσπαθούμε, με εκλογικεύσεις, να την παρακάμψουμε. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στο βούρκο του Κακού και από τα θεωρούμενα ως ελάσσονα παραπτώματα να οδηγούμαστε στα μείζονα.

Οι χοίροι συμβολίζουν τους «χοιρώδεις» και αμετανόητους αμαρτωλούς με τις μιαρές ψυχές. Αυτούς, τους οποίους μολύνει καθημερινά ο φθόνος, η εμπάθεια, ο υλισμός, το μίσος, η αλαζονεία, η ασωτία, η λαιμαργία, η φιλαργυρία και όλες οι άλλες ολέθριες αμαρτίες, τις οποίες οφείλουμε να αποφεύγουμε, όπως τις απέφυγαν και οι σήμερα τιμώμενοι Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός, προσηλωμένοι στην ανιδιοτελή διακονία του πλησίον τους. Γένοιτο! 

Η Σύναξη των Αγίων 12 Αποστόλων στον συνοικισμό Κορίθι των Βολιμών Ζακύνθου


Πρωί Σαββάτου, 30ής Ιουνίου 2018, στον Ναό των Αγίων Αποστόλων, στον γραφικό συνοικισμό Κορίθι του ορεινού χωριού Βολίμες της Ζακύνθου. Συλλειτούργησαν οι Ιερείς Γεώργιος Γιαννούλης, Διονύσιος Γιαννούλης και Διονύσιος Μαρίνος.


















Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Η Θρονική Εορτή των ΡΚαθολικών στον Άγιο Πέτρο Βατικανού, με την παρουσία Αντιπροσωπείας του Φαναρίου [φωτογραφίες + πλήρες video]


Πρωί της Παρασκευής, 29ης Ιουνίου 2018, στον Άγιο Πέτρο του Βατικανού, όπου τιμήθηκε η μνήμη του καθιδρυτού της Εκκλησίας της Ρώμης, προεξάρχοντος του Πάπα Φραγκίσκου. Όπως συνηθίζεται, παρούσα ήταν η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, η οποία συναπαρτιζόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ, τον Επίσκοπο Ναζιανζού Θεοδώρητο και τον Διάκονο Αλέξανδρο Κούτση. 

Αξιομνημόνευτη στιγμή της εν λόγω Θρονικής Εορτής των Ρωμαιοκαθολικών ήταν όταν από κοινού ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Τελμησσσού Ιώβ κατήλθαν και προσκύνησαν στον τάφο του Αποστόλου Πέτρου, εντός της Βασιλικής του Πρωτοκορυφαίου. 

[Φωτογραφίες και video: w2.vatican.va]


































Εσπερινός στον Βράχο του Αρείου Πάγου σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου


























Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Με θρησκευτική λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Βράχο του Αρείου Πάγου σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστησαν Συνοδικοί Μητροπολίτες και άλλοι Αρχιερείς, Υπουργοί, βουλευτές, μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Διευθυντές υπηρεσιών της Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής, πολιτευτές, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, κλήρος και λαός, ενώ τελετάρχης ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών. 

Κατά τον Εσπερινό μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουλουριώτης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον λόγο του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους περί της ενανθρωπήσεως του Θεού και της Αναστάσεως, επισημαίνοντας ότι οι Αθηναίοι προβληματίστηκαν, αλλά χωρίς αντιδράσεις. «Το κήρυγμα, όμως περί της Αναστάσεως το Αθηναϊκό κοινό το άκουσε με δυσφορία», σημείωσε ο π. Χρυσόστομος και συμπλήρωσε πως «ο περί Αναστάσεως λόγος είναι ξένος για τις ακοές των ανθρώπων έως και σήμερα». Υπογράμμισε, επίσης, πως «ο θεολογικός λόγος της διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλου γεμάτος με εικόνες και σύμβολα παρμένες από τον κόσμο μας παραπέμπει στην ενότητα μετά του Θεού, στην επουράνια καταγωγή της Εκκλησίας, στη Θεανθρώπινη σύστασή της και στην υπερκόσμια και εσχατολογική προοπτική της».

Ο π. Χρυσόστομος μίλησε,ακόμη για τη σύγχρονη εποχή, επισημαίνοντας ότι ζούμε σε έναν κόσμο αντιθέσεων με δυσκολία στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι ζουν σε εικονική πραγματικότητα, ενώ υπογράμμισε ότι η τεχνολογία και η πληροφορική είναι καλές, αλλά μέσα στα όριά τους. και μέσα στα πλαίσια της προσφοράς τους ως θεραπαινίδες του ανθρώπους και της ζωής και όχι ως αντικατάσταση της πραγματικότητας. Όχι κυβερνήτες της υπάρξεώς μας. Ο Χριστός είναι ο κυβερνήτης».

Τιμώντας τον Απόστολο Παύλο στο «Βήμα του Γαλλίωνος» της Αρχαίας Κορίνθου [live]


ΖΩΝΤΑΝΑ από το «Βήμα του Γαλλίωνος», στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Με τον Εσπερινό ολοκληρώνεται ο πολυήμερος εορτασμός για τα "ΙΒ΄ Κορίνθου Παύλεια 2018", προς τιμήν του πολιούχου της Κορίνθου Αποστόλου Παύλου.


Με τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, κορυφώθηκαν κι εφέτος οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις του διημέρου 28 και 29 Ιουνίου 2018 προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Το κορυφαίο αυτό θρησκευτικό γεγονός, που με μεγάλη προσμονή αναμένεται από τους Κορινθίους πιστούς, επισφράγισε την τιμή και τον σεβασμό τους προς τον «πνευματικό» τους πατέρα και προστάτη και απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη των Κορινθίων στον τόπο που έζησε και περπάτησε επί έναν και ήμισυ χρόνο ο Απόστολός τους, μέσα στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο και από την Αρχαιολογική σκαπάνη χώρο, δεχόμενοι τον αγιασμό και την ευλογία Του.

Επί του Βήματος της Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και σε ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα, τελέστηκε κι’ εφέτος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου, εκ της Εκκλησίας της Κύπρου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωλένης κ. Αθανασίου, Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, εκ της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος αρχικώς επικεντρώθηκε στο όραμα του Απ. Παύλου, στην πόλη της Τρωάδας, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή να αλλάξει το δρομολόγιο του, μαζί με την αποστολική ομάδα των συνοδών του και να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα «ήμασταν, επομένως, ως τόπος και λαός στο σχέδιο της αγαπητικής πρόνοιας του Θεού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο άγιος Ταμασού. Εξαιτίας λοιπόν του οράματος, ήρθε στην Ελλάδα και με πολλές δυσκολίες ίδρυσε τις γνωστές Εκκλησίες στην Β. Ελλάδα, τις οποίες άφησε στην επίβλεψη των συνοδών του και ελκυόμενος από την «βαριά» ιστορία της Αθήνας κατέβηκε εκεί για να διαδώσει τον λόγο του Θεού. Παρότι όμως και στην Αθήνα οι προσπάθειές του απέδιδαν, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο (αναμφίβολα πρέπει να είχε θείες αποκαλύψεις, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο άγιος Ταμασού) αποφάσισε να οδεύσει προς την ακμάζουσα τότε μεγαλούπολη της Κορίνθου, καθοδηγούμενος φυσικά από το Πνεύμα το Άγιο. Η Κόρινθος εκείνη την εποχή ήταν κέντρο εμπορίου και ζωτικής οικονομίας αλλά ταυτόχρονα και κέντρο ηδονής, ηθικών παρεκτροπών και άτυπης ζωής. Εξ αυτού του γεγονότος ο Παύλος προσήλθε στην Κόρινθο με φόβο, οπλισμένος όμως ταυτόχρονα με την χάρι του Θεού. Η χάρις αυτή ήταν που σταδιακά μετάλλαξε τους αμαρτωλούς Κορινθίους, παγίωσε την διδασκαλία του Ευαγγελίου και ανάγκασε τον Παύλο να ομολογήσει «όπου δε επλεόνασεν η αμαρτία υπερεπερίσσευσεν η χάρις».

Οπωσδήποτε ο Παύλος λόγω και των ιδιαιτεροτήτων που συντελούνταν εκείνη την εποχή στην Κόρινθο θεωρούσε σημαντικότατη την ίδρυση της Κορινθιακής Εκκλησίας και σήμερα βλέποντάς μας εδώ θα μας συγκαταριθμούσε και θα μας συνυπολόγιζε στην ατελεύτητη στρατιά των μελών της Εκκλησίας αλλά και των μελών της Βασιλείας των Ουρανών, κατέληξε τον λόγο του ο Πανιερώτατος κ Ησαΐας. 

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με έντονη συγκίνηση, χαρά, θέρμη και αγαλλίαση για την ιδιαίτερη ευλογία που του επιφυλάσσει κατ’ έτος ο Θεός να βιώνει, μαζί με τους αδελφούς του και το Ποίμνιόν του, την μετά 2.000 χρόνων ζωντανή παρουσία του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, τόνισε ότι ο λόγος του Θεού δεν είναι θεωρία αλλά είναι ζωή αιώνιος και τότε και τώρα και πάντα. Εάν αγαπάμε τον Απόστολό μας οφείλουμε να τον μιμούμεθα καθημερινώς και να ζούμε συμφώνα με την διδασκαλία του. 

Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε έναν προς έναν τους τιμητικώς προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους Άρχοντες και Εκπροσώπους των Αρχών, την Φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων, το Στρατιωτικό άγημα της Σχολής Μηχανικού, την Χορωδία «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ», το Δημοτικό Συμβούλιο, τον ευαγή Κλήρο, τις Μοναστικές ανδρώες και γυναικείες Αδελφότητες, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τα Κατηχητικά Σχολεία του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου και του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρχαίας Κορίνθου, τα Σώματα Ασφαλείας και τους Διοικητές τους (Αστυνομία, Τροχαία, Ασφάλεια, Πυροσβεστική), την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους φύλακες του Αρχαιολογικού χώρου, τα Μ.Μ.Ε. (Εθνικά, Εκκλησιαστικά και Τοπικά), ιδιαιτέρως δε το Ηλέκτρα TV για την συνεχή κάλυψη των ΙΒ΄ Παυλείων, τον παραδοσιακό πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ» και τον Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ», κυρίως όμως, τον πολυπληθή ευσεβή Λαό, από όλες τις Αρχιερατικές Περιφέρειες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που με την μέριμνα των Εφημερίων των ήλθαν και κατέκλυσαν τον Αρχαιολογικό χώρο, για να αποδώσουν την τιμή και τον σεβασμό τους στον προστάτη Απόστολό μας Άγιο Παύλο.

Ο Σεβασμιώτατος σφράγισε την αντιφώνησή του απευθυνόμενος προς τους πολυάριθμους Κορινθίους Πιστούς με το αποστολικό η «σφραγίς της εμής αποστολής υμείς εστέ εν Κυριώ».

Η Εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στην κεντρική πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο








Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε την Πέμπτη, 28 Ιουνίου, στο Φανάρι, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανός.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου, συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου και υπεύθυνο του Μετοχίου της Μονής Σινά στην Πόλη, τον Αρχιμανδρίτη Παΐσιο Μπουρούδη και την κυρία Αικατερίνη Σπυροπούλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, νωρίτερα, προσκύνησε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, Μετόχι της Ι.Μονής Θεοβαδίστου Όρους Σινά, που βρίσκεται στην περιοχή του Φαναρίου, και μαζί με τον εκπρόσωπο της Μονής Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως επελήφθησαν των προβλημάτων τα οποία απασχολούν το Μετόχι, επικοινωνώντας και με τις αρμόδιες Βακουφικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται, ότι ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, κατόπιν παρακλήσεως του Αρχιεπισκόπου Σιναίου, ανέλαβε την ευθύνη του Σιναϊτικού Μετοχίου, μετά τον θάνατο του Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κυρού Ιακώβου, ο οποίος είχε την ευθύνη αυτή επί πολλά χρόνια.

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας | Οικουμενικό Πατριαρχείο 

Η εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ενορία Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου


Πρωί Παρασκευής, 29ης Ιουνίου 2018, στον Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως Ζακύνθου, εκεί όπου μετασεισμικά έχει μεταφερθεί η τιμή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μετά τον αφανισμό του παλαίφατου Ναού του Αγίου Παύλου, που υπήρχε παλαιόθεν στην περιοχή, εξαιτίας των Σεισμών. Λειτούργησε ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης. Στο τέλος της θ. Λειτουργίας έγινε και Αρτοκλασία.
[Φωτορεπορτάζ: Ευρυδίκη Κοντογιάννη]