e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Ατρόμητοι ομολογητές της πίστεως και σοφότεροι μεταξύ όλων των σοφών της γης

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Β΄ Ματθαίου 
10 Ιουνίου 2018 
(Ματθ. δ΄ 18- 23)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Οι πλείστοι των μαθητών του Κυρίου δεν υπήρξαν ευκατάστατοι, διάσημοι, ισχυροί και επιφανείς, ούτε μορφωμένοι, σοφοί και καλλιεργημένοι άνθρωποι. Δεν ανήκαν καν στις θρησκευτικές τάξεις των Γραμματέων, των Φαρισαίων ή Σαδδουκαίων συμπολιτών τους. Ήταν απλοί εργάτες, ψαράδες και χειρώνακτες, ξυπόλυτοι, με ροζιασμένα χέρια. Αυτούς, όμως, επέλεξε ο Κύριος για να γίνουν «αλιείς ανθρώπων». Και το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός  αποτελεί υπέρτατη τιμή για τον απλό λαό, ο οποίος σε όλες τις χώρες και σε όλες τις εποχές μοχθεί καθημερινά για τον επιούσιο. Και μαζί με τους απλούς εργαζόμενους ανθρώπους εξυψώνεται και η αξία της εργασίας ως αγαθό και ύψιστο ανθρώπινο καθήκον. Και αυτό συνέβη σε μια εποχή, κατά την οποία η εργασία εθεωρείτο ντροπή και υποχρέωση μονάχα των δούλων και των φτωχών.

Όμως, το ευαγγελικό πνεύμα και μήνυμα άλλαξε τα δεδομένα. Ο Θεός δεν θέλει τον άνθρωπο άεργο και φυγόπονο. Στα ιερά κείμενα τόσο της Παλαιάς, όσο και της Καινής Διαθήκης, η τίμια εργασία, σε καμιά περίπτωση, δεν θεωρείται ντροπή. Αντίθετα, ντροπή είναι η κλοπή, ο παρασιτισμός και η απάτη, φαινόμενα τα οποία συχνά αποτελούν καρπούς της αεργίας. Ο ίδιος ο Θεός, στην Παλαιά Διαθήκη, εργάζεται ως Δημιουργός του κόσμου, ενώ την ίδια εντολή έδωσε τόσο στον πρωτόπλαστο Αδάμ αλλά και όσο σε κάθε δίκαιο και ευσεβή άνθρωπο. Οι μεγάλες θρησκευτικές μορφές της ιστορίας και αυτές εργάζονταν, ακόμη κι αν δεν ήταν χειρώνακτες, ευεργετώντας τους συνανθρώπους τους και επιτελώντας το έργο και το θέλημα του Θεού.

Οι χειρώνακτες, λοιπόν, και απλοϊκοί ψαράδες έγιναν καλοπροαίρετοι και πιστοί μαθητές του Χριστού. Στην αρχή δεν καταλάβαιναν και πολλά, αλλά στη συνέχεια ο άγιος πνευματικός φωτισμός, η αρετή και η αναμαρτησία του μεγάλου Διδασκάλου τους, αλλά και γενικότερα το ολόλαμπρο παράδειγμα της Αγίας Ζωής Του, τους μεταμόρφωσαν σε πραγματικούς «αλιείς ανθρώπων», ατρόμητους ομολογητές της πίστεως και σοφότερους μεταξύ όλων των σοφών της γης. Ήδη, την ημέρα της Πεντηκοστής, αυτοί οι πρώην αγράμματοι ψαράδες, προσέλκυσαν τρεις χιλιάδες (3.000) ανθρώπους. Αυτοί έθεσαν τις βάσεις της Εκκλησίας, η οποία συνέχισε και θα συνεχίζει το έργο τους!

Αυτού, λοιπόν, του έργου τη σκυτάλη, οφείλουμε όλοι σήμερα να πάρουμε, ώστε να φωτιστεί και να ωφεληθεί και ο σημερινός νεο- ειδωλολατρικός κόσμος μας. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: