e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Η βραδιά του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" για τον Άγιο Διονύσιο [πλήρες video]




Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2018, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω, η 2η εκδήλωση του η΄ κύκλου δράσεων του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου “Αληθώς”. 
     Ο γενικός τίτλος της εκδήλωσης ήταν “Αρχιερέων κλέος, ώ Διονύσιε” κι επρόκειτο για ένα ακόμη αφιέρωμα στον Άγιο Διονύσιο, Αρχιεπίσκοπο Αιγίνης, προστάτη και πολιούχο της Ζακύνθου, εν όψει μάλιστα του τριήμερου εορτασμού της ιερής μνήμης του (16-19.12.2018).





Οι Η.Π.Α. συγχαίρουν την Ουκρανία και τον Επιφάνιο για την δημιουργία τοπικής εκκλησίας στη χώρα


Η Αμερικανική Πρεσβεία στο Κίεβο, μέσω Twitter, συγχαίρει την Ουκρανία για την δημιουργία τοπικής ανεξάρτητης ουκρανικής ορθόδοξης Εκκλησίας, με ειλικρινή συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Επιφάνιο για την εκλογή του ως Προκαθημένου της νέας Εκκλησίας. 
     Για να καταλήξει: "Υποστηρίζουμε τη δυνατότητα όλων των Ουκρανών να εκλέγουν όπως αυτοί πιστεύουν. Η ανοχή και η αυτοσυγκράτηση είναι το κλειδί για μια ειρηνική μεταβατική περίοδο, έτσι ώστε οι άνθρωποι διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων να μπορούν να ζήσουν και να ευημερήσουν μαζί".

We congratulate Ukraine on today’s historic Council to establish a local, independent Ukrainian Orthodox Church, and we warmly congratulate Metropolitan Epifaniy as head of the new church.
     We support all Ukrainians’ ability to worship as they choose. Tolerance and restraint are key to a peaceful transition period so that people with different religious affiliations can live and prosper together.

Вітаємо Україну з сьогоднішнім історичним Собором і створенням помісної незалежної Української православної церкви, ми також щиро вітаємо митрополита Епіфанія з обранням на пост предстоятеля нової церкви.
     Ми підтримуємо можливість всіх українців обирати самостійно як сповідувати свою релігію. Толерантність і стриманість є ключовими для мирного перехідного періоду, щоб люди різної релігійної приналежності могли жити разом в добробуті.

Η Ενωτική Σύνοδος και ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας


Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΝΤΗΣ

Ανήμερα του αγίου Ελευθερίου (με το νέο ημερολόγιο) η νεοσύστατη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας εόρτασε τη θεσμική ελευθερία της με τη σύγκλιση της Ενωτικής Συνόδου, την έγκριση του Καταστατικού της Χάρτη και την εκλογή του Προκαθημένου της Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφανίου. Η σημαντική αυτή εξέλιξη θα στεφθεί με τη συλλειτουργία του νεοεκλεγέντος με την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα επιδώσει στον κ. Επιφάνιο πανηγυρικά τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, στις 6 Ιανουαρίου 2019. Με τον τρόπο αυτό δεν θα επέλθει η τελεία λύση του ουκρανικού δράματος, όμως θα στερεωθούν έτι περαιτέρω οι θεσμικές-κανονικές βάσεις για την οριστική υπέρβασή του. Μια εποχή αβεβαιότητας τελειώνει.

Όποιος παρακολουθεί τους τελευταίους μήνες τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία διαπιστώνει την ορθότητα της θέσης του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ο οποίος παραλληλίζει τη διαδικασία της χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην πολύπαθη αυτή Εκκλησία με πορεία σε ναρκοπέδιο. Ακριβώς όμως γι᾽ αυτό παρενέβη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο συντονιστής της ορθόδοξης ενότητας δεν υπάρχει μόνο για να ποζάρει στο κέντρο της ομαδικής φωτογραφίας και να ακούει κοινοτοπίες για τους ακατάλυτους δεσμούς των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες διαψεύδονται εκ των πραγμάτων σε κάθε κρίση. Στην Ορθοδοξία δεν υφίσταται Πάπας με το εύρος των δικαιοδοσιών του Επισκόπου Ρώμης, υπάρχει όμως Πρώτος. Γνώρισμα, αλλά και καθήκον του Πρώτου είναι όχι απλώς να επευλογεί μια αληθινή ή φαντασιακή πανορθόδοξη αρμονία (όσοι περιορίζουν το ρόλο του σε αυτό εκφράζουν μια είτε ιδιοτελή είτε τελείως ουτοπική αντίληψη της Εκκλησίας), αλλά να προπορεύεται. Αναζητάει τη συμφωνία, αναλαμβάνει όμως και τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία και εναντίον εκείνων που κάνουν παράχρηση ενός πραγματικού ή υποτιθέμενου δικαιώματος βέτο για να οδηγούν επί δεκαετίες τα ορθόδοξα πράγματα στην παράλυση. Ο ποιμένας δεν καμαρώνει απλώς τα πρόβατά του. Παίρνει και αποφάσεις, ενίοτε επώδυνες, πλην όμως αναγκαίες για αυτά. Ο ποιμένας είναι ποιμένας όταν είναι σε θέση να κόβει γόρδιους δεσμούς, όπως αυτός της Ουκρανίας. Και το έκανε στην πλέον ενδεδειγμένη στιγμή, όταν η πολεμική ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έφτασε τα πράγματα στο απροχώρητο και όταν η στάση της Εκκλησίας της Μόσχας έναντι της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου κατέδειξε την ουσιαστική απροθυμία της μεγάλης σλαβικής Εκκλησίας να συμβάλει σε μία συνοδική λύση του ζητήματος αυτού. Όσοι ρωτούν «Γιατί τώρα;» και «Γιατί με αυτή τη μέθοδο;» μάλλον είναι αφελείς ή ρωτούν εκ του πονηρού.

Διαβάζοντας τόσο κείμενα δημοσιευμένα τύποις, όσο και αναρτήσεις στις ιστοσελίδες πρακτορείων εκκλησιαστικών ειδήσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώνει κανείς ότι μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή έλπιζαν ορισμένοι πως η Ενωτική Σύνοδος δεν θα λάβει χώρα, πως όλα θα τιναχτούν στον αέρα. Η πραγματικότητα τους διέψευσε, ξεγυμνώνοντας και τις ψευδείς «ειδήσεις» (fakenews), αλλά και αποκαλύπτοντας ότι οι φύλακες της ορθόδοξης ενότητας έχουν γνώση, σοφία για λεπτές διαπραγματεύσεις, όπως και πυγμή για να επιβάλουν τις θέσεις τους όταν και όπως πρέπει. Ο υπερτονισμός, φερ᾽ ειπείν, και η δραματοποίηση δηλώσεων του Μητροπολίτη πρώην Κιέβου Φιλάρετου τις τελευταίες ημέρες παράβλεπε το γεγονός πως το διακύβευμα της συγκρότησης μίας κανονικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας υπερέβαινε κατά πολύ τις έγνοιες και τις φιλοδοξίες του υπερήλικα ιεράρχη, οπότε και οι τελευταίες δεν θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τη δυναμική που εν τέλει οδήγησε στη Σύνοδο. Προς τιμήν του γέροντα Μητροπολίτη πρέπει να ειπωθεί ότι έδειξε πνεύμα διαλλακτικό και ρεαλιστικό, εισήλθε στη Σύνοδο χωρίς το πατριαρχικό κουκούλιο και δεχόμενος τις προϋποθέσεις της Κωνσταντινουπόλεως. Ανεξαρτήτως του πώς κρίνει κανείς την πορεία του τα τελευταία 27 χρόνια, η στάση του ανήμερα της Συνόδου υπήρξε επαινετέα και ανταμείφθηκε με την εκλογή στενού του συνεργάτη στην ηγεσία της νεοσύστατης Εκκλησίας.

Ο νέος Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος είναι εξαιρετικά νέος στην ηλικία (39 ετών). Η επιλογή αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο της απειρίας και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πολλοί να προσπαθήσουν να ποδηγετήσουν τον νέο Προκαθήμενο. Η θητεία του όμως δίπλα στον πρώην Κιέβου Φιλάρετο καθησυχάζει ως προς τον τομέα της διοίκησης. Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ανέλαβε νωρίς απαιτητικές θέσεις και έζησε δύσκολες καταστάσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις, οπότε η εμπιστοσύνη των ιεραρχών που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο δεν φαίνεται αδικαιολόγητη. Το γεγονός ότι είναι ελληνομαθής συνιστά ένα σημαντικό προσόν, ώστε να δύναται να αντιλαμβάνεται τις έγνοιες τόσο της ελληνόφωνης, όσο και της σλαβικής (φυσικά και της ρωσικής!) Ορθοδοξίας και να λειτουργεί γεφυροποιητικά.

Η ανάδειξη ενός στενού συνεργάτη του Μητροπολίτη Φιλάρετου θα αποθαρρύνει φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες εκφράστηκαν ποικιλοτρόπως, ιδίως μάλιστα με τις πρόσφατες συνάξεις των αρχιερέων του λεγόμενου «Πατριαρχείου Κιέβου», των οποίων κεντρικά αιτήματα εν τέλει απορρίφθηκαν. Εκλογή ιεράρχη από άλλη δικαιοδοσία ενδεχομένως θα δυσκόλευε τη συγκράτησή τους στην κρίσιμη πρώτη φάση της νεοσύστατης Εκκλησίας. Ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για πολύ σημαντικά πράγματα και η κατάσταση παραμένει ρευστή. Αν στο πλαίσιο της νέας Εκκλησίας οι ιεράρχες του πάλαι ποτέ «Πατριαρχείου Κιέβου» ανελάμβαναν το ρόλο συγκροτημένης αντιπολίτευσης, τα πρώτα βήματα θα ήταν πολύ δύσκολα. Ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να αποσοβείται.

Η εκκλησιακή προέλευση του νέου Προκαθημένου φαίνεται ότι θα περιορίσει τη διεισδυτικότητά του στο χώρο της Εκκλησίας που υπάγεται στη Μόσχα και η οποία όχι απλώς διατηρεί καχυποψία, αλλά εκφράζει ανοιχτή πολεμική εναντίον του Μητροπολίτη Φιλάρετου και της δομής που αυτός επί 27 χρόνια ποίμαινε. Αυτό όμως που δυσχεραίνει η καταγωγή του θα αντισταθμιστεί από τη νιότη του. Με την εκλογή του Κιέβου Επιφανίου η Εκκλησία στην Ουκρανία γυρίζει σελίδα. Ένας ηλικιωμένος κληρικός, ο οποίος επικρίθηκε μέχρι σημείου δαιμονοποίησης, οδηγείται στην περισσότερο ή λιγότερο τιμητική αποστρατεία. Ένας νέος άνθρωπος δύναται να εμπνεύσει και να εκφράσει ακόμη και στο συμβολικό επίπεδο ένα εκκλησιαστικό όραμα για τον ουκρανικό λαό, αφήνοντας πίσω του το παρελθόν. Και νομίζω πως πρέπει να το κάνει, ώστε η νεότητά του να μην είναι μόνο ηλικιακή, αλλά πρωτίστως φρεσκάδα ιδεών και προσεγγίσεων. Επίσης νέος είναι και ο Πατριάρχης των Ουνιτών στην Ουκρανία. Τα πράγματα θα δείξουν πώς θα δομηθεί η σχέση των δύο Προκαθημένων στην πολύπαθη χώρα.

Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να επαινεθεί ιδιαιτέρως η στάση της περί τον πρώην Λβιβ Μακάριο δομής, η οποία έδειξε πνεύμα υπακοής στα κελεύσματα του Φαναρίου και πρόθυμης συνεργασίας. Εξέφρασε έναν ρεαλισμό ο οποίος την οδήγησε στην αποκατάσταση της κοινωνίας προς την κανονική Ορθοδοξία.

Απογοητευτική, όσο και αναμενόμενη, ήταν η στάση της υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Εκκλησίας, η οποία απέτυχε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, παρά την πρόσφατη πατριαρχική νουθεσία. Με την όλη στάση της έχασε μία ιστορική ευκαιρία να καθορίσει την πορεία της Εκκλησίας στην Ουκρανία. Με δεδομένο τον αριθμό των ιεραρχών της, αν λάμβαναν μέρος, ενδεχομένως η Ενωτική Σύνοδος να εξέλεγε επί κεφαλής της τον Μητροπολίτη Ονούφριο (ο Οικουμενικός Πατριάρχης τού χορήγησε το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας!), ο οποίος θα ελάμβανε κανονικώς τον τίτλο του Κιέβου, ο οποίος μέχρι σήμερα κατ᾽ οικονομίαν του αναγνωριζόταν. Εδώ και λίγες ώρες έχασε και αυτόν.

Η δυναμική που οπτικοποιήθηκε στην κοινή εμφάνιση του Προέδρου της Ουκρανίας με τον νεοεκλεγέντα Προκαθήμενο καθιστά σαφές ότι δομές που αρνήθηκαν τη Σύνοδο είναι καταδικασμένες στην περιθωριοποίηση. Σε συμβολικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο, Ορθοδοξία στην Ουκρανία και για τους εν Ουκρανία σημαίνει πλέον Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Χωρίς υποσημειώσεις και επιφυλάξεις θεμιτές για όσο οι υπό τους Μητροπολίτες Φιλάρετο και Μακάριο δεν ήταν σε κοινωνία με την κανονική Ορθοδοξία. Με την άρνησή τους να συμμετάσχουν στη Σύνοδο, οι ιεράρχες του Πατριαρχείου της Μόσχας έδωσαν στους αντιπάλους τους επιχειρήματα, παρουσιαζόμενοι στα μάτια του κόσμου ως υπονομευτές της εκκλησιαστικής ενότητας της Ουκρανίας και υποτασσόμενοι στα κελεύσματα της Μόσχας, η οποία συνεχίζει την εχθρική της δραστηριότητα στη χώρα. Από την άλλη όμως πλευρά, οφείλει να καταδικάσει κανείς κάθε πράξη πίεσης, βίας, ή δίωξης εναντίον ανθρώπων που επιλέγουν να μένουν πιστοί στο Πατριαρχείο της Ρωσίας. Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος οφείλει ως ο εκκλησιαστικός ηγέτης της Ουκρανίας να επιμείνει, ιδίως έναντι της πολιτικής εξουσίας, η οποία υιοθετεί ενίοτε ακραία εθνικιστικούς τόνους, σε μία στάση όχι απλώς ανοχής, αλλά σεβασμού του Άλλου.

Οι προσδοκίες ότι ιεράρχες της δικαιοδοσίας της Μόσχας θα λάμβαναν μέρος στη Σύνοδο δεν εκπληρώθηκαν στο βαθμό που αρκετοί περίμεναν. Μόλις δύο, κατά τα φαινόμενα, συμμετείχαν. Προφανώς οι ανεύθυνες κραυγές από το «Πατριαρχείο Κιέβου» τις τελευταίες ημέρες αποθάρρυναν κάποιους, ενώ πολλοί βρίσκονται σε μία κατάσταση αβεβαιότητας, καθώς δεν φαίνεται να έχουν ακόμη παρθεί όλες οι αναγκαίες αποφάσεις για το μέλλον των υφιστάμενων επισκοπών. Δεν είναι όμως παράλογη η υπόθεση πως με την ομαλοποίηση της κατάστασης και το ξεκαθάρισμα εκκρεμοτήτων το ρεύμα προσχωρήσεων στη νέα Εκκλησία θα ενταθεί, ακόμη και μεταξύ των αρχιερέων. 

Τα πρώτα βήματα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας θα είναι δύσκολα. Ο νέος της Προκαθήμενος πρέπει να δείξει πνεύμα συμφιλίωσης, αρνούμενος κάθε επιθετική ρητορική. Επίσης, είναι λάθος να επιλεγεί στρατηγική έντασης με αναφορά, π.χ., στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ναών ή σε ιερά με μεγάλη συμβολική σημασία, όπως οι Λαύρες. Η Εκκλησία στην Ουκρανία έλαβε την Αυτοκεφαλία της. Αυτό είχε ανάγκη και στην παρούσα φάση της φτάνει. Ο νέος Μητροπολίτης Κιέβου πρέπει να εργαστεί για την ενότητα και να τείνει χείρα φιλίας και αγάπης τόσο προς την Εκκλησία που υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ρωσίας, όσο και στους άλλους Ορθόδοξους Προκαθημένους, με τα Ειρηνικά Γράμματα που θα να αποσταλούν.

Είναι βέβαιο ότι έχει ένα μεγάλο έργο μπροστά του. Είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσει σύντομα, αν δεν έχει αρχίσει κιόλας, μια συστηματική εκστρατεία αποδόμησής του. Από τις αμφιβολίες για την εγκυρότητα της χειροτονίας του μέχρι ό, τι μπορούν να επινοήσουν τα μαγειρεία των fakenews, είναι βέβαιο ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος θα δυσφημιστεί. Είναι επίσης βέβαιο ότι κάποιοι Προκαθήμενοι δεν θα τον αποδεχθούν και δεν θα τον υποδεχτούν στην αρχή. Η διαδικασία της αποκατάστασης της ενότητας της Εκκλησίας στην Ουκρανία μπαίνει σε μία νέα, πολύ απαιτητική φάση. Πολλά θα κριθούν και στο διορθόδοξο επίπεδο.

Με δεδομένη την παρούσα κατάσταση, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος πρέπει να έχει ως πρότυπό του τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Που θα πει: Να μη λυγίσει.

Ανακοινωθέν του Φαναρίου για την εκλογή Προκαθημένου στην νεοσύστατη Εκκλησία της Ουκρανίας


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἐν δοξολογίᾳ πρός τόν Θεόν καί ἐν χαρᾷ καί ἱκανοποιήσει πολλῇ, ἀγγέλλει τήν ἐπιτυχῆ ὁλοκλήρωσιν τῶν ἐργασιῶν τῆς ἐν Κιέβῳ συνελθούσης σήμερον, 15ην Δεκεμβρίου 2018, Ἑνωτικῆς Συνόδου, ἱδρυτικῆς τῆς νέας Ὀρθοδόξου Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας Οὐκρανίας, τῆς ὁποίας Προκαθήμενος ἐξελέγη ὁ Μητροπολίτης  Περεγιασλάβ καί Μπελάϊα Τσερκώφ Ἐπιφάνιος.

Ἡ Αὐτοῦ Μακαριότης ὁ νεοεκλεγείς Προκαθήμενος ἐπεκοινώνησε τηλεφωνικῶς πρός τήν Α. Θ. Παναγιότητα, τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην, ὑπέβαλε τά σέβη του καί ἐζήτησε τήν εὐχήν καί εὐλογίαν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας διά τήν εὐόδωσιν τοῦ ἐπ' αἰσίοις οἰωνοῖς ἀρχομένου πρωθιεραρχικοῦ ἔργου αὐτοῦ.

Συναφῶς ἀνακοινοῦται ὅτι ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προσεκάλεσε τόν Μακαριώτατον κ. Ἐπιφάνιον νά συλλειτουργήσουν ἐν Φαναρίῳ κατά τήν μεγάλην ἑορτήν τῶν Θεοφανείων καί νά παραδώσῃ εἰς αὐτόν τόν Τόμον ἱδρύσεως τῆς νέας ἀδελφῆς Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 15ῃ Δεκεμβρίου 2018 
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

*     *     *

COMMUNIQUÉ 
by the Ecumenical Patriarchate (December 15th, 2018)


It is with praise to God, great joy and satisfaction that the Ecumenical Patriarchate announces the successful completion of the work of the Unifying Synod (Sobor)—foundational of the new Orthodox Autocephalous Church of Ukraine—which was convened in Kyiv today, December 15th, 2018. Metropolitan Epiphanios of Pereiaslav and Belotserkovsky was elected as its Primate.

His Beatitude, the newly-elected Primate, contacted His All-Holiness, the Ecumenical Patriarch, expressed his respect and asked the wishes and blessings of the Mother Church for fruition of his primatial ministry, which starts under good auspices.

In this context, it is announced that Ecumenical Patriarch Bartholomew invited His Beatitude Epiphanios to concelebrate the Divine Liturgy at the Phanar on the great feast of Theophany and to deliver to him the Tomos of establishment of the new sister Autocephalous Church.

At the Ecumenical Patriarchate, the 15th of December, 2018

From the Chief Secretariat of the Holy and Sacred Synod 


Τηλεφωνική συνομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου και νεοεκλεγέντος Προκαθημένου Ουκρανίας




Όπως μεταδίδει το BBC Ουκρανίας, ο νεοεκλεγείς Προκαθήμενος της ενοποιηθείσης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Φανάρι και μάλιστα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Ο Επιφάνιος ζήτησε την ευλογία του Πατριάρχη για το αξίωμα που αναλαμβάνει, ο δε Πρώτος της Ορθοδοξίας τού ευχήθηκε θερμά για την ιστορική εκλογή του. Τούτο εκλαμβάνεται ως άμεση αναγνώριση της γενομένης εκλογής μέσω της Ενωτικής Συνόδου.
Τώρα πλέον αναμένεται η μετάβαση Επιφανίου στο Φανάρι, η συλλειτουργία Βαρθολομαίου - Επιφανίου και η παραλαβή του πολυαναμενόμενου Τόμου Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σημειωτέον ότι το ίδιο πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Επιφάνιος, σε αντίθεση με πάμπολλους Ουκρανούς Ιεράρχες που έχουν σπουδάσει στη Ρωσία, έχει σπουδάσει στην Ελλάδα. 

Αύριο, Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, ο νεοεκλεγείς θα λειτουργήσει στον Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. 

Η φοβερότερη αυτοτιμωρία μας: Αποστέρηση της θείας Χάριτος

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά (Των Προπατόρων) 
16 Δεκεμβρίου 2018 
(Λουκ. ιδ΄ 16-24)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Ανεκτίμητο και πολύτιμο ήταν το πνευματικό δείπνο, το οποίο παραθέτει ο οικοδεσπότης Θεός στους προσκεκλημένους του, δηλαδή σε όλους εμάς.  Μάς προσκαλεί διαρκώς να μετάσχουμε στην λαμπρότητα και την ευφροσύνη του δείπνου Του, να γίνουμε «κατά χάριν» υιοί Του και ομοτράπεζοι του Υιού Του, να γίνουμε ουράνιοι πολίτες και κάτοικοι του Παραδείσου. Ωστόσο, το ερώτημα είναι το πώς όλοι εμείς ανταποκρινόμαστε σε αυτό το υπέρτατα τιμητικό και σωτήριο κάλεσμα; Δυστυχώς, με αδιαφορία, σκληρότητα και αναίδεια! Με άκρα περιφρόνηση για τον Θεό και για τις άπειρες δωρεές Του. Βυθισμένοι στον εγωισμό, το κυνήγι του πλούτου, την αφιλανθρωπία, την αδικία και την έκλυτη ζωή.
            
Η αναβλητικότητα και οι προφάσεις χαρακτηρίζουν την ζωή και την πορεία όλων μας. Όπως οι άνθρωποι της παραβολής, που άλλος αγόρασε ένα χωράφι, άλλος νυμφεύτηκε, άλλος προμηθεύτηκε ζώα κ.ο.κ., έτσι κι εμείς προτιμάμε την παχυλή ύλη και της δίνουμε προτεραιότητα, έναντι της σωτηρίας της ψυχής μας. Όλες τις επιταγές και παραινέσεις της πίστης μας, τις θεωρούμε υπερβολικές και παρωχημένες, εφαρμόζοντας ότι μας βολεύει και ότι δεν διαταράσσει τη ραστώνη και την άνεσή μας. Είμαστε αδιάφοροι και χλιαροί στην αντιμετώπιση του θείου θελήματος. Αρνούμαστε να προοδεύσουμε στον δρόμο της αρετής, να είμαστε στοργικοί και φιλάνθρωποι, να είμαστε πράοι και ανεξίκακοι, να μην επιδιώκουμε διαρκώς το ατομικό συμφέρον μας, αδικώντας τους άλλους.

Προτιμάμε μια προσωρινή άνετη ζωή και όχι την βασιλεία του Θεού, η οποία είναι αιώνια και ατελείωτη, φως και αγαλλίαση, χωρίς ταλαιπωρίες, χωρίς καύμα ή ψύχος, χωρίς πολέμους και διαμάχες, χωρίς κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, χωρίς αβεβαιότητα για το αύριο, αρρώστιες, γηρατειά και θάνατο.

Αρνούμαστε την λαμπρότητα του Παραδείσου, την οποία ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος εξύμνησε, αφού ζωντανός «ηρπάγη» έως τον τρίτο ουρανό και γεύτηκε τα αγαθά του.

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να μην μιμηθούμε τους σκληρόκαρδους και αμελείς προσκεκλημένους της παραβολής, διότι τότε θα επιβάλουμε εμείς οι ίδιοι την φοβερότερη τιμωρία στον εαυτό μας: την αποστέρηση της θείας Χάριτος. Γένοιτο!

ΤΩΡΑ: Ο Μητροπολίτης ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ εξελέγη Προκαθήμενος της ενοποιημένης Εκκλησίας της Ουκρανίας











Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής Προκαθημένου της νεογέννητης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Υπερίσχυσε ο 39χρονος Μητροπολίτης Πιεριεγιασλάβ και Μπίλα Τσέρκβα ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ, της παρατάξεως του πάλαι ποτέ Πατριαρχείου Κιέβου υπό τον Φιλάρετο, η οποία ήταν πολυπληθέστερη σε εκλέκτορες. Πληροφορούμαστε ότι ο Επιφάνιος υπερίσχυσε του Μητροπολίτου Συμεών (εκ της Ρωσικής Εκκλησίας υπό τον Ονούφριο), στον δεύτερο γύρο, με διαφορά είκοσι ψήφων.

Αυτή τη στιγμή γίνονται ομιλίες προς τον λαό εκ μέρους του Προέδρου Ποροσένκο και του νεοεκλεγέντος.






Ευχές Βαρθολομαίου στη νέα Πρόεδρο της Γεωργίας και άλλες ειδήσεις εκ Φαναρίου, 15.12.018

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 


Μετά τό πέρας τῶν προεδρικῶν ἐκλογῶν ἐν Γεωργίᾳ, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης ἀπέστειλε πρός τήν νικήτριαν αὐτῶν Ἐξοχ. κ. Salome Zourabichvili, πρώτην γυναίκαν Πρόεδρον τῆς Δημοκρατίας τῆς Χώρας, συγχαρητήριον Μήνυμα ἐκ μέρους τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, ὁμοῦ μετά τῶν εὐχῶν Αὐτοῦ ὑπέρ ἐπιτυχίας εἰς τά νέα ὑψηλά καθήκοντα τοῦ ὑπάτου ἀξιώματός της.  

*   *   *

          Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:

          Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ἀραβισσοῦ κ. Κασσιανόν, ᾧ ηὐχήθη ἀδελφικῶς ταχεῖαν ἀνάρρωσιν ἐκ τῆς προσφάτου δοκιμασίας τῆς ὑγείας αὐτοῦ. 
          Τήν Εὐγεν. κ. Joanna Prilecka, Γεν. Πρόξενον τῆς Πολωνίας ἐνταῦθα, μετά τῶν οἰκείων αὐτῆς. 
          Τόν Ἐντιμ. κ. Murat Aydın, Δήμαρχον Zeytinburnu, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Ἐντιμ. κ.κ. Enes Buladı, Διευθυντοῦ Ἐπικοινωνίας τοῦ Δήμου, καί  İsmail Küçük, Φωτογράφου. 
         Τόν Ἐντιμ. κ. Hanefi Çakır, Πρόεδρον τοῦ Ἱδρύματος «Türk Dünyası Platformu», μετά τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ Ἐντιμ. κ. Mustafa Tuna, καί τῶν συνεργατῶν αὐτοῦ Ἐντιμ. κ.κ. Abdullah Tığlı καί Ali Sofuoğlu, ἐντεῦθεν.   
           Τήν Εὐγεν. κ. Εἰρήνην Δημητριάδου, Καθηγήτριαν Πανεπιστημίου, ὑποβαλοῦσαν τό νέον βιβλίον αὐτῆς. 
           Τόν Ἐντιμ. κ. Δημήτριον Ρώταν, Πρόεδρον τῆς Πανελληνίου Ὁμοσπονδίας Ἑνώσεων Στρατιωτικῶν (ΠΟΜΕΝΣ), μετά μελῶν τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου αὐτῆς. 
           Τόν Ἐντιμ. κ. Ἀβραάμ Κατραντζῆν, λαβόντα τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
           Τάς Εὐγεν κυρίας Μίναν Δαμδᾶ καί Ἐρασμίαν Μουχάλη, ἐξ Ἴμβρου. 
           Τόν Ἐντιμ. κ. Zlatan Sapkarov, Γεν. Διευθυντήν τῆς Ἑταιρίας «RNL TED», μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Rosana, Συντηρητρίας ἔργων τέχνης, ἐντεῦθεν.
           Τήν Εὐγεν. κ. Εἰρήνην Πετροπέλλη - Φραγκουδάκη, ἐξ Ἀθηνῶν. 
            Τόν Ἐντιμ. κ. Εὐάγγελον Ροτσικόπουλον, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Milanka, ἐντεῦθεν. 
             Τόν Ἐντιμ. κ. Πέτρον Πολίτην, Ἐπαγγελματίαν, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Βαρβάρας Καρπούζου, Τραπεζικοῦ Ὑπαλλήλου, ἐξ Ἀθηνῶν. 
             Τάς Εὐγεν. κυρίας Κανέλλαν Ἠλιοπούλου καί Νικολίτσαν Μπαλτοπούλου, Γραμματέα καί Ταμίαν, ἀντιστοίχως, τοῦ Συλλόγου Φίλων Πατριαρχικῆς Μ. τοῦ Γένους Σχολῆς, ἐξ Ἀθηνῶν. 
           Ὅμιλον ἐκ τῆς Διεθνοῦς καί Διαχριστιανικῆς Ὀργανώσεως «Community of Aidan and Hilda».                          
              

Ο Ποροσένκο, ομιλώντας στην Ενωτική Σύνοδο, κάλεσε τους Συνοδικούς να λάβουν συνετή απόφαση


Ομιλώντας πριν λίγα λεπτά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προς τους Συνοδικούς της Ενωτικής Συνόδου, που συνεδριάζει ολοένα στον Καθεδρικό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, κάλεσε όλα τα Μέλη του Sobor να λάβουν μια συνετή απόφαση, θυμίζοντάς του μάλιστα το αγιογραφικό: "ὁ Θεὸς ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν." 

Έτσι για χάρη της Ουκρανίας, καλούνται οι σωστοί άνθρωποι, στη σωστή θέση, να λάβουν σωστές αποφάσεις. 

Την ομιλία του ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος σταυροκοπούμενος δημόσια και καταχειροκροτούμενος. 


Πρώτες φωτογραφίες από την Ενωτική Σύνοδο του Κιέβου στον Καθεδρικό της Αγίας Σοφίας



В приміщенні обладнана президія і декілька рядів для учасників собору Фото: Svyatoslav Tsegolko / Facebook 

Ήδη φθάνουν έως εμάς, μέσω των ουκρανικών ΜΜΕ, οι πρώτες εικόνες από την ήδη λειτουργούσα Ενωτική Σύνοδο (Sobor) της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία διεξάγεται στον περιώνυμο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, με την παρουσία του Προέδρου της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, προεδρεύοντος του Μητροπολίτου Γαλλίας Εμμανουήλ.

Ο Πρόεδρος κάθεται στα δεξιά του Γαλλίας, ενώ στα αριστερά του κάθονται οι ιεράρχες Φιλάρετος και Μακάριος. Η φωτογραφία δόθηκε στην δημοσιότητα, για να καταδειχθεί ότι δεν παρίσταται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως κυκλοφορήθηκε από ουκρανικά και ελληνικά ΜΜΕ ως fake είδηση. Εν τω μεταξύ στον Ναό και τα πέριξ της Αγίας Σοφίας δεν είναι εφικτή ουδεμία σύνδεση κινητής τηλεφωνίας ή διαδικτύου.








Ιερατικό Συλλείτουργο, τιμώντας τους Αγίους Νικόλαο και Ελευθέριο, στο Σαρακηνάδο Ζακύνθου


Πρωί Σαββάτου, 15ης Δεκεμβρίου 2018, στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Νικολάου Σαρακηνάδου Ζακύνθου. Οι περίοικοι του Ναού, κατά την συνήθειά τους, φρόντισαν να λειτουργηθεί ο Ναός της γειτονιάς τους, δεδομένου ότι δεν μπορεί να λειτουργηθεί ανήμερα της μνήμης του εν λόγω Αγίου, διότι λειτουργείται ο κεντρικός Ναός της Ενορίας, ο οποίος τιμάται κι εκείνος επ' ονόματι του Αγίου των Μυρέων. 
     Σήμερα συνεορτάσθηκε εδώ και ο Άγιος Ιερομάρτυρας Ελευθέριος μετά της μητρός αυτού Ανθίας. 
     Συλλειτούργησαν ο προσκεκλημένος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οικείος Εφημέριος π. Πέτρος Παράσχης και ο Εφημέριος Πλάνου π. Νικόλαος Αβούρης. Ο π. Παναγιώτης ομίλησε προς το εκκλησίασμα σχετικά με τους τιμωμένους Αγίους Νικόλαο και Ελευθέριο, καθώς επίσης για τη σημασία της Σαρκώσεως του θείου Λόγου.
     Ακολούθησαν καφές και κεράσματα στην οικία του κ. Διονυσίου Κοντονή.








































Αρχιερατική Λειτουργία για τον Άγιο Ελευθέριο στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό πόλεως Κερκύρας






















Το πρωί του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου 2018 τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα ιστορικό ναό του Αγίου Ελευθερίου, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας συνέδεσε τις παραινέσεις του Αποστόλου Παύλου, προς τον μαθητή του Τιμόθεο, αναφορικώς με την πίστη, την κακοπάθεια, αλλά και το  ανδρείο φρόνημα που καλείται να έχει ένας πραγματικός Χριστιανός και να μην δειλιάσει μπροστά στο μαρτύριο, για την αγάπη του Χριστού. Τους λόγους αυτούς του Αποστόλου Παύλου, ο Άγιος Ιερομάρτυς Ελευθέριος, όχι μόνο τους έκανε πράξη, όχι μόνο τους βίωσε ο ίδιος, αλλά και τους κήρυξε με παρρησία ενώπιον των ρωμαϊκών αρχών και των ειδωλολατρών. Παρά την νεαρή του ηλικία, ούτε για μια στιγμή ο Άγιος Ελευθέριος δεν δείλιασε και  ομολόγησε  ως μόνο αληθινό Θεό τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα εκ νεκρών Ιησού Χριστό. Με την ομολογία του αυτή, που προήρχετο από την βαθιά του πίστη κα ελπίδα στον Κύριο, έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου, μαζί με την μητέρα του Αγία Ανθία.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι η Αγία μας Εκκλησία προβάλει και τιμά τους Αγίους της Πίστεώς μας, προκειμένου εμείς και να παίρνουμε δύναμη, αλλά και να ανανεώνουμε την πίστη μας προς τον Τριαδικό Θεό. Μοναδική  μας απαντοχή είναι η πίστη και η ελπίδα στον Χριστό. Αυτές ακριβώς τις εσωτερικές δυνάμεις, που διατηρούμε με την Χάρη φυσικά του Θεού, προσπαθεί να ξεριζώσει από τις καρδιές μας η Νέα Τάξη Πραγμάτων και η Παγκοσμιοποίηση, οι οποίες λειτουργούν τόσο αδίστακτα, ώστε εργαλιοποιούν και αυτές τις ίδιες τις ανθρώπινες ψυχές των προσφύγων και των μεταναστών, για την υλοποίηση των καταχθόνιων σχεδίων τους. Τελευταίως έλαβαν χώρα στο Μαρόκκο οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διασκέψεως, για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Μετανάστευση, το οποίο  θα επικυρωθεί επίσημα στις 19 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους στην Νέα Υόρκη. Το σύμφωνο αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολη την μεταφορά και την εγκατάσταση  των μεταναστών, ιδίως στις δυτικές χώρες που έχουν δημογραφικό πρόβλημα. Κοντολογίς, με την πάροδο των χρόνων ο γηγενής πληθυσμός π.χ. της χώρας μας θα έχει αντικατασταθεί από ανθρώπους άλλης θρησκείας, άλλης εθνικότητας, άλλων εθίμων και παραδόσεων. Η διαπίστωση της πραγματικότητος αυτής στην χώρα μας, του όχι και πολύ μακρινού μέλλοντος, δεν αποτελεί ρατσισμό. Πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Εκκλησία για ρατσισμό και μισαλλοδοξία, αφού καθημερινά παρέχει τροφή σε κάθε αναξιοπαθούντα άνθρωπο, διότι στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου, απ’οπουδήποτε και αν αυτός προέρχεται βλέπει τον ίδιο τον Χριστό. Όλοι είναι αδελφοί μας και εικόνες Θεού.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος, αφού ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Ελευθέριος να τους επευλογεί, απάντησε σε όσους τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τον άμβωνα των ιερών ναών προκειμένου να πολιτικολογήσει, καθιστώντας σαφές για μια ακόμα φορά ότι ποτέ δεν ομίλησε πολιτικά και ούτε υπερασπίστηκε κάποιο κόμμα και κατηγόρησε κάποιο άλλο. Για έναν Επίσκοπο οι άνθρωποι είναι τα πνευματικά του τέκνα και οφείλει να ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας και να τους οδηγεί στην σωτηρία και στην ένωσή τους με τον Χριστό.