e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Άντεξε όρθιο στη σφοδρότητα του σεισμού, τραυματισμένο αλλά αγέρωχο, το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων [αποκλειστικές φωτογραφίες]


Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Αποστολή - φωτογραφίες: π. Σεραφείμ Κονίδης

Άντεξε όρθιο στη σφοδρότητα του σημερινού σεισμού (μεγέθους 6,8 βαθμών Ρίχτερ, κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο), τραυματισμένο αλλά αγέρωχο, το μνημειώδες Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, το οποίο οικοδομήθηκε προ πολλών αιώνων, κατά την παλαιολόγεια εποχή, προσπαθώντας να ισχύσει και στον δικό μας αιώνα, τον απατεώνα. 

Οι σεισμοί του 1997, με επίκεντρο εκεί ακριβώς, καταπλήγωσαν τον περήφανο Πύργο. Έκτοτε οι αναστηλωτικές υπερπροσπάθειες της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου ουδέποτε ευδοκίμησαν, διότι ο "πλωτός παράδεισος" των Στροφάδων δεν φέρνει ψήφους για τους εκάστοτε πολιτικούς.  Το μόνο και σπουδαίο που κατορθώθηκε ήταν να σιδηροδεθεί το όλο κτίριο, ώστε να συγκρατηθεί σε περίπτωση νεότερου μεγάλου σεισμού.

Ο ενδεχόμενος σεισμός ήρθε απόψε, με επίκεντρο και πάλι την περιοχή του νοτίου Ιονίου, δηλαδή ξανά στα Στροφάδια. Τα 6,8 Ρίχτερ, μαζί με τα εκατοντάδες παρεπόμενα κουνήματα του Εγκέλαδου, ξανατραυμάτισαν το Καστρομονάστηρο, αλλά τελικά εκείνο άνθεξε την επίθεση. Χτυπήθηκαν επίσης και τα πέριξ μοναστικά κτίρια. 

Το δημοσιευόμενο εδώ αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό έφερε ο πάντα πρόθυμος π. Σεραφείμ Κονίδης, αδελφός της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, από πτήση που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί με το ελικόπτερο της Αερολέσχης Ζακύνθου, ούτως ώστε να κατορθώσει η ιδιοκτήτρια Αδελφότητα της Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Στροφάδων να έχει εκ του σύνεγγυς εποπτεία της μετασεισμικής κατάστασης της ιστορικής παλαιάς έδρας της!

Βαστάτε, καημένα Στροφαδάκια, βαστάτε!!!...



























































Δεν υπάρχουν σχόλια: