e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Στην αυτο-απομόνωση και οι Ορθόδοξοι του Τατζικιστάν, δεμένοι στο άρμα της Μόσχας

Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός στην πόλη Ντουσαμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν

Στο Τατζικιστάν υπάρχουν περίπου 30.000 Ορθόδοξοι (δηλαδή το 0,4% του πληθυσμού της χώρας), υπαγόμενοι στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Κατά συνέπειαν και όπως ήταν αναμενόμενο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της πρωτεύουσας Dushanbe, ως μέλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διαρρηγνύει επίσης τον δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αυτό ανακοινώθηκε σε μια συνομιλία του Ιερομονάχου Βλαδιμήρου με το Radio Ozody. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: "Η μητρόπολη Dushanbe βρίσκεται σε κανονική εξάρτηση από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι' αυτό και δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κοινωνία με την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, επειδή εκείνη έχει παραβιάσει τους κανόνες - εισέβαλε στο κανονικό έδαφος της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μινσκ έσπασε την ευχαριστιακή κοινωνία με την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως".

Σημειωτέον, στο Τατζικιστάν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουν έξι εκκλησίες: στο Ντουσαμπέ, το Μποκτάρ, το Τουρσουνζέτ, το Χουτζάντ, το Μπουστάν, έναν ναό στο έδαφος της 201ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης, ενώ υπάρχει επίσης ένα παρεκκλήσι στο Νουρέκ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: