e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Δεν μας πείθουν τα κροκοδείλια δάκρυα για μια επίπλαστη «ενότητα»


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ποιος είπε ότι μόνο στην Εκκλησία της Βουλγαρίας υπάρχουν οι αυθαίρετοι «Κακοφωνίξ», οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την σιωπή και την αναβλητικότητα των Προκαθημένων και των Συνόδων τους, σπεύδουν να πάρουν δημόσια θέση και να υποκαταστήσουν τους θεσμούς των τοπικών Εκκλησιών; Όχι, δεν είναι μόνον ο Βιδινίου Δανιήλ που μπορεί να καυχάται για την παροχή καλών υπηρεσιών στην ηγεσία της Μόσχας και στις εκκλησιολογικά αυθαίρετες επιδιώξεις της…

Άλλη μια «περίεργη» δημόσια παρέμβαση, με πνεύμα δήθεν συμβιβαστικό και «ενωτικό», είδε το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για άρθρο του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο οποίος μάλιστα υπογράφει ως «Κυκκώτης», υπενθυμίζοντας ότι η προέλευση του από τη συγκεκριμένη Μονή της Εκκλησίας Κύπρου δεν είναι τυχαία…

Δυστυχώς για τον ίδιο, όσο και να προσπαθεί να το κρύψει πίσω από την ψευδεπίγραφη ανησυχία για την «ενότητα» τάχα της Εκκλησίας, καθίσταται προκλητικά προφανές ότι με ιστορικό θράσος και εκκλησιολογική αναίδεια βάζει στον ίδιο παρονομαστή την Παλαιά και τη Νέα Ρώμη με τη… Μόσχα, στα πλαίσια του γνωστού ιδεολογήματος της «Τρίτης Ρώμης». Ενώ οι διθυραμβικοί έπαινοι προς τους Αλβανίας Αναστάσιο και Διοκλείας Κάλλιστο καταδεικνύουν ότι είναι κοινωνός των απαράδεκτων από εκκλησιολογικής και θεολογικής πλευράς θέσεων που έχουν διατυπώσει με αφορμή το Ουκρανικό.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένας Ιεράρχης του δεύτερου Θρόνου της Εκκλησίας υπονομεύει τη θέση και το κύρος αυτού του παλαιφάτου Θρόνου, όταν αποκαλεί τον Πατριάρχη της Μόσχας «Αγιώτατο», τίτλο που η Εκκλησία απένειμε μόνο στον Πάπα της Ρώμης, ενώ ο δικός του Πατριάρχης Αλεξανδρείας είναι Μακαριώτατος!!!

Και είναι ακόμη πιο λυπηρό ότι με θράσος απευθύνει δημόσιες παραινέσεις προς τον Πατριάρχη του, ενώ αυτές οφείλει να τις καταθέσει είτε προσωπικά στον ίδιο είτε στην Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ λοιπόν, που υποκριτικά κόπτεται για τον… Συνοδικό θεσμό, ατιμάζει και ακυρώνει την ίδια την Σύνοδο της Εκκλησίας του, όπως πρόσφατα έπραξε και ο Βιδινίου Δανιήλ.

Αρκετά πια με τους σύγχρονους αυτούς Γραμματείς και Φαρισαίους. Αναστάσιοι, Κάλλιστοι και οι συν αυτοίς, ας ομολογήσουν ευθέως τις εξαρτήσεις τους και τις εκδουλεύσεις τους, ένεκεν των οποίων παραβιάζουν τάξη αιώνων της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Δεν μας πείθουν τα κροκοδείλια δάκρυα για μια επίπλαστη «ενότητα», η οποία δεν στηρίζεται στην αλήθεια της ορθής πίστεως και εκκλησιαστικής πράξεως, αλλά σε αντίχριστους συμβιβασμούς πολιτικών συμφερόντων και διαπλοκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: