e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Εάν χάσουμε την πνευματική όραση

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Γ΄ Ματθαίου 
17 Ιουνίου 2018 
(Ματθ. στ΄ 22-33)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Μεγάλο δυστύχημα για τον άνθρωπο συνιστά κάθε μικρή ή μεγάλη βλάβη των οφθαλμών του. Το μέγιστο, όμως, κακό όλων, είναι η τυφλότητα. Ο τυφλός ζει μέσα στο πυκνό και αδιαπέραστο σκοτάδι. Τού είναι αδύνατον να χαρεί την ωραιότητα της Δημιουργίας και έτσι η ζωή του καθίσταται δύσκολη και μαρτυρική. Όμως, ακόμη μεγαλύτερη και περισσότερο επώδυνη από την τυφλότητα των σωματικών οφθαλμών είναι η τύφλωση της ψυχής. Η τύφλωση η πνευματική, η οποία συνεπάγεται και τύφλωση του νου, της ψυχής και της συνείδησης.

Όταν ο άνθρωπος, με δική του υπαιτιότητα, χάσει το πνευματικό φως, το οποίο ο ίδιος ο Θεός ενστάλαξε μέσα του, τότε είναι χαμένος και απόλυτα δυστυχής. Ο άνθρωπος πλάστηκε να αγαπά το καλό, την αρετή, το δίκαιο, την ηθική, τον ηρωισμό, την καλοσύνη και την φιλανθρωπία. Έχει μέσα του το άγρυπνο θείο μάτι της συνειδήσεως, το οποίο άλλοτε τον επαινεί και άλλοτε πάλι τον ελέγχει, αποτελώντας τον οδηγό του στην πορεία προς τον ορθό δρόμο. 

Αν ο άνθρωπος χρησιμοποιήσει καλά αυτά τα θεία δώρα, τότε σώζεται και θεώνεται. Αν όμως τα αγνοήσει και τα αφήσει να σκοτισθούν και να αμαυρωθούν, τότε οδηγείται στη σωματική και, κυρίως στην ψυχική απώλεια. Σκοτίζεται το μυαλό του, διαστρέφεται η καρδιά του και τυφλώνεται ηθικά. Δεν βλέπει το καλό, μισεί την δικαιοσύνη, κυριεύεται από μανία κατά των συνανθρώπων του και επιχειρεί ποικιλοτρόπως να τους βλάψει. Εγκαταλείπει μόνος τον Θεό και τον υβρίζει με τα λόγια και τις πράξεις του.

Πολλές φορές οι βιοτικές μέριμνες τον συνθλίβουν και τον παρασύρουν. Τον κάνουν αγχώδη, είτε είναι φτωχός, είτε είναι πλούσιος. Ό,τι αποκτά το θεωρεί λίγο και ανεπαρκές, θέλοντας να το αυξήσει με κάθε τίμημα. Θεωρεί τον άλλον εχθρό του και αίτιο της αποτυχίας του. Αμφιβάλλει για το παρόν και φοβάται για το μέλλον, διότι ξέρει πολύ καλά ότι τα υλικά αγαθά κάποτε μπορεί να χαθούν οριστικά.

Ο Θεός επαινεί την έντιμη εργασία. Εξάλλου, κάθε καρπός της γης οφείλεται στην θεία μέριμνά Του. Όμως, στηλιτεύει την πλεονεξία και τον υλισμό. Ας τα αποφύγουμε κι εμείς, λοιπόν, αυτά και ας περπατήσουμε ως «τέκνα φωτός», όπως -άλλωστε- μας τόνισε ο Απόστολος  Παύλος. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: