e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Ο Χριστός προτίθεται να σηκώσει τα δικά μας βάρη, ανακουφίζοντάς μας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Γ΄ Νηστειών 
31 Μαρτίου 2019
(Μαρκ. η΄ 34- θ΄ 1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Πολλές είναι οι δυσκολίες και τα εμπόδια, τα οποία θα βρει μπροστά του αυτός που με πάθος και ειλικρίνεια θα θελήσει ν’ ακολουθήσει τον ακανθώδη δρόμο, που χάραξε ο Θεάνθρωπος Ιησούς. Ενδέχεται να χάσει τη φήμη του, να λοιδορηθεί, να καταδιωχθεί και να αδικηθεί. Ίσως να στερηθεί την οικονομική και επαγγελματική άνεση και εξέλιξή του. Μπορεί ακόμη και ο ατιμωτικός θάνατος να καραδοκεί, όπως στο πέρασμα των αιώνων συνέβη με τους Αποστόλους, τους Αγίους και τους Μάρτυρες της Εκκλησίας μας.

Ο άνθρωπος από την φύση του ρέπει προς την καλοπέραση, την απόκτηση υλικών αγαθών, την κοινωνική καταξίωση και την δύναμη. Γι’ αυτό πονά ιδιαίτερα, όταν τα στερηθεί όλα αυτά ή κάποια απ’ αυτά. Δυστυχώς, όμως, δεν αναλογίζεται ότι όλα αυτά είναι φθαρτά και πρόσκαιρα, όπως ακριβώς και ο επίγειος βίος του. Ακόμη κι αν γίνει βασιλιάς, στρατηλάτης, κατακτητής, πλούσιος και δυνατός, η ζωή του -αργά ή γρήγορα- θα τελειώσει. Το ίδιο θα συμβεί και σε όποιον κατακτήσει κάθε γνώση και σοφία του κόσμου τούτου. Όλα αυτά είναι ασήμαντα και μηδαμινά μπροστά στην σοφία και την δύναμη του Θεού.

Σε όλους αυτούς, λοιπόν, αλλά και σ’ εμάς, ο Κύριος απευθύνει την προτροπή: «ακολουθήτω μοι»! Μας ζητάει, δηλαδή, να τον ακολουθήσουμε, διότι μόνο κοντά Του θα βρούμε την πραγματική ειρήνη. Τα λόγια του Ευαγγελίου Του, πάντοτε θα γεμίζουν την ψυχή του σοφού και του απλοϊκού, του ισχυρού και του αδύναμου, του πλούσιου και του φτωχού. Η διάνοια του ανθρώπου καταυγάζεται με το φως της θεότητας και καθίσταται «νους Χριστού». Κατ’ επέκτασιν, η ζωή, ο χαρακτήρας και οι πράξεις μας μεταβάλλονται «εν Χριστώ».

Ας μην χάσουμε, λοιπόν, αυτή τη μεγάλη και συγκλονιστική ευκαιρία, την οποία τόσο επιπόλαια κλώτσησε και απέρριψε ο πλούσιος νέος, τον οποίο κάλεσε ο Κύριος να τον ακολουθήσει. Ο Κύριος μάς ζητάει να γίνει ο ίδιος το στήριγμά μας. Να σηκώσει ο ίδιος τα βάρη μας και να μας ανακουφίσει («δεύτε πάντες οι κοπιώντες»). Άλλωστε, το απέδειξε έμπρακτα, σηκώνοντας τον σταυρό του μαρτυρίου Του και αίροντας την αμαρτία του κόσμου. Αν απαρνηθούμε, λοιπόν, τον εαυτό μας, για χάρη του Κυρίου, τότε μονάχα θα τον κερδίσουμε αληθινά. Όταν αποβάλλουμε τους εγωισμούς, τα πάθη και τις κακίες μας, τότε θα γίνουμε κατά χάριν θεοί.

Ας μην πτοηθούμε από τις λοιδορίες ή τις προσβολές. Σκοπός μας δεν είναι να είμαστε αρεστοί στους ανθρώπους, αλλά στον Θεό. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Θεός θα αποστρέψει το πρόσωπό Του από εμάς, επειδή εμείς οι ίδιοι το θελήσαμε. Ας αποφύγουμε αυτό το Κακό. Γένοιτο!
           

Δεν υπάρχουν σχόλια: