e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Συνέντευξη του Μητροπολίτου Δωδώνης στο "Νυχθημερόν" για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τις ρωσικές αντιδράσεις [video]




Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος στο πολυπεριοδικό του "Νυχθημερόν" και στον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου και τις -ως εκ τούτου- αντιδράσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας. 

Ο έμπειρος Μητροπολίτης Δωδώνης, αρχαίος φίλος και του Οικουμενικού Θρόνου και της Ρωσικής Εκκλησίας, υπεραμύνεται με νηφαλιότητα των ιεροκανονικών δικαίων του Φαναρίου έναντι της επεκτατικής εκκλησιαστικής πολιτικής και συμπεριφοράς των Ρώσων. Παράλληλα -δίχως διάθεση εθνοφυλετισμού- θεωρεί ότι η Ουκρανία είχε το δικαίωμα να αποκτήσει Αυτοκεφαλία, αποδεσμευόμενο από τη Ρωσία, όπερ και εγένετο από την μόνη δυνάμενη, τη Μητέρα Εκκλησία. 

Ως προς τις προοπτικές διεξόδου από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, ανέφερε -με υπονοούμενο- ότι "κάποιοι" από τις λοιπές Εκκλησίες "θα εκτεθούν" τασσόμενες με τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά θα υπάρξει εντέλει πέρασμα από το "δύσκολο μονοπάτι", στο οποίο βρίσκεται τώρα η Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: